Banes Motor České Budějovice
10.11.2004, Tomáš Zetek

Turek se chce dostat do formy a pomoci mužstvu do extraligy

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Brankářská hvězda z budějovické líhně se vrátila na jih Čech. Roman Turek definitivně potvrdil svůj příchod pod Černou věž a ve středu již poprvé trénoval s mužstvem trenéra Jandače. Uznávaný gólman se chce co nejdříve dostat do formy a být mužstvu nápomocen. "Bude to trvat nejméně dva, tři týdny, než budu schopen jít alespoň na lavičku," ochotně sdělil při rozhovoru, ve kterém mimojiné nastínil současnou situaci ohledně stávky v NHL.
Ostřílený brankář s mezinárodními zkušenostmi působí dlouhá léta za oceánem. Loňská sezona pro něj byla trochu smolná. Plameny z Calgary sice dokráčely až do finále Stanley Cupu, ale "Eddie" toho moc neodchytal. V průběhu sezony přišlo zranění a následná skvělá forma kolegy z ohnivého brankoviště Mikky Kiprusoffa rozhodně nepřispěla k Turkově pohodě. Loňský ročník byl málem pro Romana posledním v NHL. V létě však přišla nabídka na novou tříletou smlouvu a mistr světa z Vídně z roku 1996 prodloužil smlouvu v Calgary.

V srpnovém rozhovoru pro naše stránky jste prohlásil, že do Českých Budějovic půjdete pouze, když bude jisté, že stávka v zámoří potrvá celou sezonu. Znamená to tedy, že letošní ročník NHL se neuskuteční?
"Ještě není nic jistého, ale podle posledních zpráv se tam proslýchá, že to nevypadá dobře. Ani jedna ze stran nechce nijak ustoupit od svých požadavků. Jednání nevedou k žádným pozitivním změnám, takže se vážně mluví o tom, že tato sezona vůbec nezačne."

Vy jste byl při své dvouměsíční návštěvě za mořem blízko centra dění, ve kterém se rozhodovalo o dalším průběhu stávky?
"Ne. Každé mužstvo má dvoučlenné zastoupení v hráčské asociaci, které jezdí na tyto mítinky. Od nás tam byl teď Iginla a Warrener. Posílali nám po jednání e-maily a dali nám zprávy o tom, co se tam dělo. Z tohoto zdroje vím, že to tam zatím k ničemu dobrému nevede."

Jak tedy vypadá situace v NHL ohledně následujících sezon? Spory přeci nemohou přetrvávat do nekonečna...
"Těžko říct, jak se to bude vyvíjet. Nejhorší je na tom to, že teď do půlky prosince se musí rozhodnout, jestli se tedy něco odehraje nebo ne. V případě že ano, muselo by se začít v lednu, aby se mohl odehrát počet utkání, který má být. Když se nedomluví, tak se prostě nezačne."

V Kanadě jste strávil dva měsíce a nyní jste se vrátil do Čech. Rozhodoval jste se dlouho? Jak na přesun do Čech reagovala rodina?
"Tam nebylo na co čekat, protože jsem ani nemohl trénovat na ledě. Připravoval jsem se jen na suchu. Původní rozhodnutí bylo, že bych letěl sám a rodina by zůstala tam. To by ale nedělalo dobrotu. Rozhodli jsme se tedy, že přiletíme s celou rodinou. Zamkli jsme tam barák a budeme tady čekat, co se bude za mořem dít."

Dva měsíce je pro hokejistu dlouhá doba. Jak probíhala v tomto období vaše příprava?
"Jak říkám, měl jsem možnost pouze tréninku na suchu s mým osobním trenérem. Chodil jsem také často do posilovny. V Calgary jsem byl jediným hráčem. Ostatní kluci se totiž připravují v Evropě nebo jsou doma, odkud pochází."

Nemyslíte si, že vám toto důležité období bez hokeje bude chybět v nabírání formy?
"Já jsem typ brankáře, který v létě moc nebruslí. Dlouhé roky předtím jsem na ledě v předsezonní přípravě taky moc nebyl. S Budějovicemi jsem naopak chodil na led v létě. Když jsem byl loni zraněný, tak jsem také v průběhu sezony dlouho nebruslil, takže to nebude nic hrozného."

Nějakou dobu to ale určitě potrvá, než se dostanete do optimální pohody...
"Samozřejmě. Počítám tak dva, tři týdny."

Když jste se definitivně rozhodl opustit Ameriku, uvažoval jste o jiných mužstvech než jsou Budějovice? Z kuloárů se proslýchalo, že má o vás vážný zájem ruský Avantgard Omsk...
"Já jsem s nikým nejednal. To je zpráva, která jenom někde vyběhla v tisku. Já jsem byl rozhodnutý od začátku pro Budějovice a s nikým jiným jsem nejednal."

Dnes jste se zapojil do tréninku. Jak vás mužstvo přijalo a jak jste se na ledě cítil?
"Dobře. Já kluky znám z léta, kdy jsem tady s mužstvem trénoval. Jsou tu pouze dva noví hráči. Cítil jsem se dobře, akorát jsem tam byl zbytečný, protože jsem toho moc nechytil (smích). Kluci jsou všichni rozjetí, je polovina sezony, takže to někde musí být znát. Jsem však rád, že z našeho gólmanského pohledu vše drží. Třísla, kolena a tak dále. Naštěstí necítím nic, co by mě tahalo, což je dobře. Na druhou stranu tomu musím ještě hodně času obětovat, než se dostanu do formy, abych mohl chytat."

Sledoval jste za mořem výsledky první ligy?
"Ano, měl jsem o Budějovicích díky internetu dobrý přehled. Mluvil jsem i s klukama po telefonu. Pozice mužstva je výborná. Je dobře, že se začalo dařit hned od začátku. Hodně to zde určitě pozvedli kluci z Ameriky."

Na jaké ambice může podle vás toto mužstvo pomýšlet?
"O budocnosti je ještě čas, ale mužstvo je rozjeté dobře. Jestliže NHL nezačne a zůstanou tu všichni kluci, určitě je tu velká šance na postu do extraligy."

Bavil jste se již s panem Jandačem o své pozici v mužstvu?
"Ano. Ale na téma, kdo bude jednička nebo kdo bude chytat, je ještě čas a určitě nějaké povídání ještě proběhne. Až budu schopen stoprocentně naskočit, tak se teprve o tom bude mít cenu bavit. Chábera chytá výborně, takže není důvod nic řešit. Nyní se budu soustředit na to, abych se dostal do optimální pohody."

Po dlouhých letech budete opět působit v Čechách. Není pro vás další motivací návrat do národního mužstva?
"Myslím si, že pro mne už jsou dveře do reprezentace zavřené, protože tam je podle mého názoru již jiná generace gólmanů. Na nějakou dobu je teď jednička Voky (Vokoun - pozn. redakce) a k němu vždy někoho vezmou. Po téhle stránce si myslím, že už to je nepravděpodobné. Navíc jsem od Vídně 96 nebyl v reprezentaci. Vždycky, když něco bylo, tak jsem byl buď zraněný, nebo jsem se tam prostě nevešel. Současná generace tam má již své zastoupení."

Děkuji mnohokrát za rozhovor. Přeji hodně síly v tréninku a ať se daří.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....