Banes Motor České Budějovice
05.11.2004, Antonín Vansa

Sobotní zápas mezi HC České Budějovice a Brnem na ČT2!

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Hokejoví fanoušci toho již jistě zažili hodně. V sobotu je však čeká zcela nová zkušenost. Kvůli střevní chřipce karlovarských hráčů byl zrušen plánovaný sobotní extraligový duel mezi Karlovými Vary a Vítkovicemi, který měla vysílat přímým přenosem Česká televize. Téměř tříhodinový prázdný prostor, který vznikl po zrušení zápasu, vyplní prvoligové utkání mezi HC České Budějovice a Brnem. Zápas začíná v 17.00 hodin.
PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE - HC KOMETA GROUP BRNO

Historie

Brněnský hokejový klub byl založen v roce 1953 jako vojenský sportovní oddíl pod správou Ministerstva obrany. Svůj první zápas sehrála Rudá Hvězda Brno 29. října 1953 proti Motorletu Praha a hned zvítězila o dvě branky 4:2. Za Brno nastoupili osobnosti jako například Kolouch, Bubník, nebo muž, který později nadlouho spojil svůj osud s Motorem České Budějovice - Slavomír Bartoň trénoval českobudějovický klub mezi léty 1967 - 1969 a poté ještě mezi roky 1973 a 1977. Do ligové soutěže zasáhlo Brno už v sezoně 1953/54. Premiérový zápas jasně vyhrála na ledě Karlových Varů 6:1. Rudá Hvězda bojovala celou sezonu o první mistrovský titul, který však jen díky lepšímu poměru branek získala Sparta Praha.
Republikového primátu se armádní oddíl dočkal hned v následující sezoně a nastartoval tím šňůru tří let, během níž získal tři mistrovské tituly. Jeho sérii přerušilo až v roce 1959 Kladno, ale o dvanáct měsíců později již znovu Rudá Hvězda vládla nejvyšší československé soutěži. A na úplné špici vydržela už jako ZKL Brno ještě dalších pět let. V roce 1962 totiž došlo v souvislosti se změnou statutu oddílu k přejmenování brněnského klubu. Ten přestal být součástí armády a přijal název patronátního závodu. Rekordní sezonou Brna byl ročník 1963/64, kdy tým ztratil pouze šest bodů, nastřílel 232 góly a dosáhl úctyhodné bilance 7,25 vstřelené branky na zápas.
Kromě titulů mistra Československa se brněnský klub může pochlubit i třemi primáty z Poháru mistrů evropských zemí, který vyhrál v letech 1966, 1967 a 1968.
Od roku 1972 však prokazoval brněnský Zetor klesající výkonnost, který vyvrcholil sestupem do I. NHL v roce 1980. Za rok se sice Brno vrátilo do nejvyšší soutěže, ale výraznějšího úspěchu nedosáhlo. V sezoně 1986/87 skončilo na pěkném sedmém místě, ale v následujícím ročníku už opět přišel pád do druhé nejvyšší soutěže. Zetor se definitivně usadil v I. NHL až od sezony 1991/92. Na jaře roku 1992 bojoval o postup do nově se tvořící samostatné české ligy s Vajgarem Jindřichův Hradec. Jihočeský tým založil svou hru na důsledném bránění a i díky famózním výkonům brankáře Vladimíra Hudáčka dotáhl sérii k rozhodujícímu pátému zápasu. Po skončení prodloužení pátého duelu svítil na světelné tabuli stav 2:2 a mělo dojít k trestným střelním. Trenér Josef Sršeň musel doslova donutit pětici exekutorů, aby se postavili při nájezdu proti Hudáčkovi. Jindřichohradecký flegmatik v nervozním rozstřelu vychytal Vajgaru postup do nejvyšší soutěže, zatímco Královopolská Brno zůstala v první lize.
Brno se však dočkalo v roce 1995. K postupu jí stačilo uspět v I. NHL, protože se prolínací soutěž nehrála. Sezonu zahájili Brněnští ve velkém stylu a porazili dokonce venku HC České Budějovice jednoznačně 4:0. Časem se však měnilo nováčkovské nadšení v křeč, která vyvrcholila pádem do baráže o udržení v extralize. Tam spolu s Brnem spadly Pardubice, které ale neměly se zachránou sebemenší potíže. Zato přes Brno se přehnala Opava a odsoudila Kometu k sestupu do první ligy.
Od roku 1996 hraje Kometa první ligu a v posledních dvou sezonách byla dokonce akutně ohrožena sestupem do druhé ligy.
Zdroj: www.hokej.cz

Současnost

Kometa Brno letošní sezonou zahajuje novou éru slavného klubu. V uplynulém ročníku se sice sotva zachránila, když do prolínací soutěže o první ligu vstupovala jako jasně nejhorší tým druhé nejvyšší soutěže. Úvodní výhra 5:1 na jindřichohradeckým Vajgarem jí však nakopla k parádním výkonům a první ligu narozdíl od Prostějova udržela.
Tým před sezonou především získal zkušeného brankáře Pavla Maláče, který v sezoně 2002/03 držel půl sezony nad vodou zlínské Hamé. Jihomoravský celek výrazně zpevnil defenzivu, o čemž nejlépe svědčí fakt, že Brno je třetím nejlépe bránícím celkem první ligy. Gólman Maláč už navíc vychytal dvě čistá konta, o dvě méně než českobudějovický Chábera a stejně jako ústecký Sáblík.
Přesto nemůže být Kometa zcela spokojena. Trápí jí totiž propastný rozdíl mezi výkony v domácí hale Rondo a na ledě soupeřů. Zatímco doma v Brně ztratila Kometa jen jediný bod z osmi zápasů a chlubí se úctyhodným skóre 33:8, na hřištích soupeřů vyhrála jen třikrát a sedmkrát odešla poražena. A to i od soupeřů jako je Písek a Třebíč...

Předpokládaná sestava:
Maláč - Mikel, Vyrůbalík, Elsner, Lhotský, P. Staněk, Karlíček - Fadrný, Brančík, Černý - Navrátil, Meluzín, Baranyk - Appel, Moskal, Šebek.
Trenéři: Svatopluk Číhal a Lubomír Oslizlo.

JIHOČECHY ČEKÁ PO DLOUHÉ DOBĚ ZÁPAS PŘED TELEVIZNÍMI KAMERAMI!

Jandačovi bude v sobotu chybět zkušená trojice Jančařík, Martínek, Štraub

Už jen dvě výhry chybí českobudějovickým hokejistům k tomu, aby smazali ve statistice posledních deseti zápasů prohru v prodloužení ze zápasu s Kadaní. Podstatný krok k vytvoření úctyhodného rekordu udělali svěřenci kouče Josefa Jandače ve středu na ledě Mladé Boleslavi. Trápící se Středočechy porazili nejtěsnějším rozdílem 1:0. „Splnilo se doslova do puntíku to, co jsme od zápasu očekávali. Boleslav hrála hodně nepříjemný a agresivní hokej, těsně obsazovala naše hráče. Se hrou soupeře jsme se ale dokázali vypořádat a já jsem byl s naším výkonem spokojený,“ řekl českobudějovický trenér. Do 10. minuty si Jihočeši vypracovali několik slibných příležitostí, které však mladoboleslavský gólman Kameš pochytal. „Poté bylo jasné, že může rozhodnout jedna jediná branka. Bylo to téměř jako play-off utkání a pro mne je pozitivní, že jsme ho odehráli s nulou na naší straně,“ dodal kouč vedoucího mužstva první hokejové ligy. Zápas rozhodla trefa Radka Bělohlava ze 47. minuty. Bývalý reprezentant České republiky napřáhl na modré čáře a kotouč procedil přes Kameše. „Jinak ale chytal výborně. Bylo vidět, že je odpočatý,“ uznal kvality pardubického brankáře, který je v Mladé Boleslavi na střídavý start, českobudějovický útočník Václav Prospal. Sám měl v zápase jednu velikou příležitost, v níž však neuspěl. „Jednu? Měl jsem jich asi pět, ale nic mi tam nespadlo,“ uvedl sebekriticky vše na pravou míru.
Trenér Jandač musel být spokojený především s výkonem českobudějovické obrany. Ze zdravotních důvodů v ní chyběli dva nejzkušenější beci Petr Jančařík a Radek Martínek, ve Vsetíně bude do pátečního kola extraligy hrát další harcovník Vladimír Gýna a v průběhu druhé třetiny odstoupil ze hry Ladislav Kolda, kterému praskl nůž na brusli a nesehnal náhradní. „Ta obrana byla skutečně téměř juniorská,“ usmál se Jandač. Do střetnutí totiž zasáhl i mladičký zadák Petr Macháček. „Jediným starým bekem byl Patrik Luža a paradoxně byl ze všech nejslabší. Budeme s tím muset něco udělat,“ zlobil se na bývalého zadáka Zlína, Vsetína a Havířova Jandač.
Parádní výkon však kromě obrany podal i brankář Jan Chábera. Ve vyrovnaném zápase předvedl 29 úspěšných zásahů a připsal si čtvrté vychytané čisté konto v sezoně. Už po sobotním zápase s Brnem by se však teoreticky mohl i přes svou famózní formu posadit na střídačku. Roman Turek pomalu balí v Calgary své věci a na 8. listopadu plánuje přílet do České republiky. Těžko se dá očekávat, že by se brankář, který odmítl i nabídku Avantgardu Omsk, spokojil s pozicí druhého gólmana v prvoligovém mančaftu. „Pro mě jsou to jen příjemné starosti. Podle mne o nic nejde. Chábera se může od Romana Turka hodně naučit, jak v trénincích, tak i v zápasech. Něco podobného teď prožívají hráči v poli, kteří toho mohou hodně okoukat třeba od Vency Prospala, Radka Dvořáka, nebo Radka Martínka,“ uvedl Josef Jandač.
Do zápasu v Mladé Boleslavi nezasáhl centr Josef Štraub. Osmatřicetiletý borec stihl během osmnácti kol nasbírat dva osobní tresty do konce zápasu, proto ho čekala jednozápasová nucená pauza. Sestava, kterou uveřejnil deník Sport ve svém vydání ze 4. listopadu byla tedy hodně popletená. V brance Mladé Boleslavi byl uveden například slávistický mladík Musil místo Kameše, Štraub podle nejčtenějšího sportovního deníku v České republiky srdnatě vedl druhý útok a Mladoboleslavští odehráli celých šedesát minut proti věhlasnému soupeři jen s pěti obránci. „Vůbec to nesouhlasilo. Také jsem to četl a nestačil jsem koukat,“ divil se Jandač. Štraub by měl nejspíše vynechat i zápas s Brnem. „Má virózu, trápí ho vysoké horečky, takže pravděpodobně přijde až v pondělí na trénink,“ vysvětlil neúčast ostříleného útočníka Jandač. Čtvrteční trénink vynechali kromě Štrauba i Jančařík, Kučera, Prospal, Dvořák a Bělohlav. Ovšem zatímco Jančařík a Kučera ani nedorazili kvůli zdravotním potížím do Budvar arény, trojlístek bývalých, či současných reprezentantů měl naplánovanou regeneraci. „Prospal, Dvořák i Bělohlav v sobotu určitě nastoupí. Měli toho za poslední dobu dost, proto jsem jim umožnil, aby vypustili trénink. Je to určitě lepší, než aby se unaveně plácali na ledě,“ vysvětlil neúčast elitních útočníků Jandač.
Chybět by tak měli brankář Kučera, obránci Martínek, Jančařík a útočník Štraub. Je velmi pravděpodobné, že do utkání po dlouhé době zasáhne Vladimír Gýna, který poslední dva týdny hájil barvy vsetínského klubu.
Sobotnímu soupeři HC České Budějovice, Kometě Brno, očividně hodně pomohl příchod brankáře Pavla Maláče ze sestupivšího Prostějova. Přesto si Jandač nemyslí, že by právě osobitý gólman byl klíčem k dosavadním brněnským úspěchům. „Mluvili jsme o Kamešovi a popravdě si myslím, že Kameš je kvalitnější gólman než Maláč. Tím však nepopírám, že Maláč je schopný odchytat výborné zápasy,“ narážel českobudějovický trenér na vychytaný shutout v utkání 7. kola mezi Brnem a právě Českými Budějovicemi. „Proti nám skutečně zachytal výborně,“ uznal Jandač. „Je však otázka, zda jsme mu to zbytečně neumožnili třeba tím, že jsme se netlačili do střelby a do brankoviště,“ upozornil boss českobudějovické kabiny.
Kromě Pavla Maláče odvádí vynikající výkony i dvojice bývalých třineckých nadějí, Patrik Moskal a David Appel. Moskal je nejproduktivnějším hráčem Brna, Appel zase svou přímočarostí dokráčel už k deseti nastříleným brankám. „Moskal je hodně rychlý hokejista, ale měří 150 centimetrů i s bruslemi. Rozhodně to není žádný fyzický hokejista. Jiným typem je Appel, který je přeci jen o něco důraznější,“ poukázal na zlého muže brněnské Komety. Jihomoravský celek podle Jandače disponuje ještě řadou jiných kvalitních hokejistů. „Můžu jmenovat Brančíka, Navrátila, Meluzína a Fadrného. Ale žádný z nich není agresivním typem hráče, takže nás podle mne čeká úplně jiný zápas, než v těch předchozích duelech na domácím ledě,“ odhadl trenér Josef Jandač, který ještě připomněl velmi špatnou statistiku Komety na ledech soupeřů.

Při populárním "báčku" čelil útokům třetí a čtvrté formace brankář Jan Chábera...

...zatímco na druhé straně hřiště chytal proti prvnímu a druhému útoku junior Jiří Anderle

Trenér Jandač kreslí svým svěřencům průběh dalšího cvičení. Sledují ho zprava Sailer (v modrém), Chábera (v šedém) a Martin Hanzal (v zeleném).

Předpokládaná sestava:
Chábera - Luža, Jindra, Kotaška, Mucha, Kolda, Vomela - Kropáč, Prospal, Radek Dvořák - Bělohlav, Mertl, Šimánek - Sailer, Musil, Havelka - Rob, Květoň, Hřebejk.
Trenéři: Josef Jandač a Milan Kupka.

STATISTICKÉ CENTRUM

Srovnání obou klubů v letošní sezoně

HC Kometa Group Brno

Letošní zápasy:      19   11  1  0  0   7   56:38   35 ( +9) 
Aktuální série:      10    6  1  0  0   3   28:18   20 ( +2) 
Nejproduktivnější hráč: Patrik Moskal - 16 bodů (9+7)
Nejlepší střelec:       David Appel - 10 branek
Nejlepší nahrávač:      Patrik Moskal - 7 asistencí
Nejtrestanější hráč:    David Appel - 83 tr.minuty
Nejlepší v +/-:         Michal Černý - 9 plusových bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 - Jiří Rech   95,45%
2 - Pavel Maláč   92,89%

HC České Budějovice

Letošní zápasy:      19   16  0  0  1   2   76:28   49 (+21) 
Aktuální série:      10    9  0  0  1   0   42:12   28 (+13) 
Nejproduktivnější hráč: Václav Prospal - 18 bodů (6+12)
Nejlepší střelec:       Radoslav Kropáč a Jiří Šimánek - 8 branek
Nejlepší nahrávač:      Václav Prospal - 12 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Josef Štraub - 63 tr.minuty
Nejlepší v +/-:         Štěpán Hřebejk - 13 plusových bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 - Jan Chábera   94,55%
2 - Josef Kučera   90,80%

Uvedeni jsou jen hráči, kteří stále působí ve svých klubech.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....