Banes Motor České Budějovice
06.09.2004, Tomáš Kučera

Hokej, kino a ryby těší na jihu sympaťáka Musila

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Bolavé místo českobudějovické sestavy přišel ošetřit zkušený centr Mojmír Musil, který má s první ligou nepřeberné zkušenosti. Prozatím přichází šikovný útočník jen do konce listopadu, ale z jeho slov je cítit, že by českobudějovickému klubu rád pomáhal svými výkony po celý hokejový rok. "Chtěl bych tu vydržet do konce sezóny a na jejím konci bych rád slavil svůj už třetí postup do extraligy," netají se se svým přáním hráč, který bude v Českých Budějovicích oblékat dres s číslem 41.
Jak se to přihodilo, že jste se po cestování republikou i světem dostal až na český jih? Kdy vás České Budějovice poprvé kontaktovaly?
S Českými Budějovicemi jsem jednal už zkraje léta, ale to z různých důvodů nedopadlo. Minulou neděli se mi ale ozval trenér Jandač, jestli bych neměl zájem sem jít, a dohodli jsme se, takže jsem tady.

Myslíte si, že si vás trenér Jandač vyhlédl hlavně proto, že Budějovice mají kritický nedostatek středních útočníků?
Zřejmě ano a určitě také proto, že mě zná.

Vraťme se ještě do loňského ročníku. Začal jste na severu Čech v Liberci, proč jste se s bývalým klubem nakonec rozešel?
Liberec se pohyboval dost na dně tabulky a proběhl nějaký řez mužstvem, který jsem odnesl mimojiné i já. Myslím si, že to bylo i proto, že mi po sezóně končila smlouva.

Vaše kroky pak vedly do Velké Británie, což je pro našince hokejově dosti exotická země. Mohl byste tohle angažmá nějak popsat a přiblížit?
V lize hraje 90% Kanaďanů, hodně vysloužilých bitkařů. Jsou tam krásné stadiony a hokej se hraje ve strašném tempu, skutečně šíleném. Hraje se hlavně tím kanadským stylem, nastřelují se puky, dohrává se každý souboj. Téměř v každém zápase se strhne hromadná rvačka, v tom oni se úplně vyžívají, takže asi takhle bych tamní soutěž ve stručnosti charakterizoval.

Jak jste se vlastně do Londýna dostal? Tam se asi neodchází na inzerát.
To skutečně ne. Bylo to strašně složité, ale nakonec se mi ozval majitel klubu, český emigrant, se kterým jsem se dohodl na podmínkách a odešel jsem to tam zkusit. Jak říkám, nemohu si stěžovat, bylo to velice zajímavé a ohromná zkušenost, protože jsem si zahrál jiný hokej. Jak jsem řekl, tvrdší, ale zato třeba čistější.

Jak takový hokej vyhovoval zrovna vám, který nejste žádný Zdeno Chára?
Hokejově to nebylo špatné, dost jsem si zahrál atd., ale život kolem nebyl úplně ideální, protože jsem tam byl sám, bez znalosti řeči, takže to pro mě bylo těžké. Já jsem zvyklý na lidi a už jsem tam nechěl zůstávat úplně sám.

Kde jste tedy chtěl strávit následující sezónu, kdyby nepřišla nabídka Českých Budějovic?
Těžko říci. Jednání probíhala, ale nic nebylo dotaženo do konce. Nevím, kde bych hrál, i proto jsem moc rád, že jsem v Budějovicích.

Na jihu Čech jste tedy podepsal smlouvu, ale ta zní prozatím na 3 měsíce. Jak vnímáte tento, pro vás asi ne zcela ideální fakt?
Je to alespoň něco, protože také mohla nastat situace, že by nebylo vůbec nic. Určitě je tedy lepší mít šanci tu nejméně ty tři měsíce hrát, než sedět doma, což by bylo pro hokejistu mnohem horší.

V Budějovicích budete hrát první ligu, kterou asi velmi dobře znáte, a ve které se vám nebývale dařilo, takže si na tuhle soutěž věříte?
No, tak to je jasné. (smích) Věří si na ni celé mužstvo, ale... ta soutěž se velice zkvalitnila a jde rok od roku nahoru, takže to nebude žádná legrace.

Jaké jsou pak vaše osobní cíle v novém působišti?
Já bych tu chtěl hlavně vydržet do konce sezóny a na jejím konci bych rád slavil svůj už třetí postup do extraligy.

A jak se vám líbí nové město a hokejové prostředí v něm?
No, jsem tady týden a zatím jsem byl jen dvakrát v kině. Jinak je všechno výborné, bydlím kus od centra, které je skutečně překrásné, počasí je také zatím bez chybičky, a tak se těším, až se vydám na ryby. Co se týká hokejového zázemí, tak to je naprosto špičkové.

Díky za rozhovor a přeji aby byla vaše sezóna stejně optimistická, jako tohle interview.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....