Banes Motor České Budějovice
19.08.2004, Tomáš Kučera

Jsem tady doma, říká Václav Prospal

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Fantastická spolupráce jihočeských odchovanců na posledním mistrovství světa zůstala jistě v paměti všech hokejových fanoušků. Dvojice Radek Dvořák - Václav Prospal však s největší pravděpodobností předvede svůj um i příznivcům jihočeského klubu, byť ten bude hrát pouze první ligu. "Určitě se mi nechtělo za hokejem cestovat po Evropě," trval na svém stanovisku Prospal.
Když jste odcházel jako mladík z Českých Budějovic, nebylo to zrovna v dobrém. Jak se to stalo, že nyní hodláte svému možná trochu macešskému klubu pomoci?
Nějaké ty dřívější neshody, to už je dávno pryč. Je tady úplně nové vedení, noví trenéři, klub je vlastně odshora nový a s těmihle lidmi jsem se dohodl. Jardu Davida (prezidenta klubu - pozn. redakce) znám z tenisu už dlouhá léta a tam jsme si tehdy prvně sedli, on mi nabídl tuhle možnost a já jsem se nebránil, protože jsem tady doma. Určitě se mi nechtělo cestovat za hokejem někde po republice nebo vůbec po Evropě.

V jakém stavu jste českobudějovický klub po letech nalezl?
Tak je tu moc pěkná nová hala a je určitě strašná škoda, že se tady nehraje extraliga. Pro mě jako pro hráče ale nejsou důležité tyhle věci okolo, já jsem tu kvůli hokeji a to mě zajímá ze všeho nejvíc. Kádr se tady prostě bude muset dát dohromady tak, aby ti kluci měli chuť a sílu na co nejrychlější návrat do extraligy.

Vy osobně jste před pár dny změnil klub v NHL a pokud začne následující sezóna, budete nastupovat za tým vítěze Stanley Cupu z Tampy. Jak k tomu došlo?
Tohle se týká hlavně manažerů těch klubů a jde to vlastně tak trochu mimo mě. Já jako hráč mám podepsanou smlouvu a pokud o mě má nějaké mužstvo zájem a můj zaměstnavatel je ochotný mě vytrejdovat, tak mě prostě vytrejduje. A já půjdu hrát tam, kam mě pošlou.

Ovšem v Tampě jste zažil svá prozatím nejlepší hokejová léta, takže vám to jistě není úplně proti srsti.
Určitě, já jsem tam strávil dva báječné roky. Hokejově se mi tam velice dařilo a já budu jedině rád, když to tak bude zase, protože ta poslední sezóna byla strašně těžká po psychické stránce, kvůli tomu systému, který jsme v Anaheimu hráli a kvůli výsledkům, kterých jsme dosahovali.

V nejbližší době vás čeká Světový pohár. Tahle akce bude ale bohužel spojena se smutnou událostí, která se přihodila Ivanu Hlinkovi. S jakými pocity na tu akci pojedete?
Samozřejmě, teď to bude o něčem jiném. Ještě před několika dny jsme měli všichni myšlenky jen na Světový pohár, jak se nám bude dařit, kdo jaké bude mít mužstvo atd. Teď jsou ty hodnoty trošku přehozené. Došlo k takovéhle obrovské tragédii a ať chceme nebo ne, zanechá to na nás určitě nějaké stopy. Nálada zkraje asi nebude úplně nejlepší, ale musíme si prostě říct, že život jde dál a my ten turnaj musíme odehrát jak nejlépe umíme, už kvůli Ivanovi.

Na posledním světovém šampionátu vznikl obávaný útok, v němž jste měl na křídlech Radka Dvořáka a Martina Ručinského. Myslíte si, že na tuhle veleúspěšnou spolupráci navážete?
Samozřejmě, ta spolupráce byla vynikající. My jsme všichni nasbírali spoustu kanadských bodů a myslím si, že jsme mužstvu jako pětka dokázali pomoci. Bohužel, zápas proti Američanům nám moc nevyšel. Já si ale myslím, že pokud nás trenéři dají dohromady, tak by se žádný z nás určitě nebránil. Ovšem na Světovém poháru budou zase úplně jiní hráči než na mistrovství světa, bude tam asi to nejlepší, co máme k dispozici, takže trenér bude mít při stavbě útoků vlastně těžkou pozici. Ale myslím si, že si poradí.

Jak bude vypadat váš program, jakmile Světový pohár skončí?
To bude záviset na tom, kdy na poháru skončíme, a pak bude také samozřejmě záležet na tom, zda NHL začne. Smlouva mezi hráčskou asociací a NHL vyprší 15. září a do té doby já nemohu nastoupit, protože jsem hráč pod smlouvou. Jak to tedy nakonec dopadne, to se uvidí.

Díky za rozhovor a hodně štěstí na Světovém poháru.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....