Banes Motor České Budějovice
18.08.2004, Antonín Vansa

Mohu týmu pomoci ve chvíli, kdy to potřebuje, soudí Radek Dvořák

Č e s k é B u d ě j o v i c e - „Pokud vypukne stávka v NHL, rád bych hrál za České Budějovice. Jsem přeci z jižních Čech,“ říkal v loňském rozhovoru pro hokejcb.cz útočník Radek Dvořák. V zámoří vše směřuje k tomu, že nejslavnější soutěž světa nezačne ve stanoveném termínu a tak Dvořák dostál svému předsevzetí. Na jeho rozhodnutí nezměnil ani pád jihočeského mužstva do první ligy.
Dostál jste tedy svým slovům z loňského léta. Jinde než v Českých Budějovicích jste hrát nechtěl?
Věděl jsem, že když bude stávka, budu hrát za České Budějovice. Nikdo asi nečekal, že budou hrát České Budějovice první ligu, ale byl jsem prostě rozhodnutý hrát tady a pomoct klubu. A cítím, že teď mohu klubu pomoct skutečně ve chvíli, kdy to nejvíce potřebuje.

Rozhodnutí jste prý udělali společně s Václavem Prospalem...
Je to pravda. Trénujeme spolu každé léto už šest let. A vždy, když hrajeme v národním týmu, nebo na exhibici, tak hrajeme spolu. Navíc oba máme rodiny v Českých Budějovicích, takže jsme nechtěli nikam cestovat. Ještě jsme se domluvili s Romanem Turkem, ale ten nakonec bohužel zůstane v Kanadě.

A to vás nezviklal ani fakt, že HC České Budějovice spadl do první ligy?
Nám s Vaškem šlo hlavně o to, abychom někde hráli. Sice nevím, co od první ligy čekat, ale díky přílivu hráčů z NHL do extraligy, nebude ani ta druhá nejvyšší soutěž špatná. Ale jak jsem řekl, hlavní je to, že cítíme, že můžeme Budějovicím pomoct.

Ale vám v Edmontonu vypršel kontrakt. A s blížící se stávkou se asi manažeři nepohrnou do podpisu nového. Nebojíte se, že kvůli startu v první lize vám klub nabídne menší peníze, než kdybyste působil v extralize?
Ne. Taková mentalita v zámoří není. Mimochodem ani nikoho nezajímá, kde hráč hraje. Jestli v extralize, první lize, nebo superlize. Manažeři nás znají a je jedno, jestli se hráč připravuje s národním týmem, nebo s přípravkou. O to vůbec nejde. Chceme, abychom byli rozehraní, pokud NHL začne.

Blížíte se nějaké dohodě s Edmontonem?
Je to v jednání. Do Karlových Varů za mnou přiletí agent a budeme to opět řešit. Ale jsem zvyklý na to, že smlouvu většinou podepisuji až poslední den před začátkem kempu. Nevzrušuji se s tím, ale doufám, že to dobře dopadne a zůstanu v Edmontonu.

Pád Českých Budějovic z extraligy jste sledoval?
Sledoval. Informoval jsem se na internetu a přes kamarády. Tu baráž jsme pak sledovali online, protože šlo o osud jihočeského hokeje. Co se stalo, mě zamrzelo. Ale život jde dále a teď se musíme dát dohromady jako tým a postoupit zpět do extraligy.

Už třetí den trénujete s HC České Budějovice. Ve středu však končíte, že?
Ano, protože nás od čtvrtka čeká soustředění národního týmu před Světovým pohárem.

To vaše třídenní působení v týmu bylo proto, že se chcete seznámit s českobudějovickým celkem, nebo protože se chcete rozehrát před prvními tréninky reprezentace?
Trénovali jsme celý minulý týden na ledě s Jágr teamem v Prostějově. Tři dny jsme chtěli být s Vaškem v Budějovicích. Poznat kluky a udělat společný trénink. Myslím, že to splnilo svůj účel. K týmu se pak připojíme až po konci Světového poháru.

A dojmy z prvních tréninků máte dobré?
Určitě. Jde hlavně o to se stmelit a hrát jako tým. Hrát každý zápas s tím, že jde o všechno. Cesta k návratu do extraligy nebude jednoduchá, protože se na nás bude chtít každý vytáhnout. Doufám, že to zvládneme.

Trošku ironicky vyznívá vedle vašich slov úterní debakl HC České Budějovice v Mladé Boleslavi...
Je to nepříjemné. Ale alespoň trenéři viděli, v čem je chyba a mají ještě spoustu času k tomu, aby s tím něco udělali. Všechno špatné je k něčemu dobré a doufám, že to pro tým bude poučné.

Zítra odjíždíte na sraz reprezentace. Máte na to, po tom, co se stalo Ivanu Hlinkovi, náladu?
Ten den, kdy jsem se dozvěděl, že pan Hlinka boural, jsem byl strašný. Ztratili jsme strašně velkou osobnost. My hráči se budeme na Světovém poháru rvát za pana Hlinku, protože víme, že on by chtěl, abychom hráli a odehráli turnaj co nejlépe.

To je většinový názor?
Bavil jsem se s hráči, kteří hrají za reprezentaci a říkali to samé. Každou vteřinu na ledě budeme bojovat za pana Hlinku a za Českou republiku.

Díky moc za rozhovor a ať se vám na World cupu daří.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....