Banes Motor České Budějovice
16.08.2004, Antonín Vansa

Věřím, že zkušenosti s baráží uplatním i v Budějovicích, říká Kaděra

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Před Budvar arénou stojí společně s maséry českobudějovického celku Petrem Práškem a Pavlem Vlašicem chlapík v zeleném triku a v zelené čapce s nápisem Brasil. Co chvíli dovnitř doléhá mohutný smích této trojice. Muž v zeleném není nikdo jiný než Roman Kaděra. Vedení klubu přivábilo na jih Čech kanonýra s bohatými zkušenostmi jak s play-off, tak i s baráží, kterou by Jihočeši rádi v březnu hráli. „Má veliké zkušenosti. Přichází nás posílit a my věřím, že opravdu tou posilou bude,“ řekl o Kaděrovi asistent trenéra Milan Kupka.
Informace o vašem příchodu prosákly na veřejnost už v pátek a byly hodně překvapivé. Jak dlouho jste byl v kontaktu s HC České Budějovice?
Já už jsem se měl v Českých Budějovicích objevit dříve. Vedl jsem minulý rok jednání ještě se starým vedením a byl jsem rozhodnutý pro České Budějovice.

Proč jste tedy sestupem ohrožený tým neposílil?
Protože jednání mezi Vítkovicemi a Českými Budějovicemi tenkrát nedopadla dobře. Byl jsem víceméně přinucený jít do Litvínova. Jednání s Českými Budějovicemi se obnovila po skončení sezony a protože jsme se s Litvínovem dohodli na ukončení spolupráce, mohl jsem přijít sem.

Mluvíte ve smyslu, jako byste do Litvínova jít nechtěl. To jste do přestupu vůbec nemohl mluvit?
Vítkovické vedení prezentovalo v tisku, že mi bylo umožněno hledat si nové angažmá. A když jsem si ho našel, tak mě do něj nepustilo. Bylo to docela unfair.

Na angažmá v Litvínově byste možná nejraději zapomněl, že? Bodově se vám příliš nedařilo, klub nepostoupil do play-off...
Hm, já jsem toho ani moc nenahrál. Zvládl jsem asi deset zápasů a pak jsem zbytek sezony promarodil s kotníkem. To, co jsem odehrál v Litvínově bylo hodně ovlivněno tím zraněním. Ale předtím si myslím, že se mi ve Vítkovicích dařilo a podával jsem standardní výkony.

Takže vaše výkony v Litvínově byly ovlivněny zraněním? Nebylo to tak, že se vám po nařízené výměně nechtělo za severočeský tým hrát?
Ne. Přišel jsem do extraligového týmu, za který jsem chtěl odevzdávat co nejlepší výkony. A je blbost, že bych zranil z důvodu, že bych nechtěl za Litvínov hrát.

Jak probíhalo léčení zraněného kotníku?
Popravdě jsem si představoval, že péče klubu o extraligového hráče bude výrazně lepší. Mýlil jsem se. Péče nebyla žádná a léčení a odborníky jsem si našel sám. Nakonec mě dal dohromady v Olomouci pan doktor Holipka, za což jsem mu moc vděčný.

Teď jste mě popravdě zaskočil. Vážně se o vás Litvínov vůbec nepostaral?
Klubový lékař Litvínova mi sdělil, že nic takového v životě neviděl a že to nechá na lepších doktorech. Ty jsme ale v klubu neměli a vedení mi ani jiného nesehnalo. Musel jsem si ho najít sám. Bylo to docela alibistické gesto klubu i jeho doktora.

Nebyl to jeden z důvodů, proč jste v Litvínově rozvázal smlouvu?
Přiznám, že smlouvu se mnou rozvázal klub a ne já s ním. Čtyři měsíce jsem promarodil a vedení mi sdělilo, že o takového hráče nemá zájem. Je otázka, zda to léčení nemohlo být cílenější. A hlavně, pokud o mě klub stál, měl mi zajistit nějaké léčení. Opakuji, je to alibistické. V Litvínově pak o mě dokonce prohlásili, že jsem si to zranění přinesl z Vítkovic. (ironický úsměv)

A přinesl?
Ne. Kategoricky to popírám.

Jak jste vlastně přišel na České Budějovice po pádu do první ligy? To jste neměl jiné nabídky?
Bude zřejmě stávka v NHL a je srpen. A schopní manažeři už mají mužstva poskládáná a volná místa šetří pro zámořské hráče. A jak jsem řekl, touhu hrát za České Budějovice už jsem měl loni.

Ale bude se tu hrát první liga...
Já to jako degradaci neberu. Je tu dobré mužstvo a věřím, že postoupíme do extraligy.

Zahraničí vás nelákalo? Hráči ve vašem věku po něm obvykle zatouží...
Měl jsem nějaké nabídky. Hlavně z Německa. Ale co si budeme povídat, tamní hokej nevyznává takový styl, který by mi seděl. Raději uplatním zkušenosti z baráže, kterou jsem dvakrát absolovoval a pomohu Českým Budějovicím k návratu do extraligy.

Jak vypadala vaše letní příprava? Zřejmě jste valnou část vinou léčení kotníku promeškal...
Je pravda, že jsem směl do úplného zahojení jezdit jen na kole. Ale od června jsem začal posilovat nohy a zatím na sobě nepozoruji, že bych v něčem nestačil.

Letní přípravu jste si organizoval sám?
Ano. Teprve čas ukáže, zda jsem jí sestavil dobře, nebo ne. Ale myslím si, že jsem už natolik zkušený, abych se dokázal přes léto kvalitně připravit.

S Českými Budějovicemi jste v tréninku od pondělí. Do té doby jste se někde připravoval na ledě sám?
Chodil jsem v Praze na led s klukama, kteří mají zahraniční angažmá. A mimojiné jsem chodil na led s druholigovým Nymburkem. Mám to blízko od domova.

Díky za rozhovor.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....