Banes Motor České Budějovice
14.08.2004, Anotnín Vansa

Jedenáct let HC České Budějovice #6 - sezona 1998/99

„Chceme se dostat do play-off,“ prohlašovali před začátkem sezony 1998/99 funkcionáři HC České Budějovice. Papírově sice neposkládali lepší celek než v předchozích letech, hokejisté přesto svou aktivní hrou příznivce na hokej lákali. Chodilo na něj v průměru kolem 5 000 fanoušků...

SEZONA 1998/99 - PŘED FANTASTICKÝM PUBLIKEM

Klub sice neúspěšná sezona 1997/98 nepoložila, přesto došlo k určitým finančním problémům. České Budějovice zabředly do dluhů a chvíli dokonce hrozilo, že o extraligu přijdou. Dluhy se podařilo smazat až v srpnu a generální manažer Mojmír Šatava si mohl oddychnout. „Extraligu hrát budeme,“ mocně prohlašoval do novin.
Tým opustili hokejisté, kteří v minulé sezoně nepřesvědčili. V letní přípravě vypadl z kádru Arpád Györi, do Českých Budějovic se z Pardubic už nevrátil ani Pavel Pýcha a do první ligy putoval Ondřej Vošta. Po jediné sezoně odešel i bek Jan Boháček. Skutečně velikou ztrátou byl odchod útočníka Luboše Roba do finského Kuopia.
V tíživé finanční situaci musel klub vynaložit prostředky na získání nových hráčů. Ze slovenského Martina přišel Peter Bartoš, který v Českých Budějovicích podepsal dvouletou smlouvu, stejně jako obránce Roman Čech. Ten tým posílil z Litvínova. Zbytek týmu trenéři Liška s Pařízkem doplnili z řad vlastních odchovanců.

Těsně před začátkem soutěže Jihočeši změnili barevnou kombinaci svých dresů. Modrou nahradila červená a doma tak Českobudějovičtí nastupovali s bílými dresy a červenými kalhotami. O změně na poslední chvíli svědčí modrobílé řešení betonů brankářské dvojice Mařík - Svoboda.

V prvním kole přivítali Jihočeši na svém ledě favorizovanou Spartu Praha. Pražané vedli od 7.minuty, kdy se prosadil Jiří Zelenka, ale ve 13.minutě už bylo srovnáno. První gól Českých Budějovic v nové sezoně vstřelil Peter Bartoš po akci, která se později stala postrachem pro všechny extraligové obránce a brankáře. Po levém křídle se natlačil před Šreka a přehodil padajícího Hniličku. Českobudějovičtí dokonce mohli zvítězit, ale jedenáct minut před koncem vyrovnal na konečných 2:2 Hlaváč.

Úvod sezony ale jinak nenaznačoval výrazný úspěch. V prvních třech kolech sice Jihočeši se svými fanoušky procvičovali geometrickou posloupnost, když Spartě dali dvě branky, Třinci čtyři a ve třetím kole Kladnu dokonce osm, ale poté zapadli do extraligového průměru. Mohly za to především nepřesvědčivé výkony v soupeřových halách.
V 11.kole se situace změnila. Jaroslav Liška poskládal dohromady útočnou trojici Král - Turek - Bartoš a ta ihned rozhodla utkání v Litvínově. Na výhře 3:2 se podílela dvěma brankami. Jihočeši se herně uvolnili a začali bavit publikum.

Nezapomenutelné byly především oslavy vstřelených gólů. Pokud se prosadil někdo z formace Kamil Ťoupal, Nedoma - Štrba, Radek Ťoupal, Barus, sjeli se všichni hráči před střídačkou Českých Budějovic, kde “smekli klobouky“. Netradiční oslavu stanovil druhému útoku obránce Rudolf Suchánek, který se po gólu proti Kladnu rozplácl před hráčskou lavicí a zbytek pětky se kolem něj rozestavil. Hráči od veselé tradice upustili až s první krizí a už se k ní nevrátili.

11.října 1998 došlo k zásadní události ve vedoucích funkcích klubu. Na zasedání správní rady si vzal slovo Jaroslav Pouzar a požádal členy správní rady o uvolnění z funkce prezidenta. Po následném bouřlivém jednání byl navržen na jeho místo vedoucí katedry sportu zemědělské fakulty Jihočeské univerzity RNDr.Petr Podlaha. Po krátké výměně názorů nakonec funkci přijal.

Na podzim se Českým Budějovicím nebývale dařilo. Venku vypráskaly Kladno 8:1 a Spartu 6:2 a dobré výsledky klubu měly za následek, že domácí zápas se Vsetínem byl vyprodán. Podráždění Valaši byli po většinu zápasu pod tlakem, dvakrát prohrávali, ale díky zbytečným chybám Českých Budějovic při vlastních přesilovkách nakonec uhráli remízu 2:2.

O Vánocích 1998 dolehla na hráče Českých Budějovic největší krize v sezoně. Ze sedmi zápasů uhráli pouze jeden bod, přičemž s předposledním Kladnem doma prohráli 1:3 a s poslední Jihlavou vydřeli gólem Brabence čtyři minuty před koncem remízu 2:2.

Závěrečné momenty byly vůbec nejsilnější zbraní Jihočechů. V posledních pěti minutách nastříleli celkem šestatřicet branek, což tvořilo přes 20% všech vstřelených gólů. Z toho pět branek bylo vítězných a sedm znamenalo konečné vyrovnání.
Vzrušující závěry přinesly především zápasy s Třincem (České Budějovice prohrávaly ještě v 57.minutě 2:3, ale góly Romana Čecha a Krále otočily na 4:3), s Pardubicemi (Radek Martínek vyrovnával na 2:2 pět sekund před závěrečnou sirénou), s Litvínovem (až v 56.minutě vyrovnával na 3:3 Brabenec a v poslední minutě proměnil trestné střílení Václav Král) a se Zlínem (Jihočeši prohrávali 1:3, odvolali brankáře už pět minut před koncem a Radek Ťoupal s Bartošem se postarali o vyrovnání).

Před play-off byli Českobudějovičtí v optimální pohodě. Neprohráli dvanáctkrát za sebou, pětkrát si v závěru dokázali poradit s nepříznivým stavem a před zápasem s Litvínovem si dokonce připravili pěkné vystoupení pro diváky. Na led vyjelo dvaadvacet zcela vyholených hokejistů, jedinou výjimku tvořil Rudolf Suchánek, který si naopak nasadil slušivou paruku a úspěšně s ní odehrál úvodní střídání.

V play-off Českobudějovičtí narazili na Spartu Praha. Jako černý kůň vyřazovacích bojů se v prvním zápase dokázali za stavu 3:1 pro Spartu dostat zpět do hry a brankami Radka Ťoupala a Bartoše z přesilových her vyrovnali na 3:3. V samostatných nájezdech si ale se Svobodou postupně poradili Martinec, Hlaváč a Bednář a připsali první čárku v sérii Spartě.
Herní převahu měli Jihočeši i ve druhém utkání, ale fantastický Hnilička dokázal všechny českobudějovické pokusy lapit. Zápas tak rozhodla jediná branka Jaroslava Bednáře z 23.minuty. Těsně před závěrečnou sirénou pak výhru pojistil střelou do prázdné branky přes couvajícího Martínka Výborný. Ani dvě porážky ale nezlomili příznivce Jihočechů. Z pokladen před zimním stadionem v Českých Budějovic zmizely všechny dostupné lístky během hodiny a třetí čtvrtfinále bylo beznadějně vyprodané. V úžasné atmosféře se více dařilo svěřencům Pavla Richtera, kteří už ve 36.minutě vedli 0:3. Domácí sice ještě snížili ve 45.minutě z přesilové hry Bartošem, ale ke svému pověstnému závěru se nedostali. Přesto se na závěrečnou rozlučku dodnes na jihu Čech vzpomíná. Hokejisté se dvakrát vrátili z kabin, aby poděkovali vyprodanému stadionu... „Už dlouho jsem si nezahrál hokej jen tak pro radost,“ rozplýval se po sezoně útočník Filip Turek v rozhovoru pro týdeník Gól.

BYLI OPORAMI

Václav Král
Asi málokdo by si před sezonou vsadil na to, že bude bojovat o korunu krále střelců se Sparťanem Janem Hlaváčem. Perfektně si na ledě vyhověl s Peterem Bartošem a Filipem Turkem. Jejich hra byla ozdobou extraligy.

Radek Ťoupal
Prožil další parádní sezonu. Nasbíral celkem třiačtyřicet asistencí, z jeho nahrávek těžili především ofenzivní obránci. S nadšením přivítal návrat Luboše Roba z Finska, v prvním čtvrtfinálovém zápase se dostal do klubu extraligových kanonýrů deníku Sport. V play-off ale už nebyl příliš výrazný...

Filip Turek
V 11.kole mu trenéři Liška s Pařízkem postavili na křídla Václava Krále a Petera Bartoše. Byl to báječný tah. Tato trojice dávala jednu branku za druhou, především mozek útoku Filip Turek rozdělil řadu gólových nahrávek. Škoda jen jeho zranění ramena, kvůli kterému vynechal jedenáct utkání.

ZKLAMALI

Roman Čech
Ve své první sezoně v dresu HC České Budějovice se spíše trápil. V legendární obranné dvojici nastupoval s Kamilem Ťoupalem, což jeho výkon rovněž poznamenalo. Jako ofenzivní bek dal pouze jeden gól ve 41.kole Třinci.

Martin Štrba
Všeobecně se očekávalo, že se v nově se tvořícím týmu prosadí více. Z počátku sezony hrál v útoku s Radkem Ťoupalem a Miroslavem Barusem a získával body. Jenže vánoční návrat Luboše Roba ho z elitní formace vyřadil a robustní forvard se už výrazněji neprosadil.

PŘEKVAPIL

Michal Mařík
Budějovičtí fanoušci si ho téměř okamžitě oblíbili. Stačilo jedno zamávání skupině vlajkonošů a ti rázem měli nového miláčka. Mařík unesl pozici brankářské dvojky s přehledem a když nastupoval do branky, většinou nezklamal. Dostal se k hranici téměř 93% úspěšnosti.

SEZONA OČIMA MASÉRA PAVLA VLAŠICE

„Krásný ročník! Skončili jsme na pátém místě, hráli jsme skvělé zápasy a do hlediště chodilo spoustu lidí. Je pravda, že klub byl ze začátku v tíživé finanční situaci, ale hráči, ani realizační tým neměl s penězi problémy. Ty problémy tu nebyly nikdy. Peníze všichni vždy dostali a klub nám nic nedlužil.
Celou extraligu hned zaujal Peťo Bartoš, který přišel v létě z Martina. Nedá se zapomenout, jak vždy vzal puk, projel celé hřiště a pak svým klasickým blafákem doleva skóroval. Je to perfektní bruslař a těžil z toho, že mnoho protihráčů ho neznalo. Dnes je bohužel v situaci, že každý ví, co s pukem dovede a připravuje se na něj. Když přišel do kabiny, docela jsem se divil, jaký je to nemluva. Moc se nezměnil. Je stále stejně skromný.
S tím, jak se nám v úvodu dařilo, přišel Radek Ťoupal s nápadem, že by si každá formace mohla po vstřelené brance připravit krátkou oslavnou scénku. To bylo hezké. Lidem se to muselo líbit. Možná už to tak nevonělo protihráčům, ale podle mě to byl perfektní nápad.
Možná jsme se k tomu mohli vrátit v závěru sezony. Ten se nám povedl parádně. Vyhrávali jsme, dokázali jsme strhnout výhru na svou stranu až v úplných koncích zápasů. Vzpomínám si, že v tu sezonu jsme vůbec hodně zápasů dokázali otočit nebo vyrovnat v power-play. Ten tým byl hodně silný.
Ale v play-off jsme narazili ještě na někoho silnějšího. Sparta měla jako každý rok silný tým plný zkušených hráčů. Na to bohužel naše nadšení nestačilo. To hrálo velikou roli.
Vím, že Radek Ťoupal vyhlásil před začátkem čtvrtfinále v novinách, že by si přál, aby všichni fanoušci přišli na třetí domácí zápas v bílém a vytvořili tak z Ameriky známé “bílé peklo“. Nápad to byl perfektní, ale ne všichni lidi přišli v bílém.“

STATISTICKÉ CENTRUM

TÝMOVÉ STATISTIKY

Základní část

52   23   14   15   173:129   60 ( +8)

Play-off

Čtvrtfinále proti Spartě 0-3 na zápasy (3:4po ts., 0:2, 1:3)

Nejdelší série bez prohry - 4.února 1999 - 16.března 1999

12    8    4    0    50:25    20 ( +8)

Nejdelší série bez vítězství - 8.prosince 1998 - 15.ledna 1999

 7    0    1    6    14:27     1 ( -5)

NEJVYŠŠÍ VÝHRA SEZONY

14.března 1999
HC Opava - HC České Budějovice 3:10 ( 2:3, 0:5, 1:2 )

Poukar, Galkin, Hub - F.Turek 4, Nedoma 2, Rob, Martínek, Barus, Sailer.

NEJVYŠŠÍ PROHRA SEZONY

25.září 1998
HC Slovnaft Vsetín - HC České Budějovice 5:1 ( 1:0, 1:1, 3:0 )

Jaškin, Bělohlav, Jakeš, Mařák, Martin Procházka - V.Král.

INDIVIDUÁLNÍ STATISTIKY

Nejvíce odehraných utkání: Václav Král, Radek Ťoupal, Peter Bartoš, Milan 
                           Nedoma, Radek Martínek, Rudolf Suchánek - 55 utkání
Nejproduktivnější hráč:    Václav Král - 58 bodů (30+28)
Nejproduktivnější obránce: Milan Nedoma - 31 bod (10+21)
Nejlepší střelec:          Václav Král - 30 branek
Nejlepší nahrávač:         Radek Ťoupal - 43 asistence
Nejtrestanější hráč:       Václav Král - 55 tr.minut
Nejslušnější hráč:         Kamil Ťoupal - 47 utkání / 12 tr.minut
Nejlepší v +/-:            statistiky nejsou k dispozici
Nejhorší v +/-:            statistiky nejsou k dispozici
Statistiky brankářů:
1 - Michal Mařík     - 10 zápasů /  92,97% úspěšnosti
2 - Oldřich Svoboda  - 50 zápasů /  92,09% úspěšnosti

MUŽSTVO HC ČESKÉ BUDĚJOVICE

Brankáři
Oldřich Svoboda, Michal Mařík.

Obránci
Milan Nedoma, Radek Martínek, Rudolf Suchánek, Kamil Ťoupal, Roman Čech, Lukáš Zíb, Zdeněk Kutlák, Michal Klimeš, Vladimír Sičák, Josef Jindra.

Útočníci
Václav Král, Radek Ťoupal, Peter Bartoš, Filip Turek, Miroslav Barus, Petr Sailer, Aleš Kotalík, Luboš Rob, Kamil Brabenec, Milan Filipi, Martin Štrba, Václav Nedorost, Petr Šachl, David Nedorost, David Bruk, Jiří Šimánek, Robert Vavroch, Jiří Brož.

Trenéři
Jaroslav Liška a Jaroslav Pařízek.

KONEČNÉ POŘADÍ ROČNÍKU 1998/99

 1. HC Slovnaft Vsetín
 2. HC ZPS Barum Zlín
 3. HC Železárny Třinec
 4. HC Sparta Praha
 5. HC České Budějovice
 6. HC Keramika Plzeň
 7. HC Pojišťovna IPB Pardubice
 8. HC Vítkovice
 9. HC Chemopetrol Litvínov
10. HC Slavia Praha
11. HC Becherovka Karlovy Vary
12. HC Opava
13. HC Velvana Kladno
14. HC Dukla Jihlava
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....