Banes Motor České Budějovice
03.08.2004, Antonín Vansa

Jsem jen záskok za brankáře Saláka, usmívá se Roman Turek

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Úterní dopolední trénink vede trenér brankářů Ladislav Gula. A svým ovečkám mezi třemi tyčemi dává pořádně zabrat. Při jednom cvičení se například rozjedou dva hráči z opačných rohů modré čáry, ale vystřelí jen jeden. Brankář musí do poslední chvíle čekat, odkud kotouč vyletí a vzápětí musí rychle reagovat. „Teda to jsou mi Gulášoviny," hlásil na celou Budvar arénu Roman Turek. Nepochybně tím narážel na přezdívku trenéra Ladislava Guly. S Českými Budějovicemi bude trénovat jen do konce týdne.
Vy už jste vedení klubu oznámil svůj úmysl nehrát v Českých Budějovicích v případě stávky. Oproti květnu jste úplně obrátil svůj názor...
Když jsem se vrátil ze zámoří, myslel jsem si, že angažmá v NHL ukončím a zůstanu v Českých Budějovicích natrvalo. Ale počítal jsem především s tím, že Calgary nebude mít o mé služby další zájem a čekal by mě trejd. Nechtěl jsem se ve svém věku opět někam trmácet.

Vaše rozhodnutí tedy změnila nabídka nového kontraktu ze strany Calgary Flames?
Určitě. Calgary mi nabídlo tříletou smlouvu. V takovém případě jsem musel řešit situaci, jak to bude s rodinou a s dětmi. A protože malý Eddie půjde v září na základní školu, upustil jsem i od záměru nastupovat za České Budějovice v případě stávky. Nebylo by dobré řešení, kdybych nechal rodinu v Kanadě samotnou.

Informace o tom, že byste Českým Budějovicím pomohl třeba od ledna v případě, že stávka potrvá celou sezonu, je pravdivá?
Ano. Kdyby bylo jisté, že stávka potrvá celou sezonu, chtěl bych se vrátit a pomoct. Ale je možné, že vedení českobudějovického klubu sežene do té doby nějakého jiného brankáře nebo bude spokojeno s těmi současnými a nebude o mě mít zájem. Je to ještě moc daleko.

Vaše rozhodnutí setrvat v zámoří všechny muselo překvapit. Vždyť poslední dva roky v Calgary pro vás nebyly příliš šťastné, ne?
Můj názor na pokračování v NHL docela změnila i uplynulá sezona, kdy jsme prošli s Calgary do finále Stanley Cupu. Po mé osobní stránce to nebyl úspěšný rok. Byl jsem zraněný a když jsem se vrátil, chytal Kiprusoff a chytal dobře. Trenér neměl důvod ho měnit. Proto jsem myslel, že mne bude chtít klub vyměnit.

Ale proč jste znovu podepsal smlouvu? Vždyť Kiprusoff loni zářil a asi opět sezonu začne on...
To ne, pozor. Vedení klubu mi při podpisu smlouvy řeklo, že jsme rovnocenní partneři. A po loňských zkušenostech, kdy jsem se nečekaně zranil, chce mít Calgary dva vyrovnané brankáře. Navíc se vedení líbilo, jak spolu vycházíme a jak jsme se při trénincích i při zápasech doplňovali.

Dobře. Připouštíte tedy, že se na Kiprusoffa bude po loňské sezoně hledět úplně jinak?
Ano. Ale nikde není psáno, že bude mít takovou fazónu, jako měl loni. A že já odchytám dvacet zápasů a on šedesát. Může to být opačně.

Vztahy mezi vámi a Kiprusoffem jsou korektní?
Jsou. Funguje to bezproblémově. Miikka toho sice moc nenapovídá, ale je to naprosto pohodový kluk.

Ale v jeho věku je určitě velmi ambiciozní a může ve vás vidět velkého konkurenta, nemyslíte?
Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by mi třeba házel klacky pod nohy, aby chytal on. A stejně tak je to opačně. Klape a to a respektujeme jeden druhého. Je mezi námi zdravá rivalita, ale žádné nepřátelství. To je úplná pitomost.

Ještě v minulé sezoně jste měl podle zveřejněných informací plat přes čtyři miliony dolarů. Předpokládám, že vedení Calgary Flames tlačilo na snížení této sumy...
Došlo tam k úpravám. Dohodli jsme se na nějakých podmínkách, které jsou přijatelné pro obě strany.

V současné době se připravujete s HC České Budějovice. Proč? Nikdy předtím jste to nedělal...
Je pravda, že je to poprvé v kariéře. Vždy jsem trénoval se svým týmem dva týdny na ledě a pak jsem se vrátil k přípravě na suchu. Po pátečním zápase za mnou přišel Láďa Gula a zeptal se mě, co dělám od pondělí. Řekl, že třetí gólman Salák odjel na nějaké soustředění a zda bych se nechtěl připravovat s Budějovicemi. Ten nápad se mi líbil, tak jsem to přijal. Ale jsem tu jen na záskok.

Baví vás příprava s týmem?
No jasně! Je to něco jiného, než když jsme trénovali s mým týmem. To je spíše hra na dvě branky. Tady mám kvalitní a plnohodnotný trénink.

Ptám se proto, zda neplánujete do budoucna připravovat se v létě s HC České Budějovice. Mladí brankáři by se toho od vás určitě mohli hodně naučit...
S klubem jsem se o tom nikdy předtím nebavil. Nechci bourat koncepci trenérů. Nejdůležitější je, aby se připravili brankáři, se kterými se počítá do sezony. Jak jsem řekl, jsem tu jen jako náhrada za Saláka.

Jak hodnotíte současné gólmany Kučeru a Cháberu. Veřejnost se zatím jejich výkonů obává...
Při tréninku vypadají oba velice dobře. Jsou rychlí a mají dobrou techniku. Otázkou ovšem je, jak zvládnou zápasy. To hodně záleží na psychice a tu já neznám. Můžu tak jen říct, že po stylové stránce jsou výborní.

Můžu se zeptat na váš osobní názor na stávku v NHL? Myslíte si, že bude?
Myslím si, že ano. Bavil jsem se s několika hráči, agenty a nevypadá to moc dobře. Stávka zřejmě bude, protože se teď nic neděje. Nikdo s nikým nejedná a uvědomte si, že tolik času už nezbývá. Podle mě není start v říjnu reálný. Je otázkou, jak dlouho bude výluka trvat.

Například další český brankář Dominik Hašek v to ale nevěří a myslí si, že NHL začne, jak má...
Dominik v to spíše doufá. A to z toho důvodu, že se velice poctivě připravuje na sezonu a v duchu si přeje, aby to jeho úsilí nevyšlo vniveč. (smích)

Ale vždyť na stávce nevydělá nikdo. Ani vy hráči, ani majitelé klubů, ne?
To sice ne. Ale zase na druhou stranu nemůžeme my hráči kývnout na jejich podmínky. Nejde teď jen o nás. Někteří starší hráči mají podepsané smlouvy a za ty své platy už to dohrají. Ale jde o mladé hokejisty, kteří teprve do NHL půjdou. A za ně bychom rozhodli něco, co by je mohlo poškodit. To nechceme.

Díky moc za rozhovor.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....