Banes Motor České Budějovice
02.08.2004, Antonín Vansa

Jedenáct let HC České Budějovice #5 - sezona 1997/98

Jako tradičně si českobudějovický celek vytyčil v sezoně 1997/98 za cíl účast v play-off. Kádr neprošel oproti minulému ročníku výraznější proměnou. Právě o stabilitu kádru chtěli Jihočeši svůj plánovaný úspěch opřít.

SEZONA 1997/98 - POPRVÉ MIMO PLAY-OFF

Klub z Jihočeské metropole už sice nedokázal nadále udržet reprezentačního forvarda Radka Bělohlava, který přešel s definitivní platností do ambicioznějšího Vsetína. Ztrátou byl i odchod kazašského zadáka Antipina, který se kvůli složitým rodinným problémům vrátil zpět na východ Evropy. Po dvou neplodných letech se České Budějovice rozloučily i s obráncem Šedým, odešla dvojice útočníků František Ševčík - Milan Navrátil. Do extraligového kádru se navíc dále neprosadilo duo mladíků Masák a mladší bratr Romana Horáka Michal.
Mužstvo naopak posílil bývalý střelec Plzně a Zlína David Bruk a urostlý bek Jan Boháček. Zbytek kádru doplnili Jihočeši z vlastních řad. Větší příležitosti dostávali zkraje sezony především útočníci Aleš Kotalík a Kamil Brabenec.

Sezona začala kvůli účasti reprezentačního týmu České republiky na Olympijských hrách v Naganu nečekaně brzy. Už 2.září vyjeli Jihočeši k prvnímu zápasu na led Karlových Varů. Nováček extraligy, který v létě koupil licenci od Olomouce, začal před vyprodaným publikem ve velkém stylu a brankami Lipianského a Tomáška vedl po první třetině 2:0. Českobudějovičtí snížili až ve 48.minutě zásluhou Radka Ťoupala. Becherovka Karlovy Vary nakonec dotáhla zápas do vítězného konce. Devětačtyřicet sekund před koncem pečetil výhru střelou do prázdné branky Ján Lipianský.

Českobudějovičtí hokejisté dojem z úvodu sezony vylepšili v následujících dvou zápasech, kdy porazili Třinec a Slavii. Jenže po prohře ve Zlíně ve 4.kole se dostali do nebývalého výsledkového útlumu, který vyvrcholil debaklem na ledě Vsetína. Valaši vedli ve 42.minutě už 5:1, bezradní Jihočeši vystřídali brankáře, ale čistým hattrickem během osmi minut pokořil náhradníka Roberta Slávika ruský útočník Andrej Galkin a Vsetín rozdrtil České Budějovice 8:1.

Výkonnostní propad zastavili hráči HC České Budějovice až na začátku druhé části soutěže. Ze svého ledu vybudovali nezdolnou tvrz. Vítězství zaznamenal až po pěti zápasech Vsetín, který před kamerami České televize vyhrál gólem Josefa Beránka 1:0. Přesto mohli Českobudějovičtí hodnotit druhou čtvrtinu extraligu úspěšně. Získali v ní patnáct bodů a znovu se dostali do hry o play-off.

Týmu rovněž prospěl výrazný řez sestavou, který přišel v zimě. Z klubu se do Třince bez náhrady odporoučel Arpád Györi, trápícího se střelce Pavla Pýchu vyměnil generální manažer Mojmír Šatava do Pardubic za mladíka Koudelku. Do Českých Budějovic se navíc přestěhovali útočníci Václav Král a Milan Filipi, jejichž výkony v prvoligovém Písku nešly přehlédnout.
Obzvláště Filipimu start v novém působišti vyšel na výbornou. Brankou přispěl k historické výhře na ledě Vsetína 4:2, jeho jméno se v kolonce střelců skvělo i v následujících zápasech s Kladnem a Vítkovicemi. Milan Filipi dal během úvodních tří zápasů tři branky.

Král si branky našetřil na zápas s Třincem. Vedoucí tým tabulky zvládl na jihu Čech pouze první třetinu a poté sledoval jak hráči v bílých dresech střílejí jeden gól za druhým. Vítěznou branku dal v polovině zápasu Lukáš Zíb, na konečných 7:2 upravil v poslední minutě svým třetím gólem v utkání Václav Král. Jihočeši zahájili zběsilou honbu za play-off, ke kterému jim měla dopomoci i výměna trenérů. Po třech letech odešel od týmu Vladimír Caldr a funkci hlavního trenéra po něm převzal prezident klubu Jaroslav Pouzar.
České Budějovice přišly o účast ve vyřazovacích bojích až v 51.kole. Na postupové osmé místo ztrácely dva body a na svém ledě přivítaly Vítkovice. Severomoravany držel vynikající brankář Prusek a po gólech Škuty a Moravce dokonce Vítkovice vedly 2:0. Ve 48.minutě sice snížil Milan Filipi a vykřesal jiskru naděje, ale hosté odpověděli brankami Krayzela a Kotáska.

Ještě teoretickou šanci živili Jihočeši před zápasem na ledě Jihlavy, která také bojovala o postup do play-off. Českobudějovičtí potřebovali vyhrát a doufat v to, že Pardubice nezdolají Keramiku Plzeň.
Jenže Jihlava vedla v 9.minutě už 2:0 a držela svou naději na postup. Ta definitivně vyhasla ve 33.minutě utkání Pardubice - Plzeň, když se trefil Kudrna na 4:0. Jihlava sice dovedla zápas s Českými Budějovicemi do vítězného konce, ale do play-off se na poslední chvíli dostaly Pardubice.

BYLI OPORAMI

Milan Nedoma
Udržel si svůj vysoký standard a stal se jedním z nejlépe hodnocených obránců extraligy. Těžil především z osvědčené spolupráce s Radkem Ťoupalem a Lubošem Robem. Jeho jediným minusem byla zbytečně častá vyloučení.

Miroslav Barus
Pilná včelička odbránila zápasy za ofenzivní dvojicí Ťoupal - Rob, která dala dohromady pětatřicet branek. Samotné subtilní křídlo nasbíralo v sezoně 30 bodů a prožilo svůj nejlepší rok v extraligové kariéře.

Radek Ťoupal
Stal se nejlepším nahrávačem extraligového ročníku, zvítězil i v klubovém bodování. Jeho útoku s Robem a Barusem šlo jen těžko něco v průběhu sezony vytknout.

ZKLAMALI

Jan Boháček
Klubové vedení si od urostlého zadáka s reprezentačními zkušenostmi slibovalo výrazné vyztužení defenzivy. K tomu však nedošlo. Boháček sice svou tvrdostí platil u mantinelů, ale špatně se orientoval na ledě a v bodování +/- skončil nejhorší.

David Bruk
Doba jeho střeleckých hodů skončila už v sezoně 1995/96. Přesto si generální manažer Šatava myslel, že přestup do Českých Budějovic bude pro Bruka jako políbení od bájného prince. Bývalý kanonýr vstřelil během třiceti zápasů jen pět branek a rozhodně zklamal.

PŘEKVAPIL

Aleš Kotalík
Svými góly dokázal nahradit právě nepovedený nákup Davida Bruka. Odchovanec jindřichohradeckého hokeje nasázel ve své premiérové sezoně v extralize šestnáct branek. Mladý útočník dokázal dávat důležité branky a ukázal, že v budoucnosti by na něm Jihočeši stavět.

SEZONA OČIMA MASÉRA PAVLA VLAŠICE


„Byla to hodně smolná sezona. Doufali jsme, že se dostaneme opět do play-off, ale bývá to tak, že po úspěšných letech prostě přijde sezona, která se nepovede. Ale i v tom ročníku jsme odehráli celkem dobré zápasy, především v závěru základní části.
Na každou sezonu mám hezké vzpomínky, až na tu zatím poslední...
Před začátkem sezony odešel z týmu Radek Bělohlav. Je to hráč, který má velice pozitivní přínos pro tým. Ukázalo se, že v těch klíčových chvílích hodně chyběl, aby svojí pověstnou zarputilostí tým zvedl. Místo něj přišel David Bruk, který předtím střílel branky v Plzni a ve Zlíně. Ale nechci se pouštět do žádného hodnocení jeho hry. Ani si na něj zase tak moc nevzpomínám.
Zato si perfektně pamatuji na Aleše Kotalíka, který odehrál vynikající sezonu. A nebyl sám. Z Písku přišli Venca Král a Milan Filipi a obrovským způsobem oživili herní projev týmu.
Doslechl jsem se, že za neúspěch, za který bylo desáté místo považováno, mohl z velké části Olda Svoboda. Přesně řečeno jeho rodinné problémy. Myslím, že by bylo lepší, aby se k tomu vyjádřil sám Olda. Já sám mohu říct, že o žádných podobných problémech jsme spolu nemluvili. A v žádném případě to neovlivnilo jeho výkony na ledě. Za tím si stojím.“

STATISTICKÉ CENTRUM

TÝMOVÉ STATISTIKY

Základní část

52   19   10  23   149:149   48 ( -4)

Nejdelší série bez prohry - 16.ledna 1998 - 27.ledna 1998

 5    4   1    0    26:7      9 ( +1)

Nejdelší série bez vítězství - 21.listopadu 1997 - 28.prosince 1997

 9    0   5    4    19:25     5 ( -1)

NEJVYŠŠÍ VÝHRY SEZONY

17.října 1997
HC České Budějovice - Železárny Třinec 7:1 ( 2:1, 2:0, 3:0 )

Rob 3, F.Turek, Soudek, Barus, R.Ťoupal - Barus.

18.ledna 1998
HC České Budějovice - Becherovka Karlovy Vary 7:1 ( 1:0, 3:0, 3:1 )

Barus 3, Filipi 2, Nedoma, Koudelka - Kotrla.

NEJVYŠŠÍ PROHRA SEZONY

28.září 1997
Petra Vsetín - HC České Budějovice 8:1 ( 2:0, 2:1, 4:0 )

Galkin 3, Josef Beránek 2, Dopita, Broš, Sršeň - Štrba.

INDIVIDUÁLNÍ STATISTIKY

Nejvíce odehraných utkání: F.Turek, Rob, Nedoma, Soudek - 52 utkání
Nejproduktivnější hráč:    Radek Ťoupal - 58 bodů (17+41)
Nejproduktivnější obránce: Milan Nedoma - 36 bodů (9+27)
Nejlepší střelec:          Luboš Rob - 18 branek
Nejlepší nahrávač:         Radek Ťoupal - 41 asistence
Nejtrestanější hráč:       Rudolf Suchánek - 76 tr.minut
Nejslušnější hráč:         Pavel Pýcha - 30 utkání / 4 tr.minuty
Nejlepší v +/-:            Radek Ťoupal - 9 plusových bodů
Nejhorší v +/-:            Jan Boháček - 13 minusových bodů
Statistiky brankářů:
1 - Radek Lukeš      -  2 zápasy /  95,40% úspěšnosti
2 - Oldřich Svoboda  - 49 zápasů /  90,80% úspěšnosti
3 - Robert Slávik    - 10 zápasů /  90,50% úspěšnosti

MUŽSTVO HC ČESKÉ BUDĚJOVICE

Brankáři
Oldřich Svoboda, Robert Slávik, Radek Lukeš.

Obránci
Milan Nedoma, Karel Soudek, Rudolf Suchánek, Lukáš Zíb, Radek Martínek, Kamil Ťoupal, Jan Boháček, Vladimír Sičák, Filip Vaněček.

Útočníci
Radek Ťoupal, Filip Turek, Luboš Rob, Miroslav Barus, Petr Sailer, Aleš Kotalík, Pavel Pýcha, Václav Král, Milan Filipi, David Bruk, Martin Štrba, Ondřej Vošta, Kamil Brabenec, Arpád Györi, Martin Koudelka, Petr Šachl, Jiří Šimánek.

Trenéři
Vladimír Caldr a Jaroslav Liška. Odvolaného Vladimíra Caldra nahradil před koncem základní části Jaroslav Pouzar.

KONEČNÉ POŘADÍ ROČNÍKU 1997/98

 1. HC Petra Vsetín
 2. HC Železárny Třinec
 3. HC Vítkovice
 4. HC Sparta Praha
 5. HC Keramika Plzeň
 6. HC Slavia Praha
 7. HC Chemopetrol Litvínov
 8. HC Pojišťovna IPB Pardubice
 9. HC Dukla Jihlava
10. HC České Budějovice
11. HC ZPS-Barum Zlín
12. HC Velvana Kladno
13. HC Becherovka Karlovy Vary
14. HC Bohemex Trade Opava
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....