Banes Motor České Budějovice
30.07.2004, Tomáš Kučera, Tomáš Železný

CEB - TUR 6:4 - Vítězství v exhibičním tempu

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - První zápas nové sezóny se nesl tradičně v duchu rozmarného léta. Českobudějovičtí hráči i jejich hosté pod křídly Romana Turka přesto předvedli divákům dostatek pěkných akcí a branek. Mezi ostatními obzvláště vynikal Radek Martínek v dresu HC, který nejenže přihrál na 2 branky, ale svou rychlostí a přehledem, s jakým se na ledě pochyboval, nenechal nikoho na pochybách, že by byl v případě výluky NHL obrovskou posilou.
I přes krásné slunečné počasí, které bylo velkým konkurentem, si do ochozů Budvar Arény našlo cestu, na první přípravný zápas HC ČB, necelých 400 diváků. Pozorný fanoušek mohl vidět pestrou plejádu hráčů, z různých tuzemských, evropských či zámořských lig a to nejen na hrací ploše ale i v hledišti. Začala nová hokejová sezona!
Prvním přípravným zápasem pro HC ČB byl duel proti týmu Romana Turka. Utkání mělo spíše exhibiční charakter, ale i přes tuto skutečnost bylo vidět na některých hráčích domácího celku, že se chtějí předvést a poprat o svou šanci v „A“ týmu.

Úvodní buly, na které se postavili za hosty Jiří Dopita a za domácí Marek Hovorka, bylo s přehledem vyhráno obrovitým pardubickým centrem. Hned v první minutě na sebe upozornil syn slavného českobudějovického hráče, Jiří Lála ml., který počastoval pohotovou střelou zápěstím lapačku Romana Turka. Nabuzenost a chuť domácích hráčů gradovala již ve 3.minutě, kdy po Martínkově bravurní nahrávce otevřel skóre zápasu Peter Bartoš, 1:0. Hosté na sebe nenechali dlouho čekat a ještě v téže minutě dal zavzpomínat divákům na své kousky Milan Nedoma, když po krásném uvolnění poslal pas na nekrytého Jana Řehoře, který prostrčil kotouč mezi betony přemisťujícího se gólmana Kučery, 1:1. Na začátku šesté minuty na sebe poprvé upozornil ruský útočník Andrej Petrakov, který je v českobudějovickém týmu na testování, nejprve neprostřeli gólmana hostí a v zapětí přihrával zpoza branky na najíždějícího Bartoše, v obou případech hráči ztroskotali na skvělém Romanu Turkovi. Po sérii nepřesností na obou stranách se v polovině 19. minuty, po přihrávce epinalského delfína Pavla Bláhy, trefil bekhendem Jiří Dopita a upravil tak stav po úvodní třetině na 1:2 ve prospěch Turek týmu.

Do druhé části vystřídal v brance hostů Romana Turka Petr Bříza. Českobudějovičtí nastoupili v nezměněné sestavě a hned ve 2.minutě zužitkovali nabídnutou výhodu přesilové hry a vyrovnali tak stav zápasu na 2:2. Po ose Ivo Kotaška, Radek Martínek se trefil Jan Fadrný. Ve 25. minutě lehce zatrnulo domácím, projektil vyslaný z hole Aleše Kotalíka jen tak lehce propadl mezi betony gólmana Kučery a svezl se mimo branku Kučery. 27. minuta - po vyhraném buly se nejlépe zorientoval v klubku těl před gólmanem Břízou českobudějovický Vladimír Škoda a zvýšil skóre na 3:2. O několik chvil později nedokázal lehkou minelu Petra Břízy potrestat Radek Bělohlav, který dospurtoval do rohu kluziště dříve než Bříza, ale odkrytou klec netrefil. To už v týmu domácích došlo k výměně na postu brankáře a do hry se tak zapojil i Jan Chábera. 37. minuta a do listiny střelců se zapsal i v zápase velice agilní Andrej Petrakov, který po překrásné křižné, přihrávce nekompromisně zavěsil pod břevno Břízovi branky, 4:2. Do konce druhé třetiny se již skóre neměnilo a tak na středové kostce svítilo skóre HC ČB – Turek Tým 4:2.

Hosté i ve třetí třetině sáhli k výměně na postu brankáře a do zápasu naskočil i třetí gólman Zdeněk Hauser. Příliš se na ledě neohřál a už lovil kotouč ze své sítě. Pěknou střelou pod víko se zaskvěl kapitán domácích Luboš Rob, nahrávku si na tento gól připsal Marek Hovorka, slovenský univerzální útočník, který je v jihočeském týmu také na testování, 5:2. Za necelou minutu se opět měnilo skóre a opět na straně hostujícího týmu Romana Turka, kdy po přečíslení 3 na 1 a fatální chybě Aleše Kotalíka, který nevyhodil odražený kotouč, jej do branky prostrčil Radek Bělohlav, 6:2. Ve 43. minutě opět Milan Nedoma předvedl jedno ze svých pověstných sól, ale bekhendovou střelou našel pouze připravenou lapačku Jana Chábery. Turek Tým navýšil obrátky a snažil se korigovat výsledek. Ve 45. minutě se sám před bránou objevil Josef Straka a snižoval na 6:3. Hosté nepolevili, hra měla tempo a důraz, který gradoval pohotovou střelou Aleše Kotalíka, jenž nedal mladému českobudějovickému gólmanovi šanci, 6:4. Hosté se pokusili i o hru bez brankáře, první pokus ale přerušil čárový rozhodčí, který si nevšiml prázdné branky hostů a odpískal přestupek „příliš mnoho hráčů na ledě“. Druhý pokus hostů, o hru bez brankáře, již své ovoce nepřinesl a tak se do konce zápasu skóre neměnilo a České Budějovice zvítězily ve svém prvním přípravném zápase 6:4.

Ohlasy po zápasu
Josef Jandač (České Budějovice): Bylo to první utkání a mělo v podstatě exhibiční charakter, i tak si myslím, že se hodně bruslilo a utkání splnilo naše očekávání. Petrakova a Hovorku budeme zkoušet i nadále.
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....