Banes Motor České Budějovice
29.07.2004, Antonín Vansa

Na jih Čech přijede opět Turek team!

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Pošesté v historii se na jihu Čech předvede tým brankáře Calgary Flames a vítěze Stanley Cupu z roku 1999 Romana Turka. V pátek od 17 hodin se utká s prvoligovým mužstvem HC České Budějovice. „Poprvé v historii se nejedná o exhibici,“ upozornil brankář Turek.

HC ČESKÉ BUDĚJOVICE

První přípravný zápas na novou sezonu čeká českobudějovické hokejisty. K utkání nastoupí již týden po zahájení druhé fáze přípravy. „Není to pro mě nějaký nominační zápas,“ ubezpečil trenér HC České Budějovice Josef Jandač. Do střetnutí bude nominováno dvaadvacet hráčů včetně gólmanů. V jaké sestavě Jihočeši nastoupí prozradit nechtěl. „Uvidím podle momentálního zdravotního stavu jednotlivých hráčů,“ řekl. Jisté je, že nenastoupí centr Josef Štraub, který se na tréninku připravuje po boku Lály a Roba. „Má problémy s kolenem a budeme ho šetřit,“ uvedl Jandač. Další hokejisté mají různé otoky a drobné šrámy.

Kouč Jandač však dodal, že chce postavit sestavu, která má s podobnými zápasy zkušenosti. To zřejmě znamená, že příležitost dostanou především starší hokejisté. „Tak to si můžu jít rovnou koupit lístek na tribunu,“ reagoval s úsměvem dvacetiletý centr Milan Gulaš. „Diváci by určitě raději viděli v akci zkušenější hráče. Navíc mladí hráči neumí exhibiční zápasy hrát, půjdou do toho s maximálním nasazením a hrozí, že by nějaký střet mohl skončit nepříjemným zraněním,“ vyslovil obavu Jandač.

Uznal, že kádr, složený z hráčů, kteří se loni podíleli na pádu českobudějovického týmu do první ligy, není pro fanoušky příliš velkým lákadlem, ale dodal, že neví, kdo jiný by v tom případě měl hrát. „Nemáme tolik posil. Přišel vlastně Jančařík, Hájek, Martínek a Štraub. A navíc Štraub hrát nebude. Těžko z toho zápasu mohu udělat nějaké defilé posil,“ doplnil s úsměvem.

Tým by tak mohl být složený podobně, jak zatím trénuje v Budvar aréně. Otázkou je, zda Jandač přeci jen nakonec nezařadí do týmu i útočníka Marka Hovorku nebo obránce Lukáše Vomelu. Určitě se ale v utkání nepředstaví sedm hokejistů, kteří ke čtvrtečnímu dopoledni v Českých Budějovicích skončili.

Pravděpodobná sestava:
Chábera (Kučera) - Jindra, Gýna, Jančařík, Mucha, Martínek, Kotaška, Svačina, Macháček - Bělohlav, Hájek, Sailer - Rob, Květoň (Řehoř), Lála - Bartoš, Fadrný, Petrakov - Hřebejk, Škoda, Šimánek.

TUREK TEAM

Přípravu na zápas zahájil výběr brankáře Calgary Flames v pondělí 19. července. V té době byl strakonický rodák ohledně konání exhibice hodně skeptický. „Postavím tým jen z kluků, kteří žijí v Jihočeském kraji,“ prohlašoval rozhodně. O týden později už je známá soupiska týmu a nechybí v něm olympijští vítězové z Nagana, nebo nedávní účastníci mistrovství světa v hokeji v Praze a v Ostravě.

Oproti sestavě, která se začínala připravovat minulý týden chybí například bývalý hokejista HC České Budějovice Kamil Ťoupal, obránce Lukáš Chaloupka. Nenastoupí ani útočník Floridy Panthers Václav Nedorost. „Má nějaký zánět v koleně, takže mu doktor zakázal na týden jakoukoliv činnost,“ informoval Růžička. „Mysleli jsme si, že zápas pojmeme jako nějakou srandu. Pak nás ale vedení poprosilo, zda bychom k tomu nemohli přistoupit vážně a odehrát kvalitní přípravné utkání,“ řekl Růžička. Proto znovu sehnal řadu zvučných jmen. „Kdybychom postavili hokejisty z nižších soutěží, prohráli bychom třeba 2:10 a pro České Budějovice by takový zápas neměl význam,“ upozornil manažer výběru.

Minulý rok hrál za Turkův výběr například nynější marketingový manažer českobudějovického klubu Jaroslav Pouzar. Do zápasu nenastoupí kvůli nevyřízeným rodinným záležitostem. Chybět bude i brankář Oldřich Svoboda. „Mám pocit, že úplně skončil s hokejem. Svoboda mi do telefonu řekl, že nemá výstroj a že půl roku nestál na bruslích. Odmítl to,“ řekl Růžička. Nepředstaví se ani Radek Dvořák a Václav Prospal, kteří stále trénují na suchu a Jaroslav Nedvěd, který se dohodl s Nižněkamskem. S ruským týmem se nyní připravuje na novou sezonu.

Nováčkem v týmu bude hokejista, kterého loni lanařil manažer HC České Budějovice Jaroslav Pařízek, Roman Kaděra. „Romana sehnal masér Petr Prášek, který mu o tom vyprávěl. Roman měl chuť hrát, tak jsme ho rádi pozvali. Je to vynikající technický hokejista,“ uznal Růžička.

Opravdu to bude přípravný zápas? Přestože je utkání oficiálně představováno jako přípravné, manažer Růžička nepopírá, že se šedesát minut odehraje v exhibičním tempu. „Svým způsobem je to charitativní zápas. Výtěžek ze vstupného půjde na českobudějovickou hokejovou mládež,“ usmál se. „Exhibice by to nebyla, kdyby sem třeba přijel Písek. S nimi by se exhibice domlouvala asi těžko,“ dodal dobře naložený správce ledové plochy a zároveň kamarád Romana Turka.

Zápas začíná v pátek od 17 hodin. Jako hlavní ho bude pískat rozhodčí Bombic, na čarách budou bratři Mertlové. „A pokud přijde hodně lidí, uděláme příští rok velkou show,“ vyzval fanoušky Růžička. Už letos měli přijet někteří američtí a kanadští hokejisté, ale brankář Roman Turek si jejich pozvání nakonec kvůli očekávanému diváckému nezájmu rozmyslel.

Mnoho příznivců českobudějovického hokeje napadne následující scénář. Brankář Roman Turek odchytá za svůj výběr úvodní třetinu, pak místo přepustí svým kolegům a na třetí třetinu zaujme místo v brance HC České Budějovice. V případě stávky v NHL se totiž předpokládá, že by Turek chytal za HC České Budějovice. „O tom, že by za nás měl chytat v tomto utkání, nic nevím,“ řekl kouč Josef Jandač. „Nic takového jsme neplánovali. Nepředpokládám, že by k tomu došlo,“ doplnil českobudějovického kouče Růžička.

Ani Roman Růžička v zápase nenastoupí. První čtyři exhibice sice pilně absolovoval jako hráč, ale poslední dva roky se stará pouze o zajištění zápasu. „Je moc vyřizování kolem toho. Nestíhal bych to. Pro mne byla čest jen to, že jsem mohl odehrát ty první čtyři. A teď se ta exhibice musí zlepšovat a ne zhoršovat tím, že bych tam hrál třeba já,“ usmál se.

Brankáři
Roman Turek, Petr Bříza, Jan Hauser

Obránci
Milan Nedoma, Mario Cartelli, Rudolf Suchánek starší, Petr Buzek, Petr Gřegořek, Pavel Bláha

Útočníci
Martin Straka, Jiří Dopita, Aleš Kotalík, Jiří Novotný, Josef Straka, Petr Kořínek, Radek Ťoupal, Jan Marek, Roman Kaděra, František Mrázek, Filip Turek.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....