Banes Motor České Budějovice
28.07.2004, Tomáš Kučera

Kanadské bodování už nefrčí, cílem je postup, tvrdí Štraub

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Zatím nejzkušenější a fanoušky zřejmě nejočekávanější posilou HC České Budějovice se stal extraligou ošlehaný, osmatřicetiletý centr Josef Štraub. Jeho nepřeberné zkušenosti a vůdči schopnosti možná nejvíce chyběly Jihočechům v loňské sezóně, která pro ně dopadla tak neslavně. "Jednoznačným cílem je pro mě okamžitý návrat Budějovic do extraligy," tvrdí rozhodně nesmlouvavý útočník.
Na ledě Budvar Arény již týden trénujete, jak se cítíte po letní přestávce v bruslích a ve výstroji?
Já myslím, že ty pocity jsou stejné jako každý rok. Člověk se do toho musí trochu dostat potom, co v létě nebyl na ledě. Pomalu se do toho začínám vžívat a snad se to bude pořád zlepšovat.

Větší část loňské sezóny jste byl nucen vynechat kvůli zranění, jak vypadá vaše koleno v současné době?
Tak koleno už je v pořádku, je pevné. Ještě trochu doháním fyzický fond a nějakou tu svalovou hmotu na té noze, ale jinak je koleno v naprostém pořádku, tak uvidíme, jestli vydrží tu zátěž.

Poslední sezóna nebyla sice kvůli zranění ideální, ale jinak platíte za nadprůměrného extraligového hráče. Co vás tedy zavedlo na jih Čech, kde se letos bude hrát pouze 1.liga?
Ve Vsetíně jsem promarodil skoro celou sezónu, takže i když jsem tam měl platnou smlouvu, vedení mi oznámilo, že si mohu hledat jiné angažmá. Mohl jsem tedy ve Vsetíně teoreticky zůstat, ale viděl jsem veliký zájem Českých Budějovic, kde už to znám a kde se mi dařilo, a to rozhodlo.

V Českých Budějovicích jste končil loni po extraligovém čtvrtfinále se Spartou, nyní jste se vrátil do mužstva, které extraligu opustilo. Jak se českobudějovický tým změnil?
Já myslím, že i po sestupu tady to jádro týmu zůstalo a bylo doplněno o hráče, které já ještě tak dobře neznám, ale věřím, že půjde o dobré hokejisty a že tohle mužstvo ukáže svojí kvalitu a bude hrát o samotnou špičku první ligy a následně o postup zpět do extraligy.

Jihočechy od letoška vede i nový trenér Josef Jandač, který je vlastně ještě mladší než vy. Jak vnímáte tuhle situaci a vedl už vás někdo vám věkově blízký?
Ve Zlíně mě trénoval Tonda Stavjaňa, který patří také mezi mladé trenéry. Já ale myslím, že ten věk není rozhodující, a že je jedno, jestli je trenér mladší, starší nebo hodně starý. To je prostě jen o komunikaci a respektu hráčů k trenérovi a naopak.

A co jeho trenérský styl, který bývá občas hráči přijímán s obavami?
Hráč se zkrátka musí podřídit tomu, co trenér chce a musí věřit, že když bude trenérovy pokyny plnit, tak to někam dotáhne. Trenér je od toho, aby se poslouchal, nastavil v kabině nejaký režim a systém a hráči se musí podvolit.

Jaký je tedy váš cíl do následující sezóny?
Cíl je tady postaven jednoznačně a to je tedy výhrát první ligu a pokusit se uspět v baráži. Hlavní metou je tedy určitě extraliga.

Takže si kladete hlavně týmový cíl, žádné osobní ambice?
Ne, určitě nemám žádné osobní cíle, dneska už nefrčí nějaké nejvyšší příčky kanadského bodování, pokud je mužstvo v tabulce dole. Takže jednoznačným cílem je pro mě okamžitý návrat Budějovic do extraligy.

Věřím, že se vám to podaří a díky za rozhovor.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....