Banes Motor České Budějovice
27.07.2004, Antonín Vansa

Na další šampionát už Gýna nepojede

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Loni tento sport zpopularizovalo mistrovství světa, které se konalo v jihočeském Písku. Letos byl světový šampionát v kanadském Londonu. Z hráčů, kteří působí na jihu Čech se ho zúčastnili písecký brankář Michal Pinkas a českobudějovický obránce Vladimír Gýna. „Bylo to příjemné zpestření dovolené,“ řekl bývalý litvínovský zadák.
O nominaci na turnaj se dozvěděl poměrně pozdě. Pouhý týden před plánovaným odletem z Prahy do Toronta se s ním telefonicky spojil manažer a trenér českého reprezentačního týmu pan Mecera a zeptal se, zda by nechtěl hrát za Českou republiku na mistrovství světa. Po dohodě s vedením HC České Budějovice na tuto nabídku kývl. „Klub proti nebyl,“ ujistil silově perfektně vybavený obránce. Do nominace se přesto dostal náhodou. Původně do Kanady vůbec neměl jet, ale řada hokejistů, které oslovil Mecera před ním, účast odmítla. Z loňského kádru, který vybojoval stříbrné mediale v Písku, chyběli například zlínský gólman Martin Altrichter, pardubický bek Jan Snopek a jeho dlouholetý spoluhráč ze Znojma Milan Toman.

K účasti ho přesvědčil i jeho kamarád a bývalý spoluhráč z Litvínova David Balázs. Ten jezdí na Mistrovství světa v inline hokeji každoročně. „Chodíme hrát ještě s několika dalšími hráči inline hokej v létě v Mostě. Obvykle to bývá tak jednou, dvakrát do týdne,“ upozornil Gýna, že určité zkušenosti s tímto sportem má. Na žádné velké akci ale zatím nestartoval.

Český tým vstoupil do šampionátu 23. června jasnou výhrou nad Japonskem. Mužstvo ze země “vycházejícího slunce“ porazila Česká republika 10:0. V následujícím utkání Češi přehráli exotickou Kolumbii 13:1. „Mistrovství má určitě svojí úroveň, ale startují na něm i velmi slabé týmy. Nemají žádné hokejové základy a jezdí na turnaje dostávat příděly,“ konstatoval Gýna. Na mysli měl především asijský Singapur, který Češi rozstříleli 22:1. Singapur byl vůbec nejhorším týmem na šampionátu. V sedmi zápasech se zmohl pouze na šest vstřelených branek, zatímco jich sám 122 inkasoval. „Ani jsem proti nim nechtěl od stavu 10:0 hrát. Nemělo to úroveň,“ podotkl Gýna. „Je to jako kdybychom s Českými Budějovicemi nastoupili proti nějakým žáčkům,“ dodal nekompromisně.

Gýna na turnaji nastřílel tři branky. Sám však chtěl mluvit jen o jedné. Ani na přímý dotaz neprozradil, jakému týmu zbylé dvě nastřílel. „Ty dva fakt nepočítám. Padly proti týmům, proti kterým stačilo nahodit míček od půlky a už to byl gól,“ omluvil se Gýna. Přiznává si tak pouze branku, kterou mírnil porážku 1:5 od Itálie. „Nebylo lehké se prosadit proti brankáři,“ upozornil českobudějovický bek. Za Italy nastoupil Andrea Carpano, který hájí branku italského národního týmu na mistrovství světa v ledním hokeji skupiny B. „Když gólman dokáže vykrýt prostor a má zkušenosti, není lehké ho prostřelit,“ uvedl Gýna. O tom se loni přesvědčili český tým, kterému brankář Altrichter doslova vychytal stříbrnou medaili. Brankáři v inline hokeji mají výstroj jako gólmani, kteří chytají lední hokej, ale branka v inline hokeji je podstatně menší. „Není lehké to trefit,“ potvrdil devětadvacetiletý hokejista.

Ve čtvrtfinále vyřadili čeští inline hokejisté Švýcarsko po výsledku 6:4, ale v semifinále nestačili na Kanadu a prohráli jasně 0:7. V zápase o třetí místo pak Čechy podruhé na turnaji porazila Itálie a zastavila šest let trvající medailové hody, během niž nasbírala Česká republika dvě druhá a čtyři třetí místa. „Přesto to byl hezký turnaj. Jsem rád, že jsem tam byl,“ mávl rukou nad čtvrtým místem Gýna. Na příští turnaj, který se uskuteční v německém Duisburgu, však nepojede. „Šampionát se kryje s hokejovou sezonou a nepřipadá v úvahu, že by na něj jeli hokejisté. Nastoupí pouze klasičtí inlinisté,“ odhadl Vladimír Gýna.

V průběhu mistrovství bydleli čeští hráči spolu se Švýcary v hotelu v centru Londonu. Ostatní týmy se ubytovaly ve vesnici za městem. V Kanadě byl Gýna poprvé v životě. A země se mu velmi líbila. Prošel si centrum největšího kanadského města Toronta, podíval se i ke světoznámým niagarským vodopádům. „Myslím, že jsem prožil příjemnější týden, než kluci v Budějovicích, kteří každý den trénovali dvoufázově,“ usmál se. Zároveň vyloučil, že by chybějící týden letní přípravy mohl ovlivnit jeho fyzickou připravenost na příští ročník druhé nejvyšší hokejové soutěže. „Věřím, že to znát nebude,“ ujistil skromně vyhlížející hokejista.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....