Banes Motor České Budějovice
25.07.2004, Antonín Vansa

Kamil Brabenec se opět objevil v Českých Budějovicích

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Hokejisté HC České Budějovice se pod dohledem trenéra Jandače potili už čtvrthodinu na ledové ploše, zatímco do útrob českobudějovické Budvar arény přišel bývalý útočník jihočeského celku Kamil Brabenec. A nebyl sám. S ním si Budvar arénu přišla prohlédnout i manželka Jana a jejich dvě děti. „Přijeli jsme pozdravit známé, kterých máme v Českých Budějovicích hodně," prohlásil osmadvacetiletý hokejista.
Kdo by si ho nepamatoval. Kamil Brabenec byl jedním z klíčových hráčů Českých Budějovic v sezoně 2001/02. Před začátkem extraligového ročníku opustila českobudějovický tým řada zkušených hokejistů. Brabenec byl jedním z těch, který zůstal a v úvodu soutěže neúnavně táhl mužstvo ve formaci se Sailerem a se Štrbou v boji o záchranářské body. Během prvních šestnácti kol nasbíral tehdy pětadvacetiletý hráč deset bodů za tři branky a sedm asistencí. Poté však přišel trejd, který těžce nesl. Vedení českobudějovického klubu vyměnilo produktivního forvarda do Plzně za zkušeného centra Petra Kořínka. „Nemám na tu výměnu dobré vzpomínky," přiznal Brabenec. I když dodává, že výměna do západočeského klubu mu zřejmě pomohla. „S Plzní jsme se dostali do play-off, zatímco České Budějovice bojovaly o záchranu. Ale v tu chvíli to bylo velmi nepříjemné a zklamalo mě to," uvedl.

Své rozhořčení z výměny dal rázně najevo 11. ledna 2002 na jihu Čech. V zápase 39. kola mezi Českými Budějovicemi a Plzní v jihočeské metropoli se k němu dostal puk po ose Mazanec - Krátoška, a Brabenec nekompromisně zamířil nad rameno brankáře Maříka - zvýšil tak vedení Plzně na 0:2. Ihned po vstřelené brance sundal rukavici a rázným gestem ukázal, co si o trejdu i s odstupem dvou měsíců myslí. „Bylo to proti konkrétním lidem. Oni o tom vědí. Nyní už je to ale za mnou. Nebyl by pro mě problém jednat s českobudějovickým klubem," upozornila nyní již vsetínská rychlonožka.

Už v průběhu minulé sezony Brabenec cítil, že by se rád vrátil do České republiky. „Nebylo to lehké rozhodování. Jeden měsíc jsem na sobě viděl, jak moc chci domů, druhý měsíc jsem se zase nechtěl z Luley hnout," zavzpomínal. Po poradě s rodinou se rozhodl pro návrat do Čech. Starší dceři Kristýnce je už 5 let a příští rok v září by měla nastoupit do první třídy na základní škole. Proto Brabenec pověřil svého agenta, aby kontaktoval české kluby. Uvažoval i nad návratem do Českých Budějovic, ale tato možnost padla po březnové barážové ostudě jihočeského celku proti Jihlavě. „Cítím se ještě stále moc mladý na to, abych šel hrát do první ligy," vysvětlil důvod, proč se s českobudějovickým týmem nedohodl. Nakonec se rozhodl pro Vsetín. „Je to blízko Brna, odkud pocházím. Jevilo se mi to jako nejlepší možnost," řekl.

Nevyděsila ho ani neuspokojivá finanční situace, která ve valašském klubu panovala ještě zhruba před měsícem. Právě kvůli nejistotě ohledně financí se rozhodl nepodepsat smlouvu se Vsetínem bývalý českobudějovický bek Stanislav Jasečko. Jiný hráč, který se nepřál být jmenován, uvedl, že vsetínští hokejisté nedostali zaplaceno od ledna 2004. Tedy přes šest měsíců. „Vsetín peníze v minulé sezoně dlužil. To je známá věc. Mne však manažer klubu Štefl ubezpečil, že podpisem smlouvy s Českou spořitelnou se situace zlepší," upozornil Kamil Brabenec. První výplatu dostal na účet včas, proto nemá důvod slibům vsetínského managmentu nevěřit. „I když samozřejmě nějaký červíček v hlavě stále zůstává. Naštěstí zatím, jak jsem řekl, vše funguje," dodal.

Vsetín by se rád po roční pauze znovu dostal mezi nejlepších osm celků v extralize. Alespoň papírově však zatím síla mužstva není tak velká. „Je tu spousta mladých kluků, kteří však hrají soutěž pravidelně už druhým rokem. Pokud k sobě najdou cestu mladí i zkušení hokejisté, bude to dobré," oponoval Brabenec. Kromě něj tým ještě posílil například loňský mistr extraligy Rostislav Vlach, nebo zkušený obránce Petr Gřegořek. „Ve Švédsku je podobná skladba mužstva častá a funguje to naprosto bezproblémově," uvedl příklad osmadvacetiletý hráč.

Jenže přesto je Vsetín považován za jednoho z možných outsiderů soutěže. Zatímco jiné týmy ládují své sestavy slovutnými jmény z NHL, Vsetín zatím ukořistil jedinou velkou rybu, brankáře Romana Čechmánka. Gólman, který Vsetín přivedl k pěti mistrovským titulům se zároveň stal sportovním manažerem valašského celku. „Zatím jsem s ním nejednal," usmál se Brabenec. S reprezentačním brankářem, který byl nominován i na blížící se Světový pohár, se potkal zatím jen na tréninku.

Vsetínští začínají přípravu na ledě v pondělí. Vzhledem k tomu, že hráči mají stále dovolenou, mohl se Brabenec přijet podívat i do Českých Budějovic, kde působil od roku 1996 do roku 2001. Po prohlídce kabin, kdy se do role průvodce převtělil masér českobudějovického týmu Pavel Vlašic, se zašel podívat i na trénink prvoligového mužstva. Téměř ihned se k němu hrnuli Radek Martínek, Peter Bartoš, Josef Kučera a Jiří Šimánek. Se všemi bývalými spoluhráči se srdečně zdravil. „Chtěl jsem vidět mimojiné českobudějovickou arénu. Slyšel jsem, že je nádherná. Já jsem jí zažil jen rozestavěnou a pak jsem odešel do Švédska. Teď jsem ji viděl poprvé kompletní a je nádherná. Škoda, že je tu jen první liga," uzavřel vsetínský útočník Kamil Brabenec.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....