Banes Motor České Budějovice
22.07.2004, Antonín Vansa

Přemýšlel jsem jen nad Českými Budějovicemi, tvrdí Martínek

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Před Budvar arénou je zaparkované nádherně nablýskané sportovní Subaru s newyorskou poznávací značkou. Každý všední den v něm bude na tréninky s českobudějovickým klubem přijíždět obránce Radek Martínek. Jeho rozhodnutí nastupovat za HC České Budějovice v průběhu lock - outu v NHL patří k nejpříjemnějším šokům pro českobudějovické fanoušky. „S vedením klubu jsem se dohodl naprosto bez problémů. Nad ničím jsme se ani nepozastavili,“ říká usměvavý obránce New Yorku Islanders.
Proč jste se rozhodl nastupovat zrovna za prvoligové České Budějovice?
Já mám přeci k Českým Budějovicím velký vztah. Pět let jsem tu hrál extraligu a díky Českým Budějovicím jsem se dostal do národního týmu a poté i do NHL. Myslím si, že mám klubu hodně co vracet.

A nebojíte se třeba toho, že sejdete z očí?
Ne. Vůbec ne.

To je zajímavé. Například Aleš Kotalík by se toho obával...
Já se nebojím. Když mě pak kluby v NHL nebudou chtít, tak se nedá nic dělat. Je lepší hrát, než sedět doma a jen trénovat.

Vy už máte smlouvu s New Yorkem Islanders jen na příští sezonu, ne?
Ano.

A co když stávka potrvá celou sezonu a vedení jednotlivých klubů v NHL vám kvůli angažmá v první lize nenabídne novou smlouvu?
(úsměv) Tak budu hrát dále za České Budějovice. Nevidím v tom problém.

Jiné nabídky jste neměl?
Měl, ale neuvažoval jsem nad nimi.

Ani nad nabídkou z Jihlavy byste neuvažoval? Z rodného Havlíčkova Brodu byste to přeci jen měl blíže...
S Jihlavou by to asi bylo komplikované. Nevím, nad ničím jiným, než nad Českými Budějovicemi jsem vůbec neuvažoval. Byla to pro mne priorita.

Přesto jste určitě zvažoval všechna pro a proti. Přesvědčilo vás třeba to, že českobudějovický tým budou nastupovat i Radek Dvořák, Václav Prospal a Roman Turek?
Ano. Asi před měsícem a půl jsem se bavil s panem Pouzarem a on říkal, že se mi ještě ozve a že je v kontaktu ještě s několika hráči. Věděl jsem, že tu nebudu sám. Ale myslím si, že i kdybychom tady nebyli my z NHL, je tu velmi kvalitní tým.

Ale určitě se ten tým hodně změnil. Kolik hráčů jste zde vůbec poznal?
Málo. Především ty starší. Je tu hodně mladých kluků...ty teprve poznávám.

Líbí se vám zázemí Budvar arény?
Je velmi hezké. Celkem jsem koukal. Kabina je minimálně srovnatelná s tím, co my máme v New Yorku. Islanders mají jeden z nejstarších stadionů v celé NHL. S jinými mužstvy by se to srovnávalo těžko, ale s New Yorkem Islanders je to určitě srovnatelné. (s úsměvem)

Cítil jste se při prvních trénincích dobře? Většina hráčů říkala, že to bylo hodně tvrdé...
Trenér říkal, že to je pouze na rozjezd. Že tvrdá příprava začne až od pondělí.

Takže podle vás může být ještě tvrdší, než to, co se dělo dnes?
(smích) Myslím, že ano.

V sezoně jste prodělal ošklivé zranění kotníku. Cítíte se již nyní v pořádku?
V sezoně jsem kvůli tomu vynechal dvacet zápasů. Teď už je to dobré. Nechali jsme to srůst a naštěstí jsem nemusel na operaci.

Vy už jste první ligu hrával za Havlíčkův Brod. Co od té soutěže očekáváte po téměř devíti letech?
Tenkrát jsem byl velice mladý a první ligu hráli především starší hráči. Nyní ji prý hrají především mladší hokejisté. Bude to svým způsobem dorostenecká liga. Bude se hodně bruslit a bude to hodně bolet. Nedávno jsem o tom mluvil s Standou Mečiarem z Hradce Králové.

A copak vám řekl? Že se máte na co těšit?
(smích) Tak nějak.

Díky za rozhovor a hodně síly do tréninků.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....