Banes Motor České Budějovice
22.07.2004, Antonín Vansa

Hokejisté HC České Budějovice začali přípravu na ledě

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Sedmatřicet hokejistů zahájilo pod dohledem trenérů Josefa Jandače, Milana Kupky a Ladislava Guly přípravu prvoligového klubu HC České Budějovice na ledě. Hokejisté měli v Budvar aréně sraz v 8.30 hodin ráno, v 9.50 hodin vyjel na ledovou plochu první českobudějovický hokejista. Brankář Jan Chábera.
Tým bude od čtvrtka rozdělený na dvě skupiny, které se budou v tréninkových dávkách střídat. První skupina hráčů zůstala v kabině A-týmu a jsou v ní hráči, kteří patřili loni do základní sestavy, nebo mají v českobudějovickém klubu platnou smlouvu. Druhá skupina sídlí v prostorách za trestnými lavicemi. Je v ní mimojiné navrátilec z Písku Jiří Brož, nebo Milan Filipi, který se na jih Čech vrací po angažmá v Osvětimi. „Mezi hráči není žádná čára. Všichni by se do jedné šatny nevešli,“ usmál se trenér týmu Josef Jandač. „Skupiny jsou složené provizorně a není vyloučený pohyb hráčů mezi oběma skupinami,“ dodal kouč HC České Budějovice.

Obě skupiny se budou na ledě střídat. Jak tomu bude, naznačil už úvodní dopolední trénink. Zatímco první skupina vyběhla na volný výklus kolem řeky Vltavy, druhá se seznamovala s nově zamrzlým ledem v Budvar aréně. Jako první na něj vyjel gólman Jan Chábera, který převzal slavnostní úlohu po matadoru Rudolfu Suchánkovi, který jako první vyjížděl na led nepřetržitě devět sezon. Druhý byl Josef Kučera, vzápětí po něm se od trestných lavic vyřítila dvojice Trummer - Lála. Jako pátý v pořadí přišel obránce New Yorku Islanders Radek Martínek.

Martínek byl z hráčů, kteří by měli českobudějovický klub posílit v případě lock-outu v NHL, na ledě jediný. Brankář Roman Turek koučuje svoje mužstvo, které sehraje 30. července přípravný duel s HC České Budějovice. Dvojice reprezentantů z nedávného mistrovství světa v Praze a Ostravě, Radek Dvořák a Václav Prospal, se samostatně připravují na Světový pohár. Chyběly i další posily, které by se měly poprat o místo v základní sestavě. Rus Anatolij Strepakov, slovenský reprezentant do 20 let Marek Hovorka a bývalý českobudějovický hráč, který naposledy působil v Brně, Zdeněk Šperger. „Strepakov zatím nemá vyřízené vízum. U Špergera jsme si mysleli, že patří Českým Budějovicím, nebo Vajgaru Jindřichův Hradec. Ale on je to zřejmě hráč Brna. Je složité jednat o tom, aby mu umožnili trénovat v Českých Budějovicích,“ řekl Josef Jandač. Poslední z trojice chybějících hráčů, Hovorka, měl být na tréninku už dnes. „Nevím proč nepřijel. Pouze mi to ráno oznámil generální manažer Joun,“ připomněl Jandač. Všichni tři hráči by měli na trénink dorazit v pondělí.

Jandač vedl tréninky na ledě s Ladislavem Gulou, druhý asistent Milan Kupka dohlížel na přípravu hráčů na suchu. „Nebude to takhle vypadat stále. Budeme se s Milanem Kupkou pravidelně střídat,“ ubezpečil hlavní kouč HC České Budějovice. Hokejisté budou trénovat dvakrát denně, pouze ve středu a v pátek je čeká jen dopolední trénink. „Do konce týdne chceme, aby si hráči na ledě zvykli a pak začneme se skutečnou přípravou,“ řekl Jandač. Dopolední tréninky by podle něj měly sloužit ke zdokonalování fyzické kodice, odpoledne by hráči měli začít nacvičovat různé herní situace.

„Byl to pořádně náročný úvodní trénink,“ říkali hráči poté, co udýchaní slezli z ledu. „Mně se to líbilo. Trénink byl výborný,“ oponoval jim útočník Peter Bartoš a za pravdu mu dal i obránce Radek Martínek. „Dokážu si představit ještě náročnější trénink,“ usmíval se. Martínek vůbec poutal pozornost nejen na tribunách sedících lidí, ale i samotných hráčů českobudějovického celku. „On byl dnes poprvé na bruslích? Nemůžu tomu uvěřit. Bruslil tak lehce,“ kroutil nevěřícně hlavou slovenský zadák Ján Mucha.

Většina hráčů z dvaačtyřicetičlenného kádru má zhruba týden na to, aby zaujala trenéra Jandače natolik, aby je nevyřadil hned příští týden z mužstva. „Chci do pátku zúžit tým na maximálně šest útoků,“ potvrdil kouč. „Hráči o tom vědí a slibuji si od toho maximální nasazení při tréninku,“ dodal. K dalšímu zeštíhlení mužstva by mělo dojít nejpozději do 13.srpna 2004. „Od té doby chci mít k dispozici maximálně pět formací,“ řekl rozhodně Jandač.

Veliké zpestření tréninku přinesl bývalý českobudějovický útočník Kamil Brabenec, který se po dvou letech přijel podívat do Českých Budějovic. A vzal sebou celou rodinu. Zdravil se s většinou bývalých spoluhráčů, obdivoval zrekonstruovanou Budvar arénu. „Máme tu hodně známých, proto jsme přijeli,“ uvedl důvod příjezdu Brabenec. Kompletní rozhovor s bývalým hokejistou Českých Budějovic, Plzně a švédské Luley přineseme v neděli.

KDO TRÉNOVAL S HC ČESKÉ BUDĚJOVICE?

Skupina 1

Brankáři
Josef Kučera, Jan Chábera, Alexandr Salák.

Obránci
Vladimír Gýna, Petr Jančařík, Radek Martínek, Josef Jindra, Ivo Kotaška, Ján Mucha.

Útočníci
Jan Trummer, Radek Bělohlav, Luboš Rob, Petr Sailer, Peter Bartoš, Josef Štraub, Jiří Šimánek, Štěpán Hřebejk, Miroslav Hájek, Jiří Lála junior, Jan Fadrný, Jiří Hanzal.

Skupina 2

Brankáři
Josef Kučera, Jan Chábera, Alexandr Salák.

Obránci
Ladislav Kolda, Lukáš Vomela, Vojtěch Svačina, Kamil Černý, Petr Macháček, Ondřej Žlůva.

Útočníci
Vladimír Škoda, Tomáš Mertl, Jiří Brož, Milan Filipi, Aleš Kreuzer, David Kupec, Jan Řehoř, Milan Gulaš, Petr Šulčík, Vojtěch Mrkvička, Lukáš Květoň.

CHYBĚLI
Václav Prospal, Radek Dvořák, Anatolij Strepakov, Marek Hovorka, Zdeněk Šperger.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....