Banes Motor České Budějovice
14.07.2004, Antonín Vansa

Jedenáct let HC České Budějovice #4 - sezona 1996/97

Po úspěšné sezoně, kterou Jihočeši zakončili na 4.místě, čekal na hokejisty HC České Budějovice možná nejnáročnější ročník v dějinách klubu. V sezoně 1996/97 museli českobudějovičtí hokejisté k porci dvaapadesáti zápasů v základní části přičíst ještě dalších šest v rámci Evropské hokejové ligy.

SEZONA 1996/97 - DVANÁCTKRÁT SE SPARTOU

Úspěch českobudějovického hokeje v extralize se znovu negativně promítl v kolonce odchodů. Nabídce St.Louis Blues neodolal Libor Zábranský, na extraligový hokej rezignovali Michael Kubíček s Romanem Božkem, do prvoligového Písku zamířil Jaroslav Brabec. Navíc se zdálo, že klub přijde i o reprezentační křídlo Radka Bělohlava. V létě už se po Českých Budějovicích projížděl v klubovém voze Vsetína, ale generální manažer Šatava na něj nakonec uplatnil roční opci a Bělohlav ještě své působení na jihu Čech prodloužil.
Tým navíc posílil kazašský chasník Vladimir Antipin, útočné řady rozšířil vsetínský objev, neúnavný bojovník Miroslav Barus. Do mužstva se po roční pauze vrátil i František Ševčík a z Olomouce do jihočeské metropole zamířil Milan Navrátil.

Vstup do nového ročníku měli Jihočeši katastrofální. 17.září 1996 na stadionu Luďka Čajky ve Zlíně hráli ještě v 56.minutě nerozhodně 3:3, ale zásah Polcara znamenal, že České Budějovice odjely s prázdnou. Ani v následujícím utkání se Českobudějovickým nedařilo. Vítkovického gólmana Pruska nepřekonali ani z nejvyloženějších pozic a jediná rána Prokopjeva připsala dva body na konto Slezanů. Výhru si Jihočeši připsali až ve 4.kole, když sice prohrávali 0:2 po první třetině, ale góly Radka Ťoupala, Pýchy, mladíka Brabence a Kamila Ťoupala otočili výsledek na konečných 4:2.

Hráči Českých Budějovic se v polovině soutěže konečně dostali na dostřel příčkám, zajišťujícím účast v play-off. Jenže ve 27.kole dostali Jihočeši první velkou lekci. Na stadionu Luďka Čajky inkasovali sedm branek a prohráli vysoko 7:0. Podobný úder České Budějovice srazil i ve 41.kole. První třetinu prohrály v Ostravském paláci kultury a sportu 6:0 a Vítkovice nakonec rozstřílely díky hattricku Krayzela Českobudějovické v poměru 9:0!

Klíčovou bitvu o účast ve vyřazovacích soubojích sehráli českobudějovičtí hráči 6.března na ledě Litvínova. V televizním utkání opřeli hosté, hrající v modrých dresech, svou hru o bezchybně chytajícího Oldřicha Svobodu a po trefě Györiho z 22.minuty vedli už 0:3. Za tři minuty sice snížil Molnár, ale herní pohodu Jihočechů dokumentoval po přihrávce Roba Pýcha. České Budějovice vyhrály na severu Čech 4:1 a zajistily si účast v play-off.

V něm narazily na favorizovanou Spartu. Nebojácná smečka potrápila slovutného protivníka hned v úvodním zápase. Jihočeši vedli už 1:3, ale góly Martince a Václava Benáka nasměrovaly zápas k trestným střílením. Oldřich Svoboda vychytal samostatné nájezdy Langovi, Hlaváčovi, Horákovi a Výbornému. Na druhé straně uspěl hned při druhé penaltě Luboš Rob a ve třetí obránce Soudek. Jihočeši překvapivě zvítězili 4:3.
Ve druhém střetnutí Sparta přeci jen splnila roli favorita a vyhrála 3:1, ale na jihu Čech se ocitla blízko vyřazení. Po třech zápasech prohrávala na zápasy 2-1, ve čtvrtém čtvrtfinále byla znovu blízko kolapsu. Po trefě Žemličky z 35.minuty už vedla 0:3, ale mocně finišující českobudějovičtí hráči se dostali kontaktním gólem Roba zpět do hry. Sérii vyrovnala až trefa Langa z poloviny hřiště do prázdné brany při power-play domácích.
Pátý zápas, který se hrál v Holešovicích před zraky 12 500 diváků, byl jednoznačnou záležitostí domácích. Pražané Jihočechy položili po gólu Hlaváče ve 40.minutě a Potajčuka v první minutě poslední třetiny. České Budějovice sice dokázaly snížit na konečných 5:2, ale tím jejich účinkování v extraligové sezoně skončilo.

Možná, že se na nich projevila i únava z dlouhé sezony. Jihočeši se totiž zúčastnili prestižní Evropské hokejové ligy. První zápas jim sice vůbec nevyšel a prohráli na ledě outsidera z Osla 2:1, ale dobrými výkony v dalším průběhu soutěže si vystříleli postup do čtvrtfinále. V něm se střetli se Spartou, na kterou nestačili především v odvetném zápase. Pražané doma Jihočechy rostříleli 9:3 a dostali se mezi čtyři nejlepší celky Evropy.

Sparťané a českobudějovičtí hokejisté vůbec museli konec sezony přijmout s úlevou. Sehráli spolu v ročníku 1996/97 dohromady dvanáct zápasů! Čtyři v základní části extraligy, pět ve čtvrtfinále play-off, dva ve čtvrtfinále Evropské hokejové ligy a jeden v přípravě na sezonu.

BYLI OPORAMI

Milan Nedoma
Sezona mu vyšla zcela parádně. Poprvé během svého působení v Českých Budějovicích se přehoupl přes, mezi obránci, uznávanou hranici deseti vstřelených branek. V klubovém bodování +/- se navíc stal nejlépe hodnoceným hráčem týmu.

Luboš Rob
Nastřílel dvacet branek, z toho čtyři vítězné. V klubovém bodování skončil na druhém místě a pravidelným ziskem kanadských bodů se stal jedním ze strůjců postupu do play-off.

Radek Ťoupal
Vedl nebojácnou smečku jako správný kapitán, vyhrál kanadské bodování týmu. V očích republikové veřejnosti mu uškodilo vyloučení na 5 minut + do konce zápasu ve vypjatém pátém zápase čtvrtfinále play-off.

ZKLAMALI

Petr Šedý
Nezvládl už sezonu 1995/96, ale čekalo se od něj herní zlepšení. Ve třiatřiceti zápasech ale nezískal ani bod, často byl na ledě při obdržených brankách a po sezoně své angažmá na jihu Čech ukončil. Urostlý bek měl se svým potenciálem rozhodně na víc.

Milan Navrátil
Přišel do týmu jako střelec. Ale splnil svou úlohu? Dal pouze šest gólů, proto nebylo divu, že o něj České Budějovice po sezoně ztratily zájem a uvolnily ho do Plzně.

PŘEKVAPIL

Radek Martínek
Odchovanec havlíčkobrodského hokeje překvapil ve své první extraligové sezoně tvrdou střelou. Počínal si nebojácně, bodoval a na vyhlašování nejlepších hráčů ročníku získal cenu pro nejlepšího nováčka extraligy. Zbytečně často ale kazil v rozehrávce.

SEZONA OČIMA MASÉRA PAVLA VLAŠICE

„Na tento ročník strašně rád vzpomínám. Hráli jsme totiž v premiérovém ročníku Evropské hokejové ligy, odehráli jsme skvělá utkání s Oslem, Färjestadem a Dynamem Moskva. Nejkrásnější vzpomínky mám na zápas, který jsme hráli v Moskvě. Ráno jsme měli odletět z Plané, ale start byl odložen protože napadl sníh. V letadle jsme snědli karbanátek a bramborový salát, na zápas dorazili na poslední chvíli, vyhráli jsme 6:2 a zase jsme letěli zpátky. Doma jsme byli asi v jednu hodinu v noci, stejně jako kdybychom se vraceli autobusem z Vítkovic.
Je pravda, že nám ta soutěž vzala hodně sil. Ale tehdejší mužstvo bylo strašně psychicky silné, ve spolupráci s doktorem Dvořákem jsme sestavili vhodnou doplňkovou výživu a mužstvo dokázalo vybojovat play-off.
V play-off jsme byli blízko postupu, vedli jsme 2-1 na zápasy, ale ve čtvrtém utkání jsme nešťastně prohráli. V rozhodujícím zápase na Spartě už jsme moc šancí neměli. Brzy jsme přišli o Radka Ťoupala, který dostal osobní trest, a na začátku třetí třetiny jsme prohrávali už 0:5. V novinách jsem si pak druhý den přečetl, že jsme hráli neskutečně sprostě. Byl náš plán hrát tvrdě, ale určitě ne s úmyslem někoho zranit.
V té sezoně za nás hrál kazašský reprezentant Voloďa Antipin. Byl to skvělý kluk. Moc toho tedy s ostatními nenamluvil a ačkoliv se dost často dostal do nějaké šarvátky, nebyl s ním v kabině vůbec žádný problém. Potkal jsem ho na nedávném mistrovství světa v Praze, tak jsme sedli na kafe a popovídali jsme si. Nezměnil se.“

STATISTICKÉ CENTRUM

TÝMOVÉ STATISTIKY

Základní část

52   20   12  20   149:145   52 (  0)

Play-off

Čtvrtfinále proti Spartě 2-3 na zápasy (4:3po ts., 1:3, 4:2, 2:4, 2:5)

Nejdelší série bez prohry - 17.ledna 1997 - 30.ledna 1997

 6    3   3    0    21:13     9 ( +3)

Nejdelší série bez vítězství - 5.ledna 1997 - 24.ledna 1997

 6    0   3    3    17:25     3 ( -3)

NEJVYŠŠÍ VÝHRA SEZONY
22.října 1996
HC České Budějovice - ZPS Zlín 7:0 ( 1:0, 4:0, 2:0 )

Masák, Navrátil, Vošta, R.Ťoupal, Rob, Pýcha, F.Turek.

NEJVYŠŠÍ PROHRA SEZONY
11.února 1997
HC Vítkovice - HC České Budějovice 9:0 ( 6:0, 2:0, 1:0 )

Krayzel 3, Chlubna 2, D.Moravec 2, Šimíček, Prorok.

INDIVIDUÁLNÍ STATISTIKY

Nejvíce odehraných utkání: Radek Ťoupal, Luboš Rob, Pavel Pýcha, 
                           Kamil Ťoupal, Radek Martínek - 57 utkání
Nejproduktivnější hráč:    Radek Ťoupal - 60 bodů (19+41)
Nejproduktivnější obránce: Milan Nedoma - 33 body (11+22)
Nejlepší střelec:          Luboš Rob a Pavel Pýcha - 20 branek
Nejlepší nahrávač:         Radek Ťoupal - 41 asistence
Nejtrestanější hráč:       Radek Ťoupal - 67 tr.minut
Nejslušnější hráč:         Ondřej Vošta - 52 utkání / 4 tr.minuty
Nejlepší v +/-:            Milan Nedoma - 20 plusových bodů
Nejhorší v +/-:            Petr Šedý - 19 minusových bodů
Statistiky brankářů:
1 - Oldřich Svoboda  - 53 zápasy /  91,70% úspěšnosti
2 - Robert Slávik    - 11 zápasů /  88,20% úspěšnosti

MUŽSTVO HC ČESKÉ BUDĚJOVICE

Brankáři
Oldřich Svoboda, Robert Slávik.

Obránci
Milan Nedoma, Vladimir Antipin, Rudolf Suchánek, Radek Martínek, Kamil Ťoupal, Karel Soudek, Petr Šedý, Martin Masák, Lukáš Zíb.

Útočníci
Luboš Rob, Radek Ťoupal, Pavel Pýcha, Ondřej Vošta, Michal Horák, Arpád Györi, Milan Navrátil, Filip Turek, Radek Bělohlav, Miroslav Barus, František Ševčík, Kamil Brabenec, Petr Sailer, Petr Šachl.

Trenéři
Vladimír Caldr a Jaroslav Liška.

KONEČNÉ POŘADÍ ROČNÍKU 1996/97

 1. HC Petra Vsetín
 2. HC Vítkovice
 3. HC Sparta Praha
 4. HC Pojišťovna IPB Pardubice
 5. HC Železárny Třinec
 6. HC Poldi Kladno
 7. HC České Budějovice
 8. HC Slavia Praha
 9. HC Chemopetrol Litvínov
10. AC ZPS Zlín
11. HC ZKZ Plzeň
12. Hockey Olomouc
13. HC Dukla Jihlava
14. HC Slezan Opava Bohemex Trade
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....