Banes Motor České Budějovice
12.07.2004, Antonín Vansa

Nedorost připouští, že následující sezonu neodehraje v zámoří

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Uplynulá sezona bývalého českobudějovického útočníka Václava Nedorosta se nijak nelišila od těch předchozích. Řada zranění mu znemožnila, aby prorazil v prvním týmu Floridy Panthers, kam přišel před začátkem uplynulé sezony. „Chci si konečně zase jednou zahrát hokej," říká. Proto možná celou následující sezonu stráví v Čechách. O jeho služby stojí Karlovy Vary a Liberec.
Před začátkem právě skončené sezony jste si od angažmá na Floridě určitě sliboval více. Tu sezonu hodnotíte kladně?
Těžko říct. Na začátku sezony jsem měl zraněná obě ramena a podstoupil jsem operaci. Věděl jsem, že do Vánoc si asi nezahraji. Doktoři mne chtěli původně pustit na led až v polovině prosince. Zranění se ale rychle hojilo a začal jsem hrát už v polovině listopadu. Sice na farmě, ale hrál jsem.

Dlouho to však nevydrželo. V lednu jste se opět zranil...
Bylo to 6. ledna a opět to bylo rameno. V souboji u hrazení na mě spadl protihráč a překroutil mi celou ruku. Musel jsem znovu vynechat měsíc a na led jsem se vrátil 29. ledna. Ale 28. února jsem utrpěl otřes mozku a znovu jsem nehrál. Tato sezona byla strašná, vše se točilo kolem zranění.

Neuspěchal jste návrat na led? Netlačilo na vás vedení, abyste si pospíšil a brzy znovu hrál?
To určitě ne. Když si doktoři prohlíželi to, co se mi stalo toho 6. ledna, tak se divili, že vůbec rameno náraz vydrželo. Operace, kterou jsem podstoupil v létě byla výborně provedená a určitě jsem nic neuspěchal. I druhá operace proběhla bez problémů. Musím zaklepat (klepe na zuby), že od té doby rameno nezlobí.

Nebyl tedy problém v přípravě? Přeci jen jste se asi nemohl připravit tak, jak byste chtěl...
Kondičně určitě a to potvrdily i testy, které jsem dělal na Floridě v září. Byl jsem třetí nejlepší. Je však pravda, že mi chyběla síla a byl jsem nerozehraný. Vždyť jsem osm měsíců nehrál žádný zápas.

Možná právě proto jste se neprosadil po Coloradu ani na Floridě. Předpokládám, že vás Florida nechávala rozhehrát ve čtvrtém útoku...
Nechávali. Ale hlavně jsem byl překvapený, jak rychle mě zavolali z farmy do prvního týmu. 6. ledna jsem začal hrát a 10. ledna už mě trenér Floridy povolal nahoru. To jsem nečekal. S odstupem času vím, že to nebylo pro vývoj té sezony dobře. V prvních dvou zápasech za Floridu jsem se moc nechytil a byl jsem přeřazen do čvrtého útoku. Pak jsem hrál kolem osmi minut za zápas. Byl jsem tam téměř zbytečný.

Takže by pro vás bylo lepší, abyste více času strávil na farmě?
Určitě. Ale vedení klubu se rozhodlo tak, že mě nerozehraného povolalo do prvního týmu.

Ke konci sezony jste ale na Floridu hrál ve druhém útoku. Přesně, jak jste si přál...
A celkem se mi i dařilo. Dal jsem nakonec čtyři branky a uhrál jsem tři asistence.

Přeci jen, získat ze 30 zápasů sedm bodů. To také nic zvláštního není...
Není. Mohl jsem získat i více kanadských bodů. Dostal jsem v několika zápasech od trenéra šanci, ale nedal jsem branku a dá se řít, že jsem tu šanci za pačesy nechytil. Je to třeba i o štěstí.

Jak se vám vůbec líbilo na jihu Spojených států? Předtím jste působil v Coloradu, kde je diametrálně odlišné počasí...
Je to hrozné. Proto jsem letos ani nejel nikam nea dovolenou a zůstal jsem v Českých Budějovicích. Horka a sluníčka jsem si v sezoně užil dost. Ale jinak je Florida pěkná.

Prožívali lidé na Floridě nějakým zpsůobem úspěch Tampy Bay ve Stanley Cupu? I když, vy jste tam vlastně tou dobou už nebyl...
Nebyl. Ale bylo to překvapení. Tampa poskládala za několik málo let vynikající tým. Florida před sezonou sehnala manažera, který právě Tampu Bay postavil a draftoval hráče jako je Lecavalier, podepsal Chabibulina a St.Louise. Doufali jsme, že se mu na Floridě podaří něco podobného.

Nyní už má ale Florida nového manažera, Mika Keenana. O něm se mluví jako o hodně zvláštním člověku. Stačil jste ho poznat?
Asi dvakrát jsem se s ním pozdravil. To bylo vše. Jdou o něm zvěsti, že jako trenér je přísný a neústupný. Uvidíme, co dokáže jako manažer.

V rozhovoru pro hokej.cz jste uvedl, že si chcete alespoň na rok zahrát pořádný hokej. Je tou cestou je návrat do Evropy?
Už jsem to říkal loni, že si chci zahrát pořádný hokej. Byl jsem každou sezonu pět měsíců zraněný...

Ale na Floridě určitě máte větší šanci prorazit než v Coloradu, kde je tým nabitý řadou hvězd...
Já si myslím, že kdybych nebyl zraněný a hrál, tak bych se snad prosadil. Ale já jsem neustále zraněný a za ty tři roky v zámoří jsem minimálně celou sezonu ztratil kvůli zranění. Navíc v NHL je velmi těžké vracet se po zranění. Je tam obrovské nasazení a v každém souboji mi hrozí, že se opět zraním.

Blížíte se dohodě s extraligovým Libercem. V severočeském klubu budete pouze po dobu stávky v NHL, nebo máte možnost hrát v extralize celou sezonu?
Mám takovou možnost. Vypršela mi smlouva a jednám o nové. Pokud se nedohodnu, můžu podepsat pro následující sezonu kdekoliv.

Florida vám nenabídla povinné desetiprocentní navýšení platu?
Nabídla, ale tím pouze potvrdila, že na mě vlastní práva. Teď se ještě musí domluvit s mým agentem na smlouvě.

A jak jste daleko?
Není to nic nesplnitelného. Myslím, že bychom se měli domluvit. Pokud to nevyjde, celou sezonu jsem ochotný strávit v extralize.

Jak jste přišel zrovna na Liberec?
Nedává to smysl, že? Chtěl jsem hrát v Českých Budějovicích, ale po sestupu do první ligy jsem musel hledat náhradní variantu. Je mi 22 let a potřebuji ještě výkonnostně růst. Proto volím extraligu. Kdybych byl starší, asi bych myslel jinak...

Třeba jako Radek Dvořák a Václav Prospal, kteří se s jihočeským týmem dohodli...
Přesně! V NHL jsou hvězdy a o své jméno určitě nepřijdou. Já však to postavení jako oni nemám.

Vybíral jste z více nabídek, nebo jste jednal pouze Liberec?
Nikde jsme to zatím s agentem nerozšiřovali, protože ještě není jisté, zda se dohodnu s Floridou na smlouvě. V Liberci však bude hrát můj velký kamarád David Vrbata. Chtěl bych si zahrát s ním v týmu. Ještě je varianta, že bych hrál za Karlovy Vary.

V Karlových Varech byste se pro změnu potkal se Zdeňkem Kutlákem, se kterým jste získal zlatou medaili na Mistrovství světa dvacetiletých...
Láká mě tam spíše Radim Rulík. Ale je to teprve v jednání.

Mluvilo se i o tom, že pokud by se tým, za který budete hrát v extralize nedostal do play-off, pomohl byste HC České Budějovice v baráži o extraligu.
A je to pravda. Ale to záleží i na dohodě obou klubů. Pokud bych hrál v Liberci a bylo by jasné, že se do play-off nedostane, šel bych do Českých Budějovic.

To se ale asi v Liberci při současném posilování kádru nestane...
Stát se může všechno. Pokud bude stávka, silný tým bude mít každý celek v extralize.

Sledoval jste na dálku účinkování Českých Budějovic v baráži o extraligu?
Každou noc jsem seděli s bráchou, který mě přijel navštívit, u internetu a sledovali jsme to on-line. Po každé třetině jsme si pak posílali se Zdeňkem Kutlákem a Alešem Kotalíkem SMSky a nemohli jsme tomu věřit. I za stavu 0-2 na zápasy pro Jihlavu jsem věřil v obrat. Poté jsem však sledoval ty neúspěšné nájezdy ve třetím zápase a tušil jsem, že to dopadne špatně.

Co říkal na sestup Českých Budějovic váš bratr? Prorazit v kádru se neúspěšně snažil čtyři sezony.
Před začátkem uplynulé sezony to vypadalo, že by se mohl konečně prosadit. Trenéru Nelibovi se moc líbil a chtěl ho zařadit do sestavy. Pan Neliba však vydržel jen sedm kol.

Už jsem se ptal Zdeňka Kutláka, zeptám se i vás. Nemluvil s vámi manažer Pařízek o návratu uprostřed sezony do Českých Budějovic?
Ne. Měl jsem platnou smlouvu a z ní bych se nevyvázal. Navíc jsem byl v prvním týmu, nebo jsem byl zraněný. Nejednali jsme spolu.

Jak vypadá vaše letní příprava?
Trénuji sám, už třetí rok. Absolutně mi to vyhovuje. Dostavěli jsme s rodiči dům v Nedabyle, kde mám posilovnu, kolem jsou kopce. Mám tam vynikající podmínky a jsem spokojený. Teď jen, aby vydrželo zdraví.

Na Floridě jste se potkal s dalším Jihočechem Filipem Novákem. Neuvažovali jste o společné přípravě?
Filip trénuje s Radkem Dvořákem a Vencou Prospalem. Oni mají přípravu jinou, která jim vyhovuje. Navíc pořádně tři roky nehrál kvůli zranění kotníku a model přípravy, který mám já, by asi nemohl absolovovat.

Díky moc za rozhovor.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....