Banes Motor České Budějovice
03.07.2004, Antonín Vansa

Jedenáct let HC České Budějovice #3 - sezona 1995/96

Ve druhém ročníku samostatné české ligy dosáhli českobudějovičtí hokejisté svého nejlepšího výsledku od roku 1981. V následující sezoně 1995/96 měli za cíl postoupit do čtvrtfinále soutěže. Kvůli změně herního systému si play-off zahrálo dvanáct týmů, další dva se utkaly v baráži o účast v příštím ročníku extraligy...

SEZONA 1995/96 - PŘEKVAPIVÉ KLONOVÁNÍ ÚSPĚCHU

Extraliga změnila pro nový ročník svůj model. Startovalo v ní čtrnáct týmů, které hrály dvoukolově každý s každým. V následné nadstavbové části se utkali dvakrát sudí s lichými a do play-off se dostalo celkem dvanáct ze čtrnácti týmů. První kolo vyřazovacích soubojů nehrála čtveřice nejlepších, která měla volno.

Českobudějovický tým prošel před začátkem soutěže rozsáhlou změnou. Z mužstva odešli za lepším brankář Roman Turek a útočník Roman Horák, z dalších opor odešel i bek Petr Mainer. Vábení zámořských klubů neodolal talentovaný forvard Radek Dvořák a do postupivšího Brna odešel František Ševčík.
Mezi tři tyče byl jako náhrada za Turka angažován zkušený Oldřich Svoboda, který přišel na roční hostování z Jihlavy a do obrany se z Rakouska vrátil Karel Soudek. Před startem nového ročníku Jihočeši testovali i dvojici rusů Judina a Bykovského. Oba však kvůli špatné životosprávě zamířili předčasně zpět na východ Evropy.

Sezona pro českobudějovické hokejisty začala hodně nešťastně. Na domácím ledě přivítali 8.září 1995 nováčka z Brna. Kometa získala psychickou výhodu na svou stranu hned v 5.minutě utkání, kdy se trefil v přesilové hře František Ševčík. Jihočeši nedokázali překonat Libora Bartu ani jednou, naopak Brněnští nasázeli Oldřichu Svobodovi další tři branky a překvapivě vyhráli 4:0.

Špatně rozjetá sezona neměla dlouhého trvání, hned ve 2.kole Českobudějovičtí uspěli na ledě Dukly Jihlava a následně si fanoušky udobřil i Oldřich Svoboda, který ve třetím zápase sezony udržel svou premiérovou nulu v utkání s Plzní. Velký zápas Českobudějovičtí odehráli i v osmém kole. Na zimním stadionu v Českých Budějovicích prohrávali s Pardubicemi už 0:3, ale ve 48.minutě se prosadili jak Pýcha, tak i Vošta a snížili na 2:3. Za pouhou minutu vyrovnal po nahrávce Bělohlava Radek Ťoupal a v 57.minutě dal vítěznou branku Filip Turek. V poslední minutě Jihočeši přidali další dva zásahy a vyhráli nakonec 6:3.

Psychickou odolnost předvedli hráči HC České Budějovice v sezoně ještě několikrát, prakticky jediný výpadek si prožili v domácím zápase se Spartou, které podlehli 4:7.

Když České Budějovice porazily na svém ledě 2.ledna 1996 Vítkovice 3:0, asi ani netušily, jak skvělou sérii právě nastartovaly. Během následujících čtrnácti utkání nenašly přemožitele, v průměru inkasovaly méně než dvakrát v zápase a dokonce si připsaly i rekordní výhru ročníku, když deklasovaly Kometu Brno 11:1. Na gólech se tehdy podílelo hned osm hokejistů.

Na svého soupeře pro čtvrtfinále play-off si museli Českobudějovičtí počkat do doby, než skončila série mezi Slavií a Plzní. Západočeši nedokázali Pražany porazit ani v jednom zápase a o postup do semifinále se tak porvaly týmy Českých Budějovic a Slavie. V prvním zápase Jihočeši vedli ve 48.minutě díky hat-tricku Luboše Roba už 4:0, ale houževnatý soupeř stáhl během pěti minut náskok na pouhou branku. Výhru tak pečetil Zdeněk Šperger ranou do prázdné branky.
Druhé čtvrtfinále mělo trochu odlišný scénář. V 7.minutě domácí vedli 3:1, Slavia Ujčíkem snížila, ale vyrovnat již nedokázala. Pražané sice kotouč dopravili za záda Oldřicha Svobody, ale po uplynutí 60.minuty hry. To psychicky nezvládl kapitán Slavie Růžička, který dostal osobní desetiminutový trest a rozmlátil svou hokejku. Vladimír Růžička v sérii nasbíral dohromady 34 trestné minuty!
Dvojici zápasů v Praze drželi hokejisté v modrých dresech pevně ve svých rukou. Jediné zaváhání přišlo v 53.minutě třetího zápasu, kdy lehká střela Kostky od červené čáry propadla Svobodovi rozbitou lapačkou do sítě.

V semifinále čekal podruhé za sebou na Českobudějovické Vsetín. Posílení Valaši nepřipustili žádné drama a sérii vyhráli jasně 4-0 na zápasy. Hráči HC České Budějovice byli blízko úspěchu ve třetím zápase série. Ještě v 60.minutě svítil na nové tabuli stav 2:2, jenže pak od modré čáry vypálil budějovický kat Antonín Stavjaňa a rozhodl o výhře Vsetína. Čtvrté střetnutí už bylo pouhou formalitou.

Zklamání z vyřazení nedovedli Jihočeši překousnout v boji o třetí místo a jasně podlehli Spartě 0-2 na zápasy. Přesto sezona skončila pro České Budějovice úspěchem.

BYLI OPORAMI

Oldřich Svoboda
Do Českých Budějovic zamířil před sezonou z Jihlavy, kde si nedokázal vydobít post prvního brankáře vedle Marka Novotného. Sezonu odchytal výborně, sedmkrát udržel nulu a ve statistice prvních gólmanů obsadil po základní části první místo.

Karel Soudek
Jihočeskou metropoli opustil po nevydařené sezoně 1990/91, kdy České Budějovice sestoupily do I.ČNHL. V sezoně platil za nejspolehlivějšího beka týmu, stal se klíčovým mužem při přesilových hrách a s dvaadvaceti body se stal nejproduktivnějším bekem týmu.

Radek Ťoupal
Po odchodu Romana Horáka se stal osamoceným vůdcem. S rolí se dokázal vypořádat výborně, udržel si průměr kanadského bodu na zápas a v klíčových momentech zápasů to byl právě on, kdo dokázal vymyslet či zakončit gólovou příležitost.

ZKLAMALI

Petr Šedý
Při odlivu obránců se všeobecně čekalo, že právě Petr Šedý by měl být obráncem, na kterého by se trenéři Caldr s Liškou mohli spolehnout. Na ledě ho ale nebylo moc vidět, soupeři se přes něj často prosazovali a jako jeden z mála v mužstvu skončil ve statistice +/- v záporných hodnotách.

Jaroslav Brabec
Rok od roku se v Českých Budějovicích zhoršoval. Trejd do Plzně pro něj musel být vysvobozením. Ani na západě Čech ale ze svého stínu nevystoupil.

PŘEKVAPIL

Libor Zábranský
Výkony dvaadvacetiletého obra přesáhly v jeho druhé extraligové sezoně hranice krajského města a na galavečeru při udílení Zlaté hokejky byl deníkem Práce vyhlášen jako nejlepší nováček sezony. O jeho pozici v mužstvu hovoří fakt, že odehrál všech 50 zápasů sezony.

SEZONA OČIMA MASÉRA PAVLA VLAŠICE
„Kdyby mi někdo před sezonou řekl, že skončíme opět v semifinále, určitě bych tomu nevěřil. Před začátkem ročníku totiž odešli dvě opory Roman Turek a Roman Horák. Ale povedly se příchody Radka Ťoupala a Oldy Svobody. Hlavně Olda Svoboda se povedl. Tou dobou to byl prakticky odepsaný brankář, chtěl ukončit kariéru, protože dělal jen dvojku ve Vítkovicích a v Jihlavě ho nechtěli. Pak ho ale kontaktoval Radek Ťoupal, Olda tady chytil druhou mízu a odchytal skvělé roky.
Ale ten začátek nám teda vůbec nevyšel. Hráli jsme s Brnem, náš odchovanec Franta Ševčík nám dal dva góly a prohráli jsme 0:4. To bylo hrozný.
Ale nakonec se ukázalo, že ten tým, který tu byl, měl ohromnou sílu. Dokázali jsme otočit nebo vyrovnat spoustu zápasů a základní část jsme zakončili sérii jedenácti zápasů bez porážky.
V prvním kole play-off jsme odpočívali, protože jsme se umístili v první čtyřce. Narazili jsme na Slavii a vyhráli jsme jasně ve čtyřech zápasech. Pamatuji, že Vláďa Růžička tehdy tu sérii porážek těžce nesl a dostal spoustu osobních trestů.
Jednou nám v té sérii ale nebylo vůbec dobře. Ve třetím utkání na Slavii vystřelili slávisté od půlky a Oldovou děravou lapačkou prolétl puk do branky. Takový gól jsem viděl v hokeji poprvé. Tenkrát jsme to vyřešili tak, že šel do branky na chvíli Robert Slávik a my jsme Oldovi stáhli lapačku izolačkou. Ani mu rukavici nemohl půjčit Robert, protože Olda chytá v opačném gardu. No, naštěstí jsme v zápase zvítězili. Ale zase jsme neměli na Vsetín, který měl ještě nadupanější kádr, než rok předtím."

STATISTICKÉ CENTRUM

TÝMOVÉ STATISTIKY

Základní část

40   20   9   11   120:85   49 ( +9)
Play-off
Čtvrtfinále proti Slavii 4-0 na zápasy (5:3, 3:2, 4:3, 5:1)
Semifinále proti Vsetínu 0-4 na zápasy (0:4, 2:5, 2:3, 1:4)
O třetí místo proti Spartě 0-2 na zápasy (2:5, 2:3)

Nejdelší série bez prohry - 2.ledna 1996 - 27.února 1996

15   11   4    0    58:19   26 (+10)

Nejdelší série bez vítězství - 20.října 1995 - 7.listopadu 1995

 5    0   1    4     9:18    1 ( -3)

NEJVYŠŠÍ VÝHRA SEZONY

30.ledna 1996
HC České Budějovice - Kometa Brno 11:1 ( 2:0, 5:0, 4:1 )

F.Turek 3, Nedoma 2, Pýcha, Rob, Kubíček, Györi, R.Ťoupal, Šperger - Sochorec.

NEJVYŠŠÍ PROHRA SEZONY

8.září 1995
HC České Budějovice - Kometa Brno 0:4 ( 0:2, 0:1, 0:1 )

F.Ševčík 2, Vítek, Konečný.

INDIVIDUÁLNÍ STATISTIKY

Nejvíce odehraných utkání: Radek Ťoupal, Luboš Rob, Pavel Pýcha, Radek 
                           Bělohlav, Milan Nedoma, Libor Zábranský - 50 utkání
Nejproduktivnější hráč:    Radek Ťoupal - 50 bodů (16+37)
Nejproduktivnější obránce: Karel Soudek - 22 body (7+15)
Nejlepší střelec:          Pavel Pýcha - 22 branky
Nejlepší nahrávač:         Radek Ťoupal - 37 asistencí
Nejtrestanější hráč:       Karel Soudek - 50 tr.minut
Nejslušnější hráč:         Radek Bělohlav - 50 utkání / 6 tr.minut
Nejlepší v +/-:            Karel Soudek - 25 plusových bodů
Nejhorší v +/-:            Rudolf Suchánek - 5 minusových bodů
Statistiky brankářů:
1 - Ladislav Gula    -  1 zápas  / 100,00% úspěšnosti
2 - Robert Slávik    -  5 zápasů /  96,12% úspěšnosti
3 - Oldřich Svoboda  - 47 zápasů /  92,94% úspěšnosti

MUŽSTVO HC ČESKÉ BUDĚJOVICE

Brankáři
Oldřich Svoboda, Robert Slávik, Ladislav Gula.

Obránci
Milan Nedoma, Libor Zábranský, Rudolf Suchánek, Petr Šedý, Karel Soudek, Michael Kubíček, Lukáš Zíb, Kamil Ťoupal, Martin Masák.

Útočníci
Radek Bělohlav, Radek Ťoupal, Pavel Pýcha, Luboš Rob, Filip Turek, Ondřej Vošta, Zdeněk Šperger, Arpád Györi, Martin Štrba, Roman Božek, Jaroslav Brabec, Petr Sailer, Martin Živný, Petr Šachl.

Trenéři
Vladimír Caldr a Jaroslav Liška.

KONEČNÉ POŘADÍ ROČNÍKU 1995/96

 1. HC Petra Vsetín
 2. HC Chemopetrol Litvínov
 3. HC Sparta Praha
 4. HC České Budějovice
 5. AC ZPS Zlín
 6. HC Slavia Praha
 7. HC Olomouc
 8. HC Poldi Kladno
 9. HC Vítkovice
10. HC Dukla Jihlava
11. HC ZKZ Plzeň
12. HC Železárny Třinec
13. HC Pojišťovna IPB Pardubice
14. HC Kometa Brno
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....