Banes Motor České Budějovice
20.06.2004, Antonín Vansa

Jedenáct let HC České Budějovice #2 - sezona 1994/95

Po nevydařeném závěru předchozí sezony, kdy Jihočechy vyřadil už ve čtvrtfinále pozdější mistr soutěže z Olomouce, vyvstal v sezoně 1994/95 před hokejisty HC České Budějovice nový úkol. Prolomit poprvé v historii strašák, jménem první kolo play-off...

SEZONA 1994/95 - HISTORICKÝ ÚSPĚCH

Ještě před začátkem sezony došlo ve Helsinkách k důležitému kroku v dějinách evropského hokeje. Federace IIHF a zástupci kanadsko-americké NHL podepsali ve finském hlavním městě dohodu, která měla v následujících letech zamezit mohutnému odlivu evropských hráčů do zámoří. „Tímto krokem jsme dostali odchody za moře pod svou kontrolu," řekl v létě 1994 prezident klubu Jaroslav Pouzar.

Letní měsíce nepřinesly v českobudějovickém klubu velké zemětřesení. Na post manažera byla jmenován bývalý rozhodčí Mojmír Šatava, funkci hlavního trenéra přijal Karel Pražák. Do obrany českobudějovický tým získal zkušeného harcovníka Rudolfa Suchánka, který po pádu Jindřichova Hradce přesídlil do čtyřicet kilometrů vzdálené jihočeské metropole. Kromě něj zadní řady vyztužila ještě dvojice Zábranský - Nedoma. Z klubu naopak odešli Jan Bláha, Pavel Bláha a Kamil Ťoupal.

Sezona začala pro českobudějovické hokejisty 16.září 1994. V holešovické hale držela dlouho domácí Sparta Praha s Jihočechy krok, ale v poslední třetině se trefili postupně Horák, Brabec a Filip Turek. České Budějovice tak v extraligové premiéře překvapivě vyhráli na Spartě 4:1. Hned první kola ukázala, kam sahají ambice budějovického týmu. Ve 4.kole se jim ale poprvé postavil do cesty houževnatý nováček soutěže ze Vsetína. 3 000 užaslých fanoušků sledovalo, jak se nebojácní Valaši zakousli do domácích a ve 27.minutě šli do konce do vedení. Nahrávku veterána Stavjani přetavil ve vedoucí branku Radek Měsíček. Jihočeši už stačili pouze vyrovnat Šedým.

Vsetín bodoval proti Českým Budějovicím i ve druhém vzájemném zápase. Jihočeši předtím nedokázali bodovat třikrát v řadě a když po první třetině prohrávali na Lapači 0:2, bylo jasné, že svou řadu neúspěchu rozšíří. Teprve 8.listopadu v rámci 16.kola doma České Budějovice porazily Jihlavu 4:0 a daly zapomenout na sérii neúspěchů.

Na podzim 1994 se podruhé v dějinách zasekla nejslavnější soutěž Světa, zámořská NHL. Díky stávce se tak na českých kluzištích prohánělo hned několik slavných jmen. Zatímco Dominiku Haškovi se v Pardubicích příliš nezadařilo a hned v úvodním utkání inkasoval doma od Zlína čtyři branky, jiným týmům návrat zámořských hokejistů prospěl. Chemopetrol Litvínov nasbíral za pomoci Svobody, Ručinského, Langa a Šlégra klíčové body, díky kterým se nakonec dostal mezi nejlepších osm. Kladno zase udělalo českému hokeji obrovskou reklamu v podobě startu Jaromíra Jágra. Na českobudějovickém zimním stadionu se na hvězdu Pittsburghu Penguins přišel podívat dokonce plný dům! Ten sledoval jak Jágra maže postupně z ledu Jaroslav Brabec, který 10.ledna 1995 odehrál nejspíše nejlepší zápas kariéry.
Jihočechy posílil pouze obránce New Jersey Jaroslav Modrý. Jeho výkony ovšem zůstaly daleko za očekáváním. V devatenácti zápasech nasbíral Modrý jen 4 body a v hodnocení +/- byl po Rudolfu Suchánkovi druhý nejhorší.

Rozhodující krok do play-off udělali hráči HC České Budějovice v poslední části soutěže. Doma si poradili se všemi konkurenty v boji o elitní osmičku, třízápasová série porážek na konci sezony už jim účast ve čtvrtfinále nesebrala.

Podobně jako sezonu předtím změřili Jihočeši své síly ve čtvrtfinále s Olomoucí. Série startovala tentokrát na Hané a po dvou zápasech bylo téměř jasno, jak dopadne. Českobudějovičtí dvakrát přehráli Olomouc rozdílem třídy a v jediném domácím zápase nedali Olomouci žádnou šanci.

Jenže v semifinále na České Budějovice vyrukoval nerovný protivník. V modrém hrající Jihočeši jen těžko odolávali tlaku Vsetína a ani skvělý gólman Roman Turek neodvrátil dvě prohry 3:1 a 3:2po prodloužení. Vsetínu výrazně pomohli i skvělí fanoušci, kteří vybičovali borce ve žlutozeleném k nadlidskému výkonu. „Nezlobte se, ale vůbec nevím, na co se mě ptáte," opakoval v obrovském hluku krátce po druhém zápase útočník Radek Ťoupal reportérovi České televize. Vsetín vyhrál i na jihu Čech 4:2 a postoupil do finále soutěže.

Překousnout zklamání z vypadnutí a porazit Kladno. To byl cíl Jihočechů v boji o konečné třetí místo. Po dvou zápasech byla série nerozhodná 1-1 a hrálo se na Kladně. Zápas měl divoký úvod. V první minutě otevřel skóre Martin Procházka, ale ještě před uplynutím šedesáté sekundy hry vyrovnával Bělohlav. Utkání dospělo do prodloužení. V jeho 63.minutě využil přesilovou hru po nahrávce Ťoupala Bělohlav a Jihočeši získali bronzové medaile!

BYLI OPORAMI

Roman Turek
Navázal na úspěšnou sezonu 1993/94 a dotáhl Jihočechy na konečné třetí místo. V sezoně střídal jen čtyřikrát a v úspěšnosti zásahů se opět vyšplhal nad hranici 92%. Bylo jasné, že ho po sezoně České Budějovice jen těžko udrží.

Roman Horák
Podobný případ jako Turek. V rozbouřeném přestupovém létě ho nemohli Jihočeši déle udržet. Vyhrál kanadské bodování klubu a byl nepostradatelným článkem týmu. Českobudějovické příznivce ovšem rozhněval svými výroky, když Jihočeskou metropoli opouštěl. „Budějovice jsou pro mne minulost," řekl. Jeho slova sice byla pravdivá, ale byla vyřčena v nevhodnou dobu. Klubismus ještě tou dobou neřekl poslední slovo.

Radek Bělohlav
Střílel důležité góly, na ledě neúnavně bojoval. Na jeho branky se Jihočeši mohli spolehnout především v play-off, kdy dal sedm gólů. Hattrickem se blýskl v posledním zápase s Kladnem, čtyři góly pak v jednom zápase nastřílel v klíčovém druhém zápase na Hané.

ZKLAMALI

Petr Mainer
Upletl si na sebe bič v předchozím ročníku. Ve statistice +/- patřil sice k těm lepším, ale body, které od něj klubové vedení čekalo, nedělal. Po sezoně angažmá na jihu Čech ukončil.

Jaroslav Modrý
Přijel si zahrát, když probíhala stávka v NHL. Možná doplatil na to, že se od něj čekaly podobné divy, jako od jiných hráčů, kteří se vrátili ze zámoří. Nehrál příliš dobře, zbytečně chyboval v rozehrávce. Hra na širokém kluzišti mu činila velké potíže.

PŘEKVAPIL

Radek Dvořák
Obrovský talent. Na led vlétl doslova jako uragán a sázel soupeřovým brankářům jednu branku za druhou. V osmnácti letech si odchovanec táborského hokeje dovoloval na ledě neskutečné věci a bylo velkým překvapením, že se stal až desítkou draftu v roce 1995.

SEZONA OČIMA MASÉRA PAVLA VLAŠICE
„Těžko vzpomenout na něco jiného, než na výluku, která tehdy probíhala v NHL. Díky ní nastupovala v české lize řada skvělých hráčů. Martin Straka v Plzni, Dominik Hašek v Pardubicích, nebo Josef Beránek ve Vsetíně. Za nás hrával obránce "Bóža" Modrý. Nejhezčí vzpomínky mám na zápas, když do Českých Budějovic přijelo Kladno s Jardou Jágrem. Diváci ten zápas hodně prožívali, stáli až u bran východu a prakticky neviděli na led. Něco takového jsem tu už nikdy nezažil. A navíc jsme vyhráli 5:3, takže to byl jeden z nejkrásnějších zápasů, který jsem viděl. Ke konci základní části začal dostávat příležitost Radek Dvořák. A hned ukazoval, že z něj bude vynikající hokejista. V létě 1995 jsme byli na soustředění s dvacítkou ve středisku Sharks, což je kousek od Minneapolis, a Radkovi přišel návrh smlouvy od Floridy Panthers. Byl z toho hrozně vyjevený a ptal se mě, co má dělat. Nakonec se rozhodl, že podepíše.
Radek hrál skvěle hlavně v play-off, ale v semifinále, které jsme hráli proti Vsetínu, spálil ve třetím zápase obrovskou šanci. Byl před prázdnou branku, mohl rozhodnout zápas, ale napálil jen bezmocně ležícího Čechmánka do lapačky. V té sérii jsme pak jasně prohráli ve třech zápasech. Vsetín byl v ohromné euforii a v klíčových momentech měl více psychických sil. Škoda. Kdybychom tenkrát dostali někoho jiného, myslím, že bychom do finále prošli.
Ta sezona ale skončila krásně, protože jsme v sérii o konečné třetí místo jsme porazili Kladno. Byl to fakt nádherný rok!"

STATISTICKÉ CENTRUM

TÝMOVÉ STATISTIKY

Základní část

44   20   6   18   142:124  46 ( +2)

Play-off

Čtvrtfinále proti Olomouci 3-0 na zápasy (5:2, 10:2, 5:3)
Semifinále proti Vsetínu 0-3 na zápasy (1:3, 2:3po pr., 2:4)
Souboj o třetí místo proti Kladnu 2-1 na zápasy (5:3, 4:5po pr., 4.3po pr.)

Nejdelší série bez prohry - 21.září 1993 - 10.října 1993

 9    6   3    0    33:18   15 ( +7)

Nejdelší série bez vítězství - 11.listopadu 1994 - 22.listopadu 1994

 5    0   1    4    13:20    1 ( -5)

NEJVYŠŠÍ VÝHRA SEZONY

7.března 1995
HC Olomouc - HC České Budějovice 2:10 ( 0:6, 2:2, 0:2 )

Ministr, Holý - Bělohlav 4, Suchánek, Vošta, Rob, F.Turek, R.Horák, R.Ťoupal

NEJVYŠŠÍ PROHRA SEZONY

28.října 1994 HC České Budějovice - AC ZPS Zlín 4:8 ( 1:2, 1:2, 2:4 )
Bělohlav, Božek, R.Horák, F.Turek - Štraub 2, M.Okál 2, Čajánek, Jurík, Janků, P.Kaňkovský

INDIVIDUÁLNÍ STATISTIKY

Nejvíce odehraných utkání: Bělohlav, Suchánek, F.Turek a Zábranský - 53 utkání
Nejproduktivnější hráč:    Roman Horák - 67 bodů (26+41)
Nejproduktivnější obránce: Rudolf Suchánek - 20 bodů (5+15)
Nejlepší střelec:          Roman Horák - 26 branek
Nejlepší nahrávač:         Roman Horák - 41 asistence
Nejtrestanější hráč:       Libor Zábranský - 62 trestné minuty
Nejslušnější hráč:         Petr Sailer - 19 zápasů / 2 trestné minuty
Nejlepší v +/-:            Luboš Rob - 18 plusových bodů
Nejhorší v +/-:            Rudolf Suchánek - 8 minusových bodů
Statistiky brankářů:
1 - Roman Turek     - 52 zápasů / 92,01% úspěšnosti
2 - Robert Slávik   -  4 zápasy / 92,47% úspěšnosti

MUŽSTVO HC ČESKÉ BUDĚJOVICE

Brankáři
Roman Turek, Robert Slávik.

Obránci
Rudolf Suchánek, Libor Zábranský, Milan Nedoma, Michael Kubíček, Petr Šedý, Petr Mainer, Jaroslav Modrý, Lukáš Zíb, Jiří Hála, Petr Hodek.

Útočníci
Roman Horák, Radek Bělohlav, Luboš Rob, Pavel Pýcha, Radek Ťoupal, Filip Turek, Ondřej Vošta, Roman Božek, Arpád Györi, Radek Dvořák, Jaroslav Brabec, František Ševčík, Petr Sailer, Zdeněk Šperger, Martin Štrba, Michal Horák, Václav Král, Petr Paukner.

Trenéři
Karel Pražák a Vladimír Caldr. Po odstoupení Karla Pražáka byl druhým trenérem Jaroslav Pouzar.

KONEČNÉ POŘADÍ ROČNÍKU 1994/95

 1. HC Dadák Vsetín
 2. AC ZPS Zlín
 3. HC České Budějovice
 4. HC Poldi Kladno
 5. HC Olomouc
 6. HC Interconex Plzeň
 7. HC Slavia Praha
 8. HC Chemopetrol Litvínov
 9. HC Sparta Praha
10. HC Pardubice
11. HC Vítkovice
12. HC Dukla Jihlava
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....