Banes Motor České Budějovice
07.06.2004, Antonín Vansa

Jedenáct let HC České Budějovice #1 - sezona 1993/94

V prvním díle našich ohlédnutí se vracíme do ročníku 1993/94. Hokejisté Českých Budějovic do něj vstupovali už pod novým názvem HC České Budějovice a s pevně vytvořenou sponzorskou sítí, která po dlouhé roky dovolovala procházet extraligou bez finančních potíží. Po posledním federálním ročníku, kdy Jihočeši, coby štika ligy, vypadli už ve čtvrtfinále play-off, se očekával útok na semifinálovou metu...

SEZONA 1993/94 - ZKLAMÁNÍ V PLAY-OFF

A klub k němu měl ideální předpoklady. Před novým soutěžním ročníkem jmenoval na post hlavního kouče zkušeného Jiřího Vrbu, kterého na střídačce doplnil Vladimír Caldr. Tehdy čtyřiatřicetiletý Caldr pak dokonce v průběhu sezony, ve chvílích, kdy to mužstvo nejvíce potřebovalo, několikrát oblékl červenobílý dres a nakonec nasbíral ve třinácti zápasech šest bodů.
Staronovou posilou týmu se stal ostřílený reprezentant Radek Ťoupal, který se vrátil ze svého působení ve finské Hämeenlinně. Rakouské angažmá ukončil i devětadvacetiletý Roman Božek a po dlouhé době se vrátil na jih Čech. Zadní řady pak vyztužil bratr mladší z bratrské dvojice Ťoupalů Kamil, který ukončil základní vojenskou službu v Táboře.

Sezonu zahájily České Budějovice 14.září domácím střetnutím se zlínskými Valachy. Před natěšeným publikem drželi domácí dlouho nerozhodný stav 2:2, jenže v 50.minutě rozhodl o výhře hokejistů ve žlutomodrém Pavel Janků. Rozpaky ze špatně rozjeté sezony však nepřetrvávaly dlouho. Hned ve 3.kole si Budějovičtí připsali první výhru v ročníku, když na domácím ledě deklasovali silný Litvínov 8:3. Navíc tím nastartovali skvělou sérii osmi zápasů bez porážky, která je okamžitě katapultovala na přední příčky extraligového pelotonu. Ukončili ji až hráči Olomouce, kteří České Budějovice 12.října přehráli v poměru 4:3.

Se střídavými úspěchy pak Jihočeši procházeli sezonou až do ledna roku 1994, kdy na ně dolehla první větší krize. Během čtyř zápasů ukořistili pouze jediný bod, když doma jen remizovali se slabou Plzní 3:3po prodloužení. Před druhou reprezentační přestávkou sezony však přeci jen Českobudějovičtí krizi zlomili. Odnesla to Sparta Praha, jež si utkání prohrála ve druhé třetině a nakonec odjela z českobudějovického zimního stadionu s porážkou 2:5.

Před klíčovou fází celé sezony se tak zdáli být českobudějovičtí hokejisté v optimální pohodě. Ve 42.kole si sice neodpustili tradiční výpadek proti sestupujícímu Hradci Královému, s nímž na domácím ledě prohráli 1:2, ale poslední dva duely vyhráli s velkým přehledem. 13.března, ve vůbec posledním utkání základní části, HC České Budějovice hostil Olomouc. Během úvodních osmi minut se trefil dvakrát Horák, jednou Bělohlav a Caldr a Olomouc nakonec vysoko prohrála 3:8! V tu chvíli bylo jasné, že právě hráči z Hané se do cesty postaví Jihočechům i ve vyřazovací části sezony. Po vysokém vítězství si nikdo z jihu Čech nepřipouštěl problémy.

Olomoučtí skončili po základní části až na sedmé příčce a do play-off se kvalifikovali doslova s "odřenýma ušima". Jenže zatímco českobudějovičtí vsadili na velkolepé posily Lálu s Laukkanenem, kteří v klíčových fázích střetnutí týmu příliš nepomohli, Olomouc získala do svých řad zkušeného Řezníčka a obrovitého Jiřího Dopitu, kteří se zcela kolektivu podřídili.
Hned první zápas odkryl pravdu v plné nahotě. Domácí České Budějovice, které jakoby hrály s pocitem, že se jim nemůže nic stát, se prakticky za dvacet minut nedostaly k pořádné střele na brankáře Cagaše a ve 26.minutě dokonce prohrávaly, když se prosadil Nohel. Nemohoucnost Budějovických gradovala ve vlastní přesilovce, kdy ujel Dopita a dal gól na 0:2. České Budějovice se prosadily až v 57.minutě zápasu. Horák pouze snižoval na 1:3.
Kdo čekal druhý den zlepšení, nepochodil. Borci v červenobílém sice dvakrát dotáhli vedení Olomouce, ale na gól Navrátila z 18.minuty už odpověď nenašli. Naopak uklidnění Hanáci dovedli v poklidu zápas do vítězného konce a Českým Budějovicím uštědřily těžkou lekci ve výhře 5:2.
Za stavu 0-2 na zápasy pro Olomouc se série stěhovala na Moravu. Hosté v červeném se sice ve 31.minutě po trefě Radka Ťoupala radovali z vedení 1:2, ale nedisciplinovanost je připravila o možné prodloužení celé série. Během pěti minut se z přesilovek trefili Dopita s Řezníčkem a když se v 58.minutě prosadil z brejku i Zdeněk Eichenmann, bylo rozhodnuto. Před 6 800 frenetickými diváky Olomouc vedení 4:2 uhájila a úspěšně si proklestila cestu do semifinále extraligy.

BYLI OPORAMI

Roman Turek
Prožil svůj zatím nejlepší rok v extralize. Svou úspěšnost si po celou sezonu udržel nad úctyhodnou hranicí 92%, stal se nejlépe hodnoceným gólmanem soutěže, s přehledem zvítězil v anketě o Zlatou hokejku a svými výkony si důrazně řekl o nominaci na mistrovství světa v Itálii. Té se také nakonec v dubnu dočkal...

Roman Horák
Za jeho výkony jednoznačně hovoří statistiky. Nastřílel 30 branek a v soutěži o nejproduktivnějšího hráče extraligy skončil dokonce pátý! Náramně si na ledě rozuměl s Lubošem Robem a Pavlem Pýchou. Pro českobudějovický klub byl prostě nepostradatelný.

Radek Bělohlav
Platí o něm prakticky to samé, co o Romanu Turkovi. Už v posledním federálním ročníku byl vynikající, ale jeho výkony v sezoně 1993/94 doslova nadchly. Rychlonohé křídlo odehrálo všechny zápasy sezony, téměř dosáhlo dokonce na magickou hranici bodu na zápas. Je škoda, že v play-off už nedostával tolik příležitostí, jako v základní části.

ZKLAMALI

Jiří Lála
České Budějovice posílil až před startem vyřazovací části. Spolu s finským zadákem Janne Laukkanenem měl pomoci týmu k ataku medailových příček, ale přínos obou posil nebyl takový, jak si klubový managment představoval. Obzvláště od Lály se čekalo více. Na veřejnost pak dokonce prosákly informace o nedobrých vztazích mezi ním a zbytkem kabiny...

Jaroslav Brabec
Vyloženě určitě nezklamal. Odehrál lepší ročník, než o rok předtím, ale v podvědomí veřejnosti se ještě dlouho držel pocit, že měl na víc. Uškodilo mu, že střídal hodně nevýrazné zápasy se světlejšími chvilkami.

PŘEKVAPIL

Arpád Györi
Po sezoně 1991/92, kdy si doslova vydupal přestup ze slovenského Martina na jih Čech se rok víceméně rozkoukával. V posledním federálním ročníku odehrál v barvách Českých Budějovic pouze osm zápasů, v nichž vůbec nebodoval. Ovšem následující sezona mu vyšla parádně. Pevně se zabydlel v sestavě HC České Budějovice a se ziskem dvaceti plusových bodů se stal nejlépe hodnoceným levým křídlem týmu.

SEZONA OČIMA MASÉRA PAVLA VLAŠICE
„Byla to moje třetí sezona na pozici maséra. K týmu jsem přicházel po pádu do první ligy. Je to už trošku dávno, ale pamatuji si, že se před sezonou do týmu vrátil Radek Ťoupal z finské Hämeenlinny. To byla veliká osobnost. Rok předtím jsme vypadli nečekaně brzy z play-off, když nás vyřadily Pardubice, takže jsme chtěli ve vyřazovacích bojích přejít přes první kolo. Před začátkem čtvrtfinále nás posílili Jirka Lála a Janne Laukkanen, a Olomouc, proti které jsme měli hrát, zase Jirka Dopita a Josef Řezníček.
Slyšel jsem, že příchody Laukkanena a Lály nám moc nepomohly, ale já s tím nesouhlasím. Oba hráli výborně a hlavně Janne hrál opravdu výtečně.
V paměti mi utkvěla branka, kterou inkasoval Roman Turek ve druhém zápase s Olomoucí. Soupeř nahodil od půlky hřiště puk, ale ten skákal tak, že Romanovi přeskočil hokejku a skončil v brance. Byl to jeden z nejnešťastnějších gólů, který jsem zažil.
Olomouc byla ten rok strašně psychicky silná, chytali jí skvělí gólmani Blažek a Cagaš, měla vynikající fanoušky a asi jsme na ní neměli. Později vyhrála mistrovský titul."

STATISTICKÉ CENTRUM

TÝMOVÉ STATISTIKY

Základní část

44   23   6   15   163:120  52 ( +8)

Play-off

Čtvrtfinále proti Olomouci 0-3 na zápasy (1:3, 2:5, 2:4)

Nejdelší série bez prohry - 21.září 1993 - 10.října 1993

 8    7   1    0    38:13   15 ( +5)

Nejdelší série bez vítězství - 14.ledna 1994 - 25.ledna 1994

 4    0   1    3    13:20    1 ( -1)

NEJVYŠŠÍ VÝHRA SEZONY

10.října 1993
HC České Budějovice - Vajgar Jindřichův Hradec 9:1 ( 2:1, 4:0, 3:0 )

R.Ťoupal 2, Pýcha 2, Kubíček 2, Györi, Bělohlav, Božek - Czerlinski

NEJVYŠŠÍ PROHRA SEZONY

15.října 1993
AC ZPS Zlín - HC České Budějovice 6:0 ( 2:0, 1:0, 3:0 )

M.Okál 2, Z.Okál, Štraub, R.Kaňkovský, P.Kaňkovský

INDIVIDUÁLNÍ STATISTIKY

Nejvíce odehraných utkání: Radek Bělohlav, Radek Ťoupal - 47 utkání
Nejproduktivnější hráč:    Roman Horák - 61 bod (30+31)
Nejproduktivnější obránce: Kamil Ťoupal - 16 bodů (1+15)
Nejlepší střelec:          Roman Horák - 30 branek
Nejlepší nahrávač:         Roman Horák - 31 asistence
Nejtrestanější hráč:       statistiky nejsou k dispozici
Nejslušnější hráč:         statistiky nejsou k dispozici
Nejlepší v +/-:            Kamil Ťoupal - 22 plusové body
Nejhorší v +/-:            Jan Němeček - 8 minusových bodů
Statistiky brankářů:
1 - Roman Špiler    -  1 zápas  / 92,31% úspěšnosti
2 - Roman Turek     - 47 zápasů / 92,18% úspěšnosti
3 - Petr Konzal     -  1 zápas  / 81,25% úspěšnosti

MUŽSTVO HC ČESKÉ BUDĚJOVICE

Brankáři
Roman Turek, Petr Konzal, Roman Špiler.

Obránci
Kamil Ťoupal, Pavel Bláha, Petr Mainer, Michael Kubíček, Martin Beníšek, Stanislav Neckář, Petr Hodek, Petr Šedý, Janne Laukkanen, Jan Němeček, Jiří Hála.

Útočníci
Roman Horák, Radek Bělohlav, Radek Ťoupal, Luboš Rob, Roman Božek, Pavel Pýcha, Arpád Györi, Ondřej Vošta, Filip Turek, Jan Bláha, Jaroslav Brabec, Josef Podlaha, Vladimír Caldr, Jiří Lála, Tomáš Hyka, Radek Dvořák.

Trenéři
Jiří Vrba a hrající asistent Vladimír Caldr. Pro play-off tuto dvojici doplnil Jaroslav Pouzar.

KONEČNÉ POŘADÍ ROČNÍKU 1993/94

 1. HC Olomouc
 2. HC Pardubice
 3. HC Kladno
 4. HC Sparta Praha
 5. HC České Budějovice
 6. HC Vítkovice
 7. AC ZPS Zlín
 8. HC Chemopetrol Litvínov
 9. HC Škoda Plzeň
10. HC Dukla Jihlava
11. HC Stadion Hradec Králové
12. HC Vajgar Jindřichův Hradec
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....