Banes Motor České Budějovice
07.06.2004, Antonín Vansa

Českobudějovický tým vyřadil z přípravy šest hráčů

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Bez šesti hokejistů se bude nadále připravovat prvoligový klub HC České Budějovice. V tréninkové zátěži je tak nyní jedenatřicet hokejistů. „Nebyl problém v tom, že by vyřazení hráči špatně trénovali. Jen jsem musel sáhnout k určitému řezu, aby byla příprava plynulá," řekl trenér Jihočechů Josef Jandač.
S HC České Budějovice se po páteční selekci nebudou nadále připravovat Tomáš Tupý, který jedná o novém angažmá v Písku, Lukáš Chaloupka, jenž se zatím připravuje sám, ale má nabídku z Jindřichova Hradce, Radek Mušák, který se zatím ohledně svého dalšího angažmá nevyjádřil. Roman Novotný míří do IHC Písek, Lukáš Krejčí se s největší pravděpodobností vrátí do Strakonic, kde působil v loňské sezoně a Jan Žákovský se vrátil do Vajgaru Jindřichův Hradec. O změnách informoval generální manažer František Joun.

Pane Jandači, snížení počtu hráčů jste inicioval vy sám?
Ne. Rozhodnutí jsem konzultoval s oběma asistenty, s trenérem juniorů. V přípravě bylo jedenačtyřicet hráčů a to bylo strašné množství. Věnovat se takovému počtu, to nejde. Příprava by pak nebyla kvalitní.

Hráči, kteří se s mužstvem nadále nebudou připravovat, přišli o šanci hrát první ligu za České Budějovice?
To určitě ne. Pouze jsme ty hráče dali k dispozici ostatním týmům, ale budeme je nadále sledovat. Může se v sezoně stát, že je zpětně zařadíme do kádru.

Dobře. U týmu působíte týden. Pracujete zatím s dobře připraveným týmem? Jste spokojený s tím, jak letní přípravu vedli pánové Kupka a Gula?
Těžko se k tomu mohu vyjadřovat. Spolupráce s panem Kupkou a Gulou je naprosto bezproblémová. Viděl jsem na papíře tréninkový plán a ten byl podle mého názoru sestavený dobře. Tréninky byly zaměřeny na vytrvalost, já jsem ho nyní přeměnil v práci na dynamice a výbušnosti.

Takže příprava pokračuje tak, jak jí naplánovali asistenti Milan Kupka s Ladislavem Gulou?
Ano. Jak jsem řekl, trénujeme nyní více výbušnost a dynamiku. Kdybych vedl přípravu od začátku, také bych se zaměřil na vytrvalost. S ní se musí pokaždé začít.

Ani model přípravy jste zatím neměnil?
Ne. Trénujeme třikrát týdně dvoufázově a jednou za týden jednofázově.

Před svým příchodem jste říkal, že byste byl nerad, aby docházelo k dalšímu oslabování kádru. Za poslední týden ale odešel Ďurák a pryč má podle vlastních slov namířeno Jasečko...
Probíráme otázku hráčského kádru s manažerem Jounem denně. Co se týká Ďuráka, ten už byl na odchodu před mým příchodem. Na tom se nedalo nic měnit a ani mi jeho odchod tolik nevadí. U Jasečka je hlavní problém v penězích. Jasečko mi tvrdil, že by rád zůstal, ale za podmínek, které má ve smlouvě. Snažíme se stále hledat kompromis. Chci, aby se smlouvy hráčů předělaly do prémiových složek. Nezajímá mě, jestli hráč vyhraje kanadské bodování obránců, ale zajímá mne, zda má tým úspěch.

Říkal jste, že pokud Jasečko odejde, budete požadovat adekvátní náhradu. Myslíte si, že by mohl přijít někdo ze Zvolena?
Těžko k tomu mohu teď něco říct. Jisté samozřejmě je, že Jasečko odejde za hráčskou nebo finanční odstupné. Za to si pak můžeme případně dovolit získat dalšího hráče.

Odešli však dva beci. Mluví se o hráčské kompenzaci z Třince. Víte o příchodu kterého hráče se jedná?
Ano, vím.

A je to obránce?
Ano.

Víte, jak dopadla jednání s Bartošem? Přiznal jste, že ho chcete za každou cenu v kádru...
To, co jste teď řekl, platilo pro celý tým, nejen pro Bartoše. Tady se to pak bohužel prezentovalo tak, že se bez Bartoše neobejdu. Peterovi se nepovedly poslední dvě sezony, ale podle mě se stále jedná o excelentního hráče a hlavně chci, aby tu alespoň nějaké jádro zůstalo. Vždyť, kdyby odešel i on, tak tady nebude kámen na kameni. S Bartošem jsem mluvil, ale hlavní je, jak se dohodne on s vedením klubu na úpravě smlouvy.

Bartoš se zatím připravuje sám. Vám to nevadí? Nebude to pro zbytek mužstva demotivující? Mluvíme teď o případu, kdy v kádru zůstane.
Peter Bartoš má ve smlouvě, že může trénovat sám. Vzhledem k tomu, že tak je smlouva ošetřená, já ho nechci nutit, aby se připravoval s týmem. Navíc je to například v NHL běžná praxe. Podle mých informací nemá Bartoš problémy s fyzickou kondicí, takže nemám důvod mu nevěřit. Ostatně ho prověří testy před přípravou na ledě. A pokud se stane, že se špatně připraví a v listopadu bude bez síly, tak prostě hrát nebude a dostanou šanci jiní.

Peter Bartoš je hráč, který působil v NHL a s podobnou přípravou má zkušenosti. Ale co Milan Filipi? Ten se zatím také připravuje sám doma v Písku...
Filipiho jsem ho v minulosti vedl a ten nikdy neměl potíže s fyzičkou. Ale také si projde testem a uvidíme, jak se připravil. U Filipiho nikdy nebyl problém, že by špatně trénoval. U něj byly jiné problémy.

A jaké?
To si nechám pro sebe. (úsměv)

Před letní přípravou se nepočítalo s vrcholem v podobě soustředění. Nevyžádal jste si po svém nástupu týdenní kondiční soustředění?
Ne. Protože, není čas. Musel bych znát prostředí a podmínky toho, kam bychom jeli. Není možné v tak krátké době připravit kvalitní soustředění.

Není to škoda?
Podmínky na trénování jsou v Českých Budějovicích výborné. Jen mi tu chybí pár kopců. Škoda to ale trochu je, protože se za ten týden utuží parta v týmu. Ale vzhledem k tomu, že kádr stále prochází velkou obměnou, by byl nesmysl brát na soustředění tým, ze kterého tady v září může být polovina.

Díky moc za rozhovor.

Kdo je nadále v týmu HC České Budějovice?

Brankáři
Jan Chábera, Josef Kučera, Tomáš Kubeš.

Obránci
Josef Jindra, Vladimír Gýna, Ján Mucha, Ivo Kotaška, Lukáš Vomela, Petr Macháček, Ladislav Kolda jun., Vojtěch Svačina, Ondřej Žlůva, Kamil Černý.

Útočníci
Radek Bělohlav, Luboš Rob, Petr Sailer, Jan Fadrný, Jiří Šimánek, Štěpán Hřebejk, Vladimír Škoda, Jiří Hanzal, Petr Šulčík, Vojtěch Mrkvička, Milan Gulaš, Jan Řehoř, Lukáš Květoň, Jan Trummer, David Kupec, Jiří Lála jun. Tomáš Mertl, Jiří Brož, Aleš Kreuzer. Individuálně se zatím připravuje Peter Bartoš.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....