Banes Motor České Budějovice
03.05.2004, Antonín Vansa

Škoda měsíčního skluzu, říká Luboš Rob

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Jako kapitán si v uplynulé sezoně prožil to, o čem vůbec nechtěl přemýšlet. Jihočeši sestoupili do I. ligy a děje se to, čeho se všichni obávali. Kabinu v Budvar aréně opouští řada hráčů. „Přesto věřím, že kádr dokáže vedení klubu vhodně posílit a budeme hrát na postup do extraligy. Myslím si, že šance na to je a rok od roku by to mohlo být těžší," říká zkušený třiatřicetiletý křídelní útočník Luboš Rob.
Jak vám bylo, když jste dnes přišel do prvoligové kabiny?
Je tu plno mladých hráčů. Beru to tak, že začíná letní příprava a kádr se určitě hodně zúží. Dá se předpokládat, že z těch mladých hráčů se nakonec vybere pět nejlepších, kteří se vejdou do užšího výběru. Pokud však chceme hrát na postup do extraligy, musí se ještě kádr bezpodmínečně posílit.

Zatím to ale vypadá úplně opačně. České Budějovice opouští jeden hráč za druhým...
Existuje plno spekulací. Ty slyším každý den. Pro mě je větší škoda, že máme kvůli volbě nového manažera měsíc skluz oproti ostatním celkům. Hráči, kteří sem například chtěli jít, už nepřijdou, protože nebylo s kým jednat.

O kom jste mluvil?
Například o Pepovi Štraubovi, nebo o Oldovi Svobodovi. Ale těch jmen je více. Za sebe mohu říct, že bych je v týmu moc rád viděl.

Myslíte si, že České Budějovice vůbec mají na to, aby se vrátili do extraligy?
Rok po sestupu je ta šance podle mě největší, ale jak už jsem říkal, hlavní podmínkou je, aby se kádr vhodně posílil. Doufám, že tomu tak bude.

Raději toho necháme. Nepřijde vám, že je zde zbytečně mnoho hokejistů?
Já nevím, jestli ti hokejisté odtrénují celou hrubou přípravu. Nemůžu to soudit, protože už zítra to může být jinak. Mohou přijít noví hráči a složení kádru se bude měnit.

A už jste se s novými spoluhráči seznamoval? Prakticky plníte roli "otce kabiny"...
Ještě ne. Ještě na to nebyl čas. Ale myslím si, že by to spíše mělo být opačně.

Mladí hokejisté by tedy měli přijít za vámi?
Tak nějak. Opačně to asi fungovat nebude.

Máte po prvním dnu nějaké pocity ze začínající letní přípravy?
Letní přípravy se hodně podobají. Myslím, že tato bude hodně podobná těm minulým. Třikrát týdně budeme mít dvoufázové tréninky a v pátek budeme trénovat jen dopoledne.

Vy jste ovšem se zbytkem týmu nešel na výklus, ale zůstal jste s Petrem Sailerem v posilovně. Proč?
Je to dané tím, že už nemohu kvůli problémům s koleny tolik běhat. Pro mě je lepší, když jezdím v posilovně na kole.

Díky moc za rozhovor.