Banes Motor České Budějovice
03.04.2004, Antonín Vansa

Cítím odpovědnost za neúspěch v ročníku, říká Jakeš

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Známku pět. Tolik dostal při hodnocení naší redakcí obránce Tomáš Jakeš za své účinkování v extraligovém ročníku 2003/04, který skončil neslavným pádem do první ligy. Sympatický bek zažil v průběhu sezony těžko vysvětlitelný výkonnostní propad. „Myslím si, že jsem se svezl se zbytkem týmu," pokusil se vysvětlit sestupnou tendenci.
V Českých Budějovicích jste prožil téměř čtyři měsíce, které měly neslavný závěr v podobě pádu do první ligy. Jaká slova vás napadají při ohlédnutí za uplynulou sezonou?
Ty měsíce byly strašně těžké. Nezvládli jsme spoustu zápasů a nakonec se nám nedařilo ani v baráži. Nikdo určitě nečekal, že bychom mohli prohrát 0-4 na zápasy. Nevím, čím si to vysvětlit, ale asi jsme si podvědomě mysleli, že to půjde samo. Jihlava bojovala a ačkoliv jsme moc chtěli, nezvládli jsme to. Pro mne je to strašné zklamání.

Souhlasíte tedy s tím, že podcenění Jihlavy na začátku série mělo důsledek na celkový výsledek?
Nevím, zda jsme je podcenili. Potřebovali jsme uhrát první vítězství a kdyby se nám to podařilo, série by skončila úplně jiným výsledkem. Když jsem se po konci série bavil s kluky z Jihlavy, tak mi řekli, že oni sami čekali, že na ně vletíme, dáme tři góly a bude po zápase...

...jenže vaše koncovka byla velmi špatná.
Přesně tak. Byla to naše největší bolest a Jihlava z ní těžila. Zavřela se do obrany a z vyloženě náhodných protiútoků zápasy rozhodovala. Při naší střelecké potenci jí stačily dva góly.

Cítil jste, že i vaše výkony v baráži zůstaly za očekáváním?
Ano.

A čím si to vysvětlujete? Myslíte, že jste se v nepodařeném závěru základní části svezl se zbytkem týmu?
Asi ano. Sérií porážek v závěru základní části jsme všichni sklouzli do hlubokého průměru.

Generální manažer dokonce tvrdil, že nedůstojný závěr základní části byl velkou příčinou neúspěchu v sérii s Jihlavou...
To si nemyslím. Určitý psychický blok tam po tom zkaženém závěru asi byl, ale přesto si myslím, že jedna vstřelená branka by celou sérii zlomila. Bohužel jsme asi urazili hokejové štěstí a nic jsme neproměnili.

Od pondělí do středy jste na vedení absolovovali osobní pohovory na vedení. Jak probíhaly?
Já jsem šel hned první den ve 13.30. Manažeři se mě ptali, jaký mám názor na skončenou sezonu a jaké jsou mé plány do budoucna.

Co jste jim odpověděl?
Já jsem řekl, že cítím odpovědnost za to, co se stalo. V žádném případě se tomu nevyhýbám. Teď bude hodně záležet na tom, jak se k hokeji v Českých Budějovicích postaví lidé kolem a město. Bude nesmírně těžké dostat se zpátky do extraligy.

Natlačím vás tedy do jedné odpovědi přímo - je možné, že byste příští rok hrál v Českých Budějovicích?
Je to reálné. Určitě. Nechci ale předbíhat, protože žádnou smlouvu od konce nemám. Navíc práva na mne stále vlastní Znojmo, takže bude záležet i na dohodě obou klubů.

Ve čtvrtek vám s konečnou platností skončil ročník 2003/04. Poslední slovo si v kabině vzal generální manažer Pařízek. Co vám říkal?
Řekl, že nás v žádném případě nebude za uplynulou sezonu chválit. Teď budeme mít třítýdenní dovolenou a poté začíná letní příprava. Do té doby se každému z nás vedení ozve, kdy se znovu sejdeme. Rozhodující totiž v budoucnosti českobudějovického hokeje bude následující měsíc.

Díky moc za rozhovor.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....