Banes Motor České Budějovice
01.04.2004, David Lukeš

Budějovickému hokeji pomůže pročistit vzduch

Deset dní po vyřazení hokejistů HC ČB z extraligy od "kolegů" z Jihlavy připomíná atmosféra v klubu oko hurikánu. Po návalu lítosti a zmaru přišlo krátké období klidu a vyčkávání s malým množstvím informací. Je však dusno... "Na zasedání správní rady 5. dubna bude bouřlivo," je jasné generálnímu manažerovi ing. Jaroslavu Pařízkovi. Včera hodnotil příčiny neúspěšné sezóny, dnes se snažil najít odpovědi i na otázky směřované do budoucna klubu.
Jaké máte pocity téměř dva týdny po neúspěšné baráži?
"Jak jsem již několikrát uvedl, cítím spoluodpovědnost za tento neúspěch. Setkávám se ale s tím, že je mi přikládána všechna vina. Velký díl odpovědnosti je však na bedrech klíčových hráčů, kteří nesplnili svojí roli. Pakliže jsou trochu soudní, musí uznat, že mužstvo nedotáhli, kam měli. Nebyli vůdci svého týmu."

Kde je podle Vás příčina, že ze sebe nedokázali dostat, co měli?
"Nesetkali se s formou po celou sezónu. Nevíme proč. Náznak formy ukázali v určitých jejích fázích. Nesplnili, co měli. Přitom v jiných sezónách svojí výkonnost prokázali, takže je jasné, jak hluboko pod svými možnostmi zůstali."

Ročník 03/04 byl černý už od začátku. Proslýchá se, že spory vznikly kvůli rozdílným výším platů...
"Problémy vznikly hlavně v tom, že trenéři znali smlouvy hráčů. Hráčům se zřejmě nelíbilo, že trenér Neliba chtěl od nejlépe placených hráčů maximální výkon. Nejspíš jim vytýkal, že za takové peníze by měli jinak bojovat."

Jako první ale odešel Neliba, proč?
"Lidé mi teď vytrvale vyčítají, proč jsme ho vyhodili. Tak to ale vůbec není. Trenér Neliba rezignoval na svojí funkci sám. Sám jsem na něj naléhal, aby změnil názor, ale trval na svém rozhodnutí. Já osobně jsem o jeho příchod moc stál."

Nešlo jeho odchodu zabránit změnami v kádru?
"Po jeho odchodu ke změnám v kádru došlo. Tým opustili Filip Turek a Vladimír Hudáček, kteří měli patřit k nejlepším, ale nebylo tomu tak."

Jaká je situace v týmu teď? Logicky panuje obava, že se kádr rozuteče po lepších angažmá.
"Zhruba 85 procent kádru cítí odpovědnost za nastalou situaci. Tito hráči chtějí týmu pomoci k návratu. Ostatní mají touhu hrát extraligu. Rozhodovat bude, kdo povede klub, kdo povede tým, jak bude tým složený. Není to ale tak, že by se kádr rozutekl."

Pohorší si hráči finančně?
"Ve smlouvách je zabudováno, že v první lize se budou odměny krátit."

Bude klub mít na to, aby "uživil" skoroextraligové smlouvy?
"Teď to nedokážu říct. V pondělí bude zasedat správní rada, v níž mají zastoupení mimojiné hlavní sponzoři. Tam se vyjádří i oni k situaci, která nastala i k tomu, jak ekonomicky podpoří či nepodpoří klub v budoucnu. Je to věc těchto firem i jejich představitelů."

Jste optimista ohledně brzkého návratu do extraligy?
"Věřím, že pakliže všichni sponzoři zachovají přízeň a v klubu bude panovat zdravá atmosféra, že se vrátíme do extraligy. Nejdůležitější bude ekonomické zajištění. Podle toho budou vypadat ambice klubu."

Jakým směrem by měl směřovat budějovický klub?
"Nechci předjímat. Já nabídnu správní radě svojí funkci. Pokud usoudí, že za neúspěch nesu odpovědnost já, pak bude muset novou koncepci klubu budovat někdo jiný. V současné chvíli se necítím v pozici, že bych měl připravovat nějaké scénáře. V pondělí večer budeme moudřejší."

Vyjádřil jste se o nezdravých vztazích v klubu a nutných personálních změnách. Můžete být konkrétní?
"Toto je brzo řešit. Atmosféra v klubu nebyla ideální, to není žádné tajemství. Vztahy se musí vyčistit, musí přijít nový vzduch. To jediné může prospět budějovickému hokeji."

Děkuji za rozhovor

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....