Banes Motor České Budějovice
31.01.2004, Antonín Vansa s technickou podporou Tomáše Kučery

Bacul rozhodl o vítězství nad svým chlebodárcem

Č e s k é B u d ě j o v i c e - V čase 48:01 českobudějovický útočník Robin Bacul najíždí z pravého křídla na brankáře Libora Bartu, střílí a jeho tvrdá rána končí v růžku nad ramenem sedmatřicetiletého brankáře - 3:1. Vzápětí se otáčí a před karlovarskou střídačkou a s úsměvem na rtech slaví svůj úspěch. „Byla náhoda, že jsem jel zrovna tudy," smál se sympatický útočník, ale jeho slova vzápětí znevažuje brankář Petr Franěk. „Smál jsi se na špatném konci střídačky," připomněl Baculovi momentálně zraněný gólman.
České Budějovice svého západočeského soupeře jednoznačně přehráli a Varští se za celý zápas nedostali do vyložené šance. Úvod utkání ovšem jednoznačně vůbec nevypadal. V oboustraně opatrné partii měli sice Jihočeši trochu více ze hry, ale ve srovnání s herním projevem ve zbylých 40 minutách působil jejich herní projev křečovitě. „Jsme v tabulce dole, takže asi není čemu se divit. Ale myslím si, že v průběhu zápasu jsme se herně zvedli a byli jsme lepší," říká Bacul, který si všiml i herního útlumu svých barev po vstřelené brance Energie. „Nechtěli jsme, aby ten zápas dopadl jako s Plzní, kdy jsme dostali v posledních deseti minutách dva góly," vzpomíná na zápas s Lasselsbergerem Bacul. Českobudějovičtí hráči se v průběhu utkání nedokázali vyvarovat své znamé bolesti, kterou je zbytečné vylučování. Minulý týden v souboji s Plzní na to o záchranu bojující celek zle doplatil. „Jsme poslední a všichni s tím chceme něco udělat. Někdy z toho pramení určitá nedisciplinovanost a z toho pak inkasujeme góly," ví Bacul. I v pátečním utkání využili hosté přesilovou hru. Naštěstí pro Jihočechy zůstalo jen u trefy obránce Davida Hájka ze 36.minuty.
Robin Bacul oproti minulým zápasům zjevně ožil. Sám přiznává, že za jeho zlepšeným výkonem stál fakt, že hraje proti svému zaměstnavateli. V Českých Budějovicích je subtilní forvard pouze na hostování. „Zpočátku jsem byl trošku nervozní, ale myslím, že to ze mě v průběhu zápasu spadlo. Určitě pro mne to utkání bylo zvláštní," přiznává Robin Bacul. Po dobrých příležitostech, kdy v 6.minutě trefil Libora Bartu jen do prsou a ve 35.minutě karlovarského brankáře nenachytal v oslabení střelou mezi betony, se Bacul prosadil ve 49.minutě. „Musím poděkovat Tomáši Jakešovi, protože to skvěle zavezl do pásma a já už jsem ani nečekal, že by mezi třemi protihráči mohl puk nahrát. Najížděl jsem na Bartu a protože při tréninku vždycky mířím nahoru, tak jsem to zkusil nahoru," říká Robin Bacul. Sled následujících událostí je dobře známý a již jednou popsaný. Robin Bacul otočil ihned po gólu o 180 stupňů a ve chvíli, kdy projížděl kolem karlovarské střídačky, zvedl ruce nad hlavu a úsměvem ke svým bývalým spoluhráčům slavil důležitou branku. „To byla náhoda, já jsem oslavoval gól s publikem. Byla náhoda, že mě to vyvezlo zrovna k jejich střídačce," směje se na celé kolo šťastný střelec.
České Budějovice ukořistili tři nesmírně důležité body v boji o konečnou třináctou příčku. Naděje stále ještě žije. Příznivá konstelace výsledků smrskla náskok Plzně, Vsetína a Liberce na pouhých devět bodů. „Ve hře jsme stále a budeme bojovat do posledního kola, abychom v baráži neskončili," říká odhodlaně odchovanec pražské Slavie.

Znamenitý kus práce při výhře 4:1 odvedl v první obraně Ivo Kotaška. „K zápasu jsme přistoupili hodně zodpovědně, snažili jsme se v první třetině neinkasovat, což se podařilo. První třetinu jsme odbránili dobře a zbytek zápasu už byl v naší režii," těší se z výhry obránce s číslem 31 na zádech. Nejistý výkon Českých Budějovic v úvodní části připisuje Kotaška statistice prvních třetin na hřištích soupeřů. Jihočeši venku stačili většinou během prvních dvaceti minut pokazit co se dalo a poslední zápas na Spartě byl nejpřesnější ukázkou. Sparta neodehrála dobrý zápas, ale chybami jí Jihočeši posadili do sedla sami. S Karlovými Vary šlo podle budějovického zadáka především o to, ubránit první třetinu. „Víme o tom, že se nám v úvodních částech nedaří, proto ten zápas zpočátku vypadal tak opatrně," uznává sympatický bek. Českým Budějovicím výrazně pomohla úvodní branka, které docílil útočník František Mrázek. Po kole smrti, které roztočil spolu s Ondřejem a Fadrným v karlovarském obranném pásmu, se dostal k puku a bekhendem podstřelil Libora Bartu na 1:0. „Strašně nám ten gól pomohl. Byl moc důležitý," říká Kotaška, který v obraně nastoupil v obraně se zkušeným Romanem Čechem. Oba již takto dohrávali zápas na Spartě a jejich spolupráci si trenér Radek Ťoupal moc pochvaloval. „Na Spartě už jsme hráli takhle čtyřicet minut. Já jsem si někde přečetl, že jsem naskočil až v 50.minutě, což je špatně. S Romanem se mi hraje výborně. Je to zkušený obránce, na kterého je spoleh a mohu se o něj opřít," chválí svého kolegu v obranné dvojici Kotaška. Pouze jednou bylo v zápase velice dobře vybavenému bekovi, který bývá v budějovickém týmu neprávem opomíjen, úzko. Ve 49.minutě vyvedl Roman Čech za brankou nepochopitelný kiks, ale střelu Jakuba Krause bezpečně lapil oblíbenec domácího kotle, běloruský gólman Andrej Mezin. „Taková chyba se občas stane. Čendovi to sjelo po hokejce, takhle to určitě nechtěl. Pokud z toho nepadne gól, tak se nic neděje," myslí si důsledný zadák. V 51.minutě se i on mohl zapsat do střelecké listiny. Při divokém výpadu trojice Kristek - Štrba - Bartoš se puk zastavil na modré čáře, střela najíždějícího Iva Kotašky však mnoho práce Bartovi nenadělala. „Nesedlo mi to a byla to taková žába. Připravoval jsem se na tu střelu nějak divně a trefil jsem to špičkou," otáčí oči vsloup při vzpomínce na svůj střelecký pokus Kotaška.

Svou výtečnou formu potvrdil znovu útočník Peter Bartoš. Na domácím ledě je doslova k neudržení a ať hostující trenéři stanoví jakoukoliv taktiku, po zápase si musí rvát vlasy. Znojmu dal Bartoš jeden gól, proti Kladnu vyšel na prázdno, ale proti Litvínovu vsítil dvě branky, Slavii dal také jeden gól stejně jako Zlínu a po jednozápasovém půstu proti Plzni zatížil konto Libora Barty v brance Energie Karlovy Vary dvěma zásahy. Potvrdil tak, že se mu na Karlovy Vary výjimečně daří. „Vary hrály velice zodpovědně zezadu a první třetina také tak vyzněla. Těžko jsme se k nim dostávali, ale hráli jsme trpělivě a úspěch se dostavil ve druhé třetině," usmívá se spokojeně slovenský expres s českým pasem. Úvodní gól vstřelil František Mrázek, ale pak již začala one-man show v podání Bartoše. Ve 33.minutě elegantně zvyšoval na 2:0. „Projel jsem kolem dvou protihráčů, do poslední chvíle jsem chtěl nahrávat, protože jsem viděl vedle mě Zdeňka Ondřeje, ale nakonec se mi brankář hnul, tak jsem vypálil a trefil jsem to," popisuje svůj první střelecký úspěch Peter Bartoš. Jen krátce před svou první brankou v zápase namazal do dobré šance Martinu Štrbovi, ale ten minul branku. „Martin byl lépe postavený. Když si myslím, že je spoluhráč lépe postavený, tak mu přihraji," říká nejlepší střelec Českobudějovických v letošní sezoně.
Druhý gól přidal v 54.minutě, kdy mu parádní zadovkou přenechal kotouč kapitán Martin Štrba. „Martin mi to pěkně nahrál a já jsem to se štěstím střelil do víka," vzpomíná na situaci při gólu na 4:1 útočník, který okusil i angažmá ve slovutné NHL. V 60.minutě mohl dokonce zkompetovat hattrick, který by byl jeho druhý v kariéře v české extralize. „Hattrick je pěkná věc, ale brankář střelu čekal a před prázdnou brankou byl osamocený Martin Štrba, tak jsem mu přihrál," mávne rukou nad promarněnou příležitostí dát tři góly v zápase Bartoš. V čase 59:27 dokonce ani z obrovského černého mraku nezapršelo. Martin Štrba podruhé minul odkrytou klec, i když na jeho obranu je potřeba uvést, že především při druhé šanci bylo velmi obtížné trefit klec.
Jihočeši zaslouženě vyhráli, díky kotrmelcům svých protivníků v boji o záchranu se dotáhli na předposlední Liberec na devět bodů Šance na záchranu stále existuje, ale Jihočeši musí bodovat venku. To je největší problém Českobudějovických v ročníku 2003/04. „Jsme mužstvo dvou tváří. Doma hrajeme dobře, ale venku se nám nedaří, děláme chyby v začátku utkání. Musíme začít hrát bez chyby a pak ještě můžeme tu obrovskou ztrátu dohnat. Teď můžeme těžit z toho, že nemáme co ztratit," soudí Peter Bartoš, autor 90 extraligových branek.

Zatímco domácí hokejisté, vysvlečeni do půl těla, oslavovali na ledě výhru s fanoušky, hosté se krátce po závěrečné siréně začali trousit z kabiny. Porážka očividně otřásla s jejich sebevědomím. Po Rudolfu Pejcharovi vyšel jako druhý z kabiny hostujícího týmu Petr Kumstát, jeden z nejlepších hráčů Energie v pátečním zápase. „Jsme strašně zklamaní, ale musím sportovně uznat, že Budějovice nás ve všem přehrávaly. Dobře bruslily, byly lepší a my jsme odehráli strašně špatný zápas," uznává útočník, který na západ Čech přišel před letošní sezonou ze Znojma. Karlovy Vary nemile překvapily v Budvar aréně svou taktikou. Zatímco domácí se v úvodu trápili a jejich hra začala nabírat na obrátkách až v polovině první třetiny, karlovarští hokejisté se spokojili se stavem 0:0, bránili a směrem dopředu se vůbec nic nesnažili vymyslet. Špatně stanovená taktika měla za následek, že se Západočeši po gólu Mrázka nedokázali vzpamatovat a nebýt zbytečného vyloučení Jasečka, které potrestal Hájek, odjeli by z Budvar arény snad i s prázdnou co se střeleckého konta týká. „Máte pravdu. V úvodu to byl hodně nezáživný hokej, Budějovice se trápily a my jsme se úplně zbytečně jejich hře přizpůsobili. Měli jsme asi opravdu více využít toho, že byli v úvodu tak zakřiknutí," míní Petr Kumstát.
Za zlomový moment karlovarský útočník jednoznačně považuje trefu Robina Bacula na 3:1. Jihočeši po inkasovaném gólu od Hájka znejistěli a gól čtyřiadvacetiletého centra je vysvobodil. V závěru zápasu už pak domácí dominovali a nešťastný Barta nevěděl, kam dříve skočit. Jen díky jemu odjely Vary domů s výsledkem pouze 1:4. „Dneska jsme ani dobře nebruslili, kombinačně jsme nic nepředvedli. Podali jsme skutečně velmi špatný výkon," těžko se vyrovnával s porážkou o tři góly Kumstát.
Karlovy Vary prohrály v Českých Budějovicích podvanácté v historii, podruhé v letošní sezoně a navíc potřetí za sebou. České Budějovice zatím jsou až na dvě výjimky pro Západočechy nedobytnou baštou. „Je to shoda náhod. Nemyslím si, že by se nám na Budějovice nějak nedařilo," říká vytáhlý útočník a připomíná dvě výhry Karlových Varů nad Českými Budějovicemi na domácí půdě.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....