Banes Motor České Budějovice
29.01.2004, Antonín Vansa

O zachování teoretické naděje proti Energii Karlovy Vary

Ztráta Českobudějovických na třináctý celek soutěže vzrostla po posledním kole na skutečně hrozivých jedenáct bodů! Šanci stáhnout náskok Tygrů alespoň na osm bodů budou mít hokejisté HC České Budějovice v pátek. Ve 44.kole na svém ledě přivítají od 17:30 o play-off bojující Karlovy Vary.
PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE - HC ENERGIE KARLOVY VARY

Historie

Historie klubu sahá do roku 1932, kdy byl několika nadšenci po těžkých začátcích založen klub SK Slavia Karlovy Vary. První hokejová utkání se hrála na rybníčku „Malé Versailles", ale už v roce 1948 byla v Karlových Varech vybována umělá hokejová plocha a úroveň tamního klubu šla nezadržitelně vzhůru. Úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat a tak už v roce 1951 hráli lázenští tehdejší „Přebor republiky", dnešní extraligu. Jenže v roce 1955 přišel znovu pád do druhé nejvyšší soutěže a návrat na mety nejvyšší se již nezdařil.
Ještě horší časy nadešly pro karlovarský tým v sedmdesátých letech. Stárnoucí zimní stadion již nebyl schopen pořádat zápasy a město Karlovy Vary rozhodlo o výstavbě nové ledové plochy - tentokrát však mimo centrum. Celá akce byla zahájena stavbou tréninkové plochy, vedle níž měl vzniknout nový hokejový stavotastánek. Avšak už roku 1975 bylo jasné, že nový stadion stát nebude a tak karlovarští dodnes hrají na původní tréninkové ploše a od roku 1990 je na ní draze dobudováváno to, co na začátku stavbě chybělo. Právě i zimní stadión a nezájem města měl podíl na pádu mužstva až do krajského přeboru.
Obrat k lepšímu nastal až po roce 1991, kdy se ke kormidlu dostalo schopné vedení a za výrazné podpory firmy Jan Becher začalo budovat klub s ambicemi na nejvyšší soutěž. Už v sezoně 1994/95 zažilo lázeňské město postup do tehdejší I.ligy a o dva roky později již karlovarští, vedení známou dvojicí Marek Sýkora - Radim Rulík, bojovali o historický postup do extraligy. V sedmizápasové barážové válce se však nakonec radovala Opava a tak Karlovy Vary získali extraligu až odkoupením práv od Olomouce.
Jenže hned první rok přinesl trpké vystřízlivění. Karlovy Vary se po dvaapadesátikolovém maratonu krčily až na 13.příčce - jediný stupínek od pádu do baráže. Následující dvě sezony přinesly Karlovým Varům 11.místo, ale nutno říci, že především v ročníku 1998/99 měla tehdejší Becherovka určitě na lepší umístění. Vrcholem zběsilého řízení klubu a nakupování znechucených hvězd se stal ročník 2000/01, kdy Becherovka šťastně udolala v baráži nažhavený Chomutov 4 - 2 na zápasy. Poučeni z "krizového vývoje" zahájili varští novou sezonu pod vedením staronového trenéra Marka Sýkory a částečný úspěch se dostavil - Becherovka vybojovala historicky nejlepší 10.místo. Ještě blíže postupu do play-off měla už Energie Karlovy Vary o rok později. Nadějně vyhlížející jízdu do play-off uťal snad jediný krach v základní části. V 51.kole totiž Západočechy jasně roznesl taktéž o osmičku bojující Vsetín a historický postup mezi elitu soutěže tak karlovarští museli znovu odložit.
Zdroj: www.hokejkv.cz

Umístění Karlových Varů v posledních pěti sezonách

1998/99   HC Becherovka Karlovy Vary  11.místo
1999/00   HC Becherovka Karlovy Vary  11.místo
2000/01   HC Becherovka Karlovy Vary  14.místo
2001/02   HC Becherovka Karlovy Vary  10.místo
2002/03   HC Energie Karlovy Vary     10.místo

Současnost

S velkými plány o čtvrtfinále vstupovali do letošní sezony hokejisté Karlových Varů. Začátek se jim, stejně jako minulou sezonu, velice podařil, ovšem Varští se nedokázali vypořádat s první výraznější krizí a zapadli do pelotonu pod postupovou osmičku. Pokud se nestane nic nepředvítelného, Energie si svými nevyrovnanými výkony účast mezi nejlepšími osmi nevybojuje.

Předpokládaná sestava:
Barta - D.Háejk, Ptáček, Galvas, Vantroba, Bauer, Rodin - Němčický, Alinč, Tvrdík - Bednařík, Lipianský, Netík - Kraus, Skuhravý, Petr Kumstát.
Trenéři: Richard Farda a Radim Rulík.

VYZRAJÍ JIHOČEŠI NA DEFENZIVNÍHO SOUPEŘE?

Nastoupí českobudějovičtí hokejisté v červených dresech?

Na hřištích soupeřů letos hokejisté HC České Budějovice odehráli dvaadvacet zápasů. V nich získali pouze devět bodů za dvě výhry v řádné hrací době, jedno vítězství v prodloužení a jednu prohru v nastaveném čase. Naposledy Jihočeši propadli na Spartě, když už v 15.minutě prohrávali 2:0. „Opět nám utekl začátek zápasu, kdy jsme inkasovali po hrubé chybě při vhazování. Naši zkušení hráči nedokázali po bully pokrýt soupeře a dostali jsme úplně zbytečný gól z dorážky," vzpomínal trenér Radek Ťoupal na situaci při první brance domácích. Druhý gól Sparta přidala při přesilové hře. Řezníček nahodil od modré čáry před běloruského gólmana Mezina a tečující Ujčík čtvrtou střelou Sparty upravil na 2:0. „Myslím si, že tyto dva okamžiky výrazně ovlivnily zápas. Ačkoliv jsme od druhé třetiny opticky vyrovnali hru, na obrat ve skóre jsme neměli. Sparta si zkušeně jistila výsledek," všiml si českobudějovický kouč.

Značně jej dopálila i situace předcházející třetí brance Pražanů. Po 54 sekundách třetí části zahákoval Jan Marek Sailera, k údivu hostující střídačky se však hvizd hlavního rozhodčího neozval a Marek prudkou střelou zvýšil na 3:0. „Byl to jednoznačný faul. I když pak rozhodčí kompenzoval dvěma vyloučeními, z nichž jsme dali jeden gól, myslím si, že při gólu Marka na 3:0 se utkání definitivně zlomilo," říká Radek Ťoupal. Čtvrtý gól, kterého dosáhl kanonýr večera Jan Marek padl po prakticky jediné chybě budějovických borců ve třetí třetině. „Sparta nás přečíslila 3 na 2 a Marek celou akci perfektně zakončil," připomíná hezkou trefu odchovance jindřichohradeckého hokeje Ťoupal. Po zápase měl velice špatný pocit. Sparta určitě byla k poražení, na tom se shodla většina odborníků, kteří seděli v T-Mobile aréně a přihlíželi bídnému výkonu domácích. „Bohužel jsme ale Spartu postavili sami na nohy. Věřím, že kdyby první třetina skončila nerozhodně, měli bychom velikou šanci uspět," myslí si Radek Ťoupal.

Pod jeho vedením nastoupili českobudějovičtí hráči na ledě soupeře už popáté, body však zpět do Jihočeské metropole přivezli jen jednou, když senzačně dobyli Duhovou arénu. Jinak čtyřikrát prohráli a zmínku stojí především statistika prvních třetin. Jen jednou dokázali Jihočeši udržet po první dvacetimitovce nerozhodný stav, čtyřikrát prohráli při celkovém skóre 1:11. „Nevím, čím to je. Přístup hráčů k zápasu nebyl špatný, ale nikdy ve své kariéře jsem nezažil, aby mužstvo dostalo venku zápas co zápas v první části dva až čtyři góly. Sami soupeři usnadňujeme roli, protože on má pak půl práce a nás tlačení se do soupeřovy třetiny stojí obrovské úsilí," ví Radek Ťoupal.

Českobudějovickým nepomohla ani změna dresů. V Praze nastoupili v bílých dresech, které si hráči oblékají většinou při domácích zápasech. „Budějovice už letos jednou hrály na Spartě v bílých dresech. Tenkrát to bylo na přání Sparty, tentokrát to bylo na naše přání. Možná nastoupíme doma v červených dresech," lehce se pousměje budějovický kouč.

V pátek přijedou do Budvar arény Karlovy Vary. V letošní sezoně už na jihu Čech jednou prohrály a dovolily domácím odpoutat se od extraligového dna. „Očekávám urputný zápas. Hrají velmi defenzivně a jsou velice nepříjemní v osobních soubojích. Budeme muset pro to utkání udělat některé korektury v sestavě, abychom hru oživili," říká Radek Ťoupal. Na Spartě udělal změny hned po první, nepovedené třetině. Ze sestavy stáhnul beka Vladimíra Gýnu, na začátku třetí třetiny navíc promíchal složení útočných trojic. „Gýna jsem stáhnul, protože jsem chtěl hru oživit. Dali jsme šanci Kotaškovi, který odehrál velmi dobrý zápas a musím se přiznat, že mě jeho výkon velice uspokojil," míní Radek Ťoupal a dodává, „Pozitivem pro mě bylo i přeřazení Petra Sailera na levé křídlo, kde odehrál také velice dobrý part."

Porážka v T-Mobile aréně zřejmě českobudějovické hráče definitivně odsoudila do nevyzpytatelné baráže, kde si zahrají proti vítězi první hokejové ligy. Na hráčích je vidět veliká nervozita, úsměvy, které je zdobily ještě zhruba před měsícem, zmizely. „Psychicky jsme na tom myslím stále stejně. Já doufám, že doma Karlovy Vary porazíme, výhra nás opět herně zvedne a my najdeme chuť porvat se ještě o třinácté místo," doufá ve zmrtýchvstání Ťoupal.

Chybět bude dlouhodobě zraněný Rachůnek, zotavující se Rob a s poraněným kotníkem laborující Šimánek.

Fadrný bude hrát proti Karlovým Varům na pravém křídle, přičemž už vystřídal všechny posty

Nepovedený zápas na Spartě odehrál i útočník Jan Fadrný. „Klasicky jsme zahráli špatně první třetinu a dostali jsme dva góly. Myslím si, že od druhé třetiny jsme byli lepší, ale góly jsme díky dobrému Břízovi nedali," zlobí se odchovanec olomouckého hokeje, který na jih Čech přišel v letošní sezoně. Podobně jako Radek Bělohlav, nebo Radek Ťoupal, ani Jan Fadrný si nedokázal vysvětlit špatný úvod zápasu, kdy již v 15.minutě vedla Sparta po gólu Ujčíka 2:0. „Nevím, čím to je. Kdybychom to věděli, tak budeme mít úvody dobré," míní českobudějovický útočník. Sparta nesehrála proti Jihočechům oslnivý zápas. Podprůměrný výkon kompenzoval bezchybnou prací gólman Bříza, kterého překonal jen Kristek ve 46.minutě z přesilové hry. Prohra 1:4 svědčí o tom, že Jihočeši podali v T-Mobile aréně ještě průměrnější výkon než domácí borci. „Jak říkám, první třetinu jsme byli hrozně špatní. Od druhé třetiny jsme si však dokázali vytvořit šance, byli jsme lepší. Nedáváme však šance a proto prohráváme," míní hokejista, který loni získal se Slavií domácí ligový titul. Po nevydařené úvodní dvacetiminutovce bylo v kabině Českých Budějovic velké zemětřesení. „My jsme si hlavně říkali po gólu na 2:0, abychom neprohrávali po první části o tři góly, protože to by byl konec. Druhou třetinu jsme to samozřejmě chtěli ještě zkusit a jak jsem říkal, byli jsme i lepší," domnívá se jeden z blonďáků v dresu HC České Budějovice.

Po zranění Jiřího Šimánka se Jan Fadrný dostal do sestavy po bok Františka Mrázka a Zdeňka Ondřeje. Z pozice levého křídla dokonce otevřel skóre proti Lasselsbergeru Plzeň, ovšem po prohrané první třetině Radek Ťoupal českobudějovickou checking-line roztrhl a Fadrného postavil do útoku Bělohlav - Bacul - Fadrný. „Po první třetině trenér přeházel pětky, protože chtěl udělat nějaké změny, které by nás vyburcovaly," říká budějovický forvard. Bývalý útočník Slavie letos nastoupil již na třetím postu v útočné formaci. Po svém příchodu se ihned postavil do centru, v útoku s Mrázkem a Ondřejem plnil úlohu levého křídla a v zápase na Spartě dohrával čtyřicet minut jako pravé křídlo. „Asi to bylo dobře. Od té chvíle, co trenér přeházel pětky, jsme začali hrát hokej. Nejvíce mi samozřejmě vyhovuje hrát středního útočníka, ale budu hrát tam, kam mne trenér postaví," tvrdí Jan Fadrný.

V pátek přijíždí na jih Čech tým Energie Karlovy Vary. Jihočeši ho letos jednou přehráli, dvakrát odešli z ledu poraženi. Zajímavostí je, že všechny tři zápasy skončili shodně 3:1. „Čeká nás asi hodně defenzivní zápas. Vary to tradičně hrají odzadu, čekají na červené čáře na chybu soupeře a vyhrávají utkání na dva nebo na tři góly. Bude to soupeř, proti kterému se nám špatně hraje, ale i tak si s ním musíme poradit," soudí Fadrný. Páteční zápas slibuje obdobnou "podívanou", kterou minulý týden sehráli Českobudějovičtí s Plzní. V posledních deseti minutách v ní domácí přišli o dva cenné extraligové body. „S Plzní jsme byli jasně lepší, ale dostali jsme dva góly v oslabení. Plzeň při hře 5 na 5 neměla pražádnou šanci," připomíná Fadrný, který souhlasí, že po kázeňském výpadku s Lasselsbergerem je především třeba dbát na disciplínu mužstva. „Každý zápas hrajeme hrozně minut v oslabení a dostáváme hrozně zbytečné góly," ví útočník, který číslo na dresu zdědil po Michalu Vondrkovi.

Předpokládaná sestava:
Mezin - Roman Čech, Kotaška, Jasečko, Jindra, T.Jakeš, Ďurák - Kristek, Štrba, Bartoš - Ondřej, F.Mrázek, Sailer - Fadrný, Bacul, Bělohlav.
Trenéři: Radek Ťoupal a Ladislav Kolda.

STATISTICKÉ CENTRUM

Srovnání obou klubů v letošní sezoně

Energie Karlovy Vary

Letošní zápasy:      43   15  1  7  2  18   95:108  56 (-14) 
Aktuální série:      10    4  0  2  0   4   23:26   14 ( -1) 
Nejproduktivnější hráč: Václav Skuhravý a Jan Alinč - 21 bod (11+10)
Nejlepší střelec:       Petr Kumstát - 12 branek
Nejlepší nahrávač:      Michal Tvrdík a František Ptáček - 12 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Václav Skuhravý - 107 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Michal Tvrdík a Petr Kumstát - 5 plusových bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 - Petr Franěk   93,58%
2 - Libor Barta   92,98%
3 - Rudolf Pejchar   92,12%

HC České Budějovice

Letošní zápasy:      42   11  1  3  2  25    85:129  40 (-23) 
Aktuální série:      10    3  1  2  0   4    21:28   13 ( -2) 
Nejproduktivnější hráč: Jaroslav Kristek - 23 body (11+12)
Nejlepší střelec:       Martin Štrba a Peter Bartoš - 12 branek
Nejlepší nahrávač:      Stanislav Jasečko - 17 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Josef Jindra - 65 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Robin Bacul - 2 plusové body
Úspěšnosti brankářů:
1 - Jan Chábera   91,67%
2 - Andrej Mezin   91,49%
3 - Josef Kučera   90,97%

Uvedeni jsou jen hráči, kteří stále působí ve svých klubech

Historie vzájemných zápasů v české lize

Sedmadvacet utkání spolu v historii české extraligy sehráli hokejisté Českých Budějovic a Karlových Varů. Úspěšnější jsou v nich Jihočeši, kteří vyhráli celkem patnáct zápasů a navíc se pyšní exkluzivním průměrem 3,4 vstřelených branek na zápas.

27   15   0   4   0    8    91:69   42

Hromadu debaklů si odvezli Karlovarští z českobudějovického ledu. Jediné dvě výhry z českobudějovického zimního stadionu, potažmo Budvar arény, si ovšem Západočešipřipsali během posledních tří sezon.

13   10   0   1   0    2    55:33   26

I díky tomu jsou v součtu sezon 2002/03 a 2003/04 karlovarští hokejisté lépe, než jejich českobudějovičtí soupeři. Ze sedmi zápasů Energetici vyhráli čtyři!

 7    3   0   0   0    4    14:18    9

Vzájemné domácí zápasy s Karlovými Vary od sezony 2000/01

3.11.2000 HC České Budějovice - HC Becherovka Karlovy Vary 5:1 (0:0,3:1,2:0)
Brabenec, Štrba, Bělohlav, Rob, V.Benák - Rousek.

18.2.2001 HC České Budějovice - HC Becherovka Karlovy Vary 3:0 (2:0,1:0,0:0)
Bělohlav, Rob, Kotalík.

31.10.2001 HC České Budějovice - HC Becherovka Karlovy Vary 4:3 (1:1,1:1,2:1)
Rob, R.Horák, Nedoma, J.Novotný - Moskal, Kraus, Hlavačka.

30.12.2001 HC České Budějovice - HC Becherovka Karlovy Vary 1:3 (0:0,1:1,0:2)
F.Mrázek - J.Štefanka, Balázs, Švík.

17.11.2002 HC České Budějovice - HC Energie Karlovy Vary 0:5 (0:2,0:2,0:1)
Opatovský, Bauer, L.Vlček, V.Polák, Pavliš.

29.12.2002 HC České Budějovice - HC Energie Karlovy Vary 5:2 (1:0,3:0,1:2)
Štrba 2, Bartoš, Jasečko, Rob - Krajíček, V.Polák.

28.10.2003 HC České Budějovice - HC Energie Karlovy Vary 3:1 (1:0,1:0,1:1)
Jasečko, Sailer, Fadrný - Alinč.

ODPOUTÁ SE PETER BARTOŠ OD ROBA?

Pouze o skóre vede tabulku nejproduktivnějších hokejistů proti Karlovým Varům rychlonohý útočník Peter Bartoš. O pět branek méně nastřílel nedávno operovaný Luboš Rob a je proto na druhém místě. Třetí příčka patří Filipu Turkovi, jenž v současné době působí ve Vítkovicích.
Tučně vyznačení hráči stále působí v HC České Budějovice.

Jméno                   Góly  Asistence  Body
1.  Peter Bartoš         11  +   7        18
2.  Luboš Rob             6  +  12        18
3.  Filip Turek           5  +  11        16
4.  Martin Štrba          6  +   8        13
5.  Mgr.Radek Ťoupal      3  +  10        13

NEJSOU SCHOPNÍ NAHRÁVAČI

Absence operovaného Luboše Roba mohou litovat českobudějovičtí trenéři. Mezi diváky tolik populární "Kondor" je totiž v historické statistice nejlepším nahrávačem vzájemných zápasů mezi Českými Budějovicemi a Karlovými Vary. Jeho šikovné ruce budou Jihočechům v dlší důležité bitvě nesmírně chybět. V mužstvu není ani druhý v pořadí Filip Turek a třetí Radek Ťoupal se věnuje trénování A-týmu.
Tučně vyznačení hráči stále působí v HC České Budějovice.

1.  Luboš Rob            12 asistencí
2.  Filip Turek          11 asistencí
3.  Mgr.Radek Ťoupal     10 asistencí
4.  Martin Štrba          8 asistencí
5.  Peter Bartoš          7 asistencí
    Milan Nedoma          7 asistencí
    Radek Martínek        7 asistencí
    Rudolf Suchánek       7 asistencí

POHLED DO MINULOSTI - 30.LEDNA

1996
HC České Budějovice - HC Kometa Brno 11:1 ( 2:0,5:0,4:1 )

F.Turek 3, Nedoma 2, Pýcha, Rob, Kubíček, Györi, R.Ťoupal, Šperger - Sochorec.

1997
HC České Budějovice - AC ZPS Zlín 5:3 ( 1:1,3:1,1:1 )

Nedoma, Rob, F.Turek, Antipin, Barus - Čajánek, Meluzín, Polcar.

1998
HC Chemopetrol Litvínov - HC České Budějovice 5:1 ( 2:0,2:1,1:0 )

F.Procházka, Alinč, Afinogenov, Rousek, Roman Čech - F.Turek.

3    2   0  0  0   1    17:9   4 ( 0)
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....