Banes Motor České Budějovice
19.01.2004, Antonín Vansa, Tomáš Železný (foto)

Klíčový zápas číslo 1 - v úterý s Lasselsbergerem Plzeň

Jedná jediná porážka, a opět ztrácejí hokejisté HC České Budějovice na předposlední místo hrozivých deset bodů. V rámci 42.kola však od 17:30 na svém ledě přivítají právě 13.celek extraligy, Lasselsberger Plzeň. Bude se hrát o tradičních šest bodů...

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE - HC LASSELSBERGER PLZEŇ

Historie

Vznik hokeje v Plzni se datuje do roku 1929, kdy tamnější hokejový klub vznikl jako odbor slavnější fotbalové Viktorie Plzeň. Zpočátku se tento hokejový oddíl střetával pouze s mužstvy ze západu Čech a občas se o propagaci hokeje postarala pražská mužstva. Klub měl tenkrát své sídlo na tenisových dvorech v Luční ulici, později na Roudné na hřišti DTJ Plzeň IV. Největším konkurentem byl tehdy HC Holoubkov.

V neklidném roce 1948 byl plzeňský oddíl přejmenován na Sokol Plzeň IV, rok nato nesl název ZSJ Škodovy závody. Otevření zimního stadionu v roce 1950 znamenalo prudký růst výkonnosti, kromě toho umělý led přitáhl do mužstva kvalitní hráče z okolí. Není tedy divu, že si Plzeň v sezoně 1950/51 vybojovala postup do nejvyšší soutěžě. Klub, přejmenovaný nejprve na ZSJ Leninovy závody a poté na Spartak Plzeň, patřil nějakou dobu do hlubokého průměru, ale od poloviny 50.let se zařadil mezi skutečnou elitu. Málokomu se podařilo na horkém plzeňském ledě vyhrát a tudíž Spartak končíval v lize druhý (1958, 1959), nebo třetí. O kvalitě tehdejšího kádru svědčí i fakt, že plzenští měli na mistrovství světa 1957 hned čtyři své hráče.

Generační problém srazil Plzeň do druhé ligy v sezoně 1965/66 už pod názvem Škoda Plzeň. Tři roky se marně Západočeši pokoušeli dostat zpět, avšak návrat se vydařil až s příchodem některých kvalitních hráčů z vojny. Při obnovené premiéře mužstvo příjemně překvapilo pátým místem, leč v dalším ročníku plzeňský nováčkovský elán zmizel a Škoda Plzeň opět putovala do druhé ligy. Od té doby sestoupila Plzeň již jen jednou, a to v sezoně 1977/78. Tehdy musela Plzeň podstoupit v Brně tuhý záchranářský boj proti Dukle Trenčín v nejdelším zápase historie ligy (3 hodiny a 44 minut). Plzeň sestoupila až v sedmnácté sérii samostatných nájezdů.

Až do konce 80.let podnikala Škoda Plzeň zachránářské práce, aby v sezoně 1990/91 skončila pátá a o rok později prohrála ve finále s Trenčínem, který famózně dirigoval Žigmund Pálffy. Po odchodu podniku Škoda z postu hlavního sponzora klubu nastaly v Plzni výkonnostní a ekonomické problémy. V sezoně 1994/95 se ještě Plzeň, tentokrát jako HC Interconex, umístila na velice slušném 6.místě, ale následující dvě sezony se jako HC ZKZ Plzeň potácela na 11.místě.

Zlepšení výsledku nastalo až s příchodem firmy Keramika, Horní Bříza a.s. Plzeňský klub si ve třech sezonách po sobě dokázal vyválčit účast v play-off a v ročníku 1999/2000 skončil dokonce 3.!

Umístění Plzně v posledních pěti sezonách

1998/99  HC Keramika Plzeň   6.místo (čtvrtfinále 2-3 s Třincem)
1999/00  HC Keramika Plzeň   3.místo (semifinále 0-3 se Vsetínem)
2000/01  HC Keramika Plzeň   10.místo
2001/02  HC Keramika Plzeň   6.místo (čtvrtfinále 2-4 s Vítkovicemi)
2002/03  HC Keramika Plzeň   9.místo

Současnost

Do letošního ročníku vstupovali Plzenští s novým titulárním sponzorem a s velkými ambicemi. Ovšem mužstvu došel záhy dech. S formou si nepotykal brankář Barta, daleko za očekáváním zůstaly posily Krátoška s Vostřákem. Od týmu se dokonce musel v průběhu sezony odporoučet trenér Rostislav Čada, ale rapidní zlepšení výsledků se nedostavilo. Teprve v akutním ohrožení baráží se na západě Čech hnuly ledy.
Plzeň vyměnila obránce Hanzlíka za bývalého tvůrce plzeňské hry Michala Straku, získala zkušeného gólmana Málka a z Finska zpět přivábila útočníka Špaňhela. Odolá však narychlo poslepovaný tým ataku hůře postavených celků?

Předpokládaná sestava

Málek - Dobroň, Jindřich, Cartelli, Výborný, Nedoma, Krajíček - Paroulek, J.Straka, Andrašovský - Špaňhel, M.Straka, Matějovský - M.Dvořák, Hurtaj, Šaffer - Vostřák, Švík, Důras.
Trenéři: Jiří Kučera a Miroslav Přerost.

NA DERBY BEZ ÚTOČNÍKA JIŘÍHO ŠIMÁNKA

Ladislav Kolda věří ve výhru Andreje Mezina

Poslední dva domácí zápasy vlily českobudějovickým fanouškům notný příval optimistické krve do žil. Z jihu Čech odjela s prázdnou jak Slavia Praha, tak i ambiciozní tým Zlína. Jenže utkání v Ostravě vrátilo budějovické hokejisty zpět na zem. A dopad to byl hodně drtivý. Vítkovice vyhrály vysoko 6:2! „K zápasu jsme dobře nepřistoupili. Nebylo tam zdaleka vidět takové nasazení, jaké jsme měli v posledních dvou střetnutích doma, což rozhodlo. Navíc jsme dělali úplně hloupé chyby v obraně," zlobí se asistent trenéra HC České Budějovice Ladislav Kolda. Hrubek skutečně Jihočeši udělali požehnaně. Oproti zápasům se Slavií a Zlínem působila obrana hodně ementálově, svůj den navíc neměl brankář Mezin, který předvedl několik obdivuhodných zákroků, ale v klíčových chvílích tým nepodržel. Především u důležité úvodní branky Burgera rozhodně nemá čisté svědomí. „V určitých fázích zápasu jsme nehráli jednoduchý hokej, vymýšleli jsme složité herní situace a z toho pramenily chyby, které soupeř trestal," všiml si v aréně Sarezy Ostravy Kolda. Prohra o čtyři branky dobře nezapůsobila ani na psychiku samotných budějovických hráčů. Ve 39.kole, kdy porazili Slavii 3:0, si dokázali, že porazit jsou schopni kohokoliv, o pět dní později se pro změnu přesvědčili o tom, že zdánlivě vyrovnaný zápas jsou schopni strhnout na svou stranu. Naopak debakl ve Vítkovicích ukázal, že čím je soupeř papírově slabší, tím hůře se s ním Jihočechům hraje. „Na psychiku to samozřejmě nepůsobí dobře. Ale stále neházíme flintu do žita, protože ještě není nic ztraceného. První krok musíme udělat doma s Plzní," uvědomuje si bývalý kouč prvoligové Třebíče.

Do Budvar arény přicestuje v úterý celek Lasselsbergeru Plzeň. Právě Ladislav Kolda sledoval hru Západočechů před týdnem, kdy však plzenští hokejisté doma po ostudném výkonu podlehli Liberci 0:3. „To utkání se jim vůbec nepovedlo, navíc z určitých důvodů nehráli tři hráči základní sestavy - Paroulek, Michal Straka a Krajíček," připomíná Kolda, který si uvědomuje, že jeho svěřence čeká těžký boj o extraligové body. „Nebude to vůbec lehké, ale my se musíme rychle otřepat z porážky ve Vítkovicích a vyhrát. I když to nebude vůbec jednoduché, protože se dá čekat, že Plzeň přijede hlavně bránit," soudí druhý trenér HC České Budějovice. V urputmé bitvě, která se všeobecně očekává budou opět hrát prim oba brankáři. Plzeň získala před koncem třetí části soutěže velkou posilu mezi tři tyče, když ze Slavie přivábila reprezentanta Romana Málka. Proti němu bude stát hrdina ze Salt Lake City Andrej Mezin. „Věřím, že Andrej ten souboj gólmanů, o kterém mluvíte, vyhraje," doufá Kolda.

Českým Budějovicím bude v důležitém zápase chybět dlouhodobě zraněný Rachůnek, uzdravující se Vomela, čerstvě operovaný Luboš Rob a nově i útočník Jiří Šimánek, který ze zápasu na severu Moravy odstoupil už v 5.minutě, kdy jej nahradil Jan Fadrný. „Šimánkovi soupeř přisedl v souboji kotník. Dnes jde na vyšetření, které odhalí více, ale už nyní víme, že hrát nebude," říká Ladislav Kolda. V kompletním složení by měla nastoupit obrana. V 16.minutě nedělního zápasu nahradil beka Stanislava Jasečka syn českobudějovického asistenta Ladislav Kolda junior. Jasečko se vrátil zpět do hry až na třetí třetinu. Podle slov dlouholetého zadáka Motoru České Budějovice Ladislava Koldy však šlo o čistě trenérský tah. Že by se Jasečkovi obnovilo zranění kolena, které utrpěl v duelu se Slavií, trenér HC České Budějovice popírá. „Trenér Ťoupal chtěl s průběhem zápasu něco udělat, proto poslal do hry Koldu a Kotašku. Ovoce to však nepřineslo," povzdychne si vytáhlý trenér.

Každý zápas je pro nás teď zvláštní, říká Peter Bartoš

Obrovský vzestup formy zaznamenal od 1.prosince, kdy oslavil narození dvojčátek Antonína a Jana, rychlonohý křídelní útočník Peter Bartoš. V posledních dvou domácích zápasech vsítil dva důležité góly, ve Vítkovicích přihrál na gól Robinu Baculovi. Příliš radosti mu však střetnutí na severovýchodě České republiky neudělalo. „Mrzí nás to. V současné době je pro nás každý zápas existenční a já si myslím, že Vítkovice se daly porazit. Ovšem děláme chyby a prohráváme," smutně říká budějovický forvard. Jihočeši první gól inkasovali už v 8.minutě zápasu, kdy se trefil Jiří Burger. Podle Bartoše však na Českobudějovických dlouhá cesta do Ostravy stopy nezanechala. Vymlouvat se únavu odmítá. „Určitě to nebylo tím, že by nám déle trvalo, než se dostaneme do zápasu. My jsme prvních pět minut hráli dobře, ale poté uděláme jednu chybu, z níž ihned inkasujeme. My už jsme dlouhou cestu absolovovali třeba do Třince, ale zahráli jsme dobře. Neumím si náš výkon vysvětlit," nechápavě kroutí hlavou Bartoš.

Jihočeši na svém domácím ledě udolali jak Slavii, tak i Zlín. Jejich ztráta na předposlední příčku se však nijak dramaticky nemenšila. Čtyři kluby, které jsou ještě baráží akutně ohroženy se střídaly v úspěšných vystoupeních a České Budějovice stáhly přes šestibodový zisk z dvou domácích zápasů o pouhý bodík. Po prohře ve Vítkovicích rázem ztrácejí na Vsetín a Plzeň bodů deset! „Je to špatné, ale co se dá dělat? my teď hrajeme doma, dokonce s Plzní, a musíme vyhrát. Všichni říkají, že už jsme jednou nohou v baráži, ale já si myslím, že když budeme bojovat, přivezeme konečně nějaké body z venku, tak se vše nakonec otočí," doufá hokejista s pasy České i Slovenské republiky.
Právě Lasselsberger Plzeň, který České Budějovice v úterý hostí, byl označován za možného nástupce jihočeského mužstva na posledním místě. Klub ovšem zapracoval na manažerském poli, ulovil Michala Straku, Lukáše Krajíčka, Martina Špaňhela a Romana Málka, přičemž jeho ztráty byly oproti příchodům minimální. „Plzeň má hlavně výborného brankáře, ale přesto si myslím, že když budeme hrát zodpovědně, jako poslední dva domácí zápasy, góly mu dáme," usuzuje Peter Bartoš. V úterý odstartují České Budějovice klíčovou fázi sezony. Na vlastním ledě hostí jak Plzeň, tak i Vsetín, Liberec a Karlovy Vary. Všechny tyto týmy ještě může tým z jihu Čech předskočit. Bartoš si tento fakt plně uvědomuje. „Určitě je to klíčový zápas. Ale my musíme vedle domácích vítězství získávat i body na hřištích soupeře," zná cestu k záchraně Peter Bartoš.

Zápas s Plzní je vždy toužebně očekáván českobudějovickými diváky, pro které je utkání s Lasselsbergerem Plzeň velkým derby. Vždyť Plzeň je po sestupu Jihlavy nejblíže ležícím hokejovým městem. Do Budvar arény se alespoň dle diskuze na hcplzen.cz chystá též početná skupina plzeňských vlajkonošů. Atmosféra derby bude dokonalá. „Jestli je ten zápas pro nás nějak zvláštní? Pro nás je každý zápas zvláštní. Jsme poslední a musíme vyhrávat. Všichni v kabině si uvědomujeme důležitost zápasu," říká útočník s číslem dresu 12.

Předpokládaná sestava:

Mezin - Roman Čech, T.Jakeš, Jasečko, Jindra, Gýna, Ďurák - Bělohlav, Štrba, Sailer - Fadrný, F.Mrázek, Ondřej - Bartoš, Bacul, Kristek.
Trenéři: Radek Ťoupal a Ladislav Kolda.

STATISTICKÉ CENTRUM

Srovnání obou klubů v letošní sezoně

Lasselsberger Plzeň

Letošní zápasy:      41   13  2  5  1  20  102:114  49 (-14) 
Aktuální série:      10    3  0  1  0   6  24:26    10 ( -5) 
Nejproduktivnější hráč: Josef Straka - 36 bodů (17+19)
Nejlepší střelec:       Josef Straka - 17 branek
Nejlepší nahrávač:      Josef Straka - 19 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Michal Dvořák - 100 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Dušan Andrašovský - 3 plusové body
Úspěšnosti brankářů:
1 - Roman Málek   95,00%

HC České Budějovice

Letošní zápasy:      41   11  1  2  2  25   82:126  39 (-21) 
Aktuální série:      10    4  1  1  0   4   23:27   15 (  0) 
Nejproduktivnější hráč: Jaroslav Kristek - 21 bod (9+12)
Nejlepší střelec:       Martin Štrba a Peter Bartoš - 12 branek
Nejlepší nahrávač:      Stanislav Jasečko - 17 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Josef Jindra - 65 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Robin Bacul - 3 plusové body
Úspěšnosti brankářů:
1 - Jan Chábera   91,67%
2 - Andrej Mezin   91,51%
3 - Josef Kučera   90,97%

Uvedeni jsou jen hráči, kteří stále působí ve svých klubech

Historie vzájemných zápasů v české lize

Jedenačtyřicet zápasů spolu sehráli v historii České extraligy hráči Plzně a Českých Budějovic. Úspěšnější jsou ve vzájemných zápasech jednoznačně Západočeši, kteří vyhráli o šest zápasů více než Českobudějovičtí.
41   15   0   5   0   21    97:124  41

Na zimním stadionu se přeci jen více daří Jihočechům, ale i z této statistiky je patrné, jak nepříjemným soupeřem Plzeň pro České Budějovice bývá. Za povšimnutí rozhodně stojí téměř vyrovnané skóre.

20   11   0   3   0    6    56:51   29

Ve statistice posledních pěti zápasů jsou na tom však lépe Budějovičtí. V ročníku 2003/04 s Plzní sice již dvakrát prohráli, ale v součtu s posledními dvěma zápasy z ročníku 2002/03 mají Jihočeši s Lasselsbergerem kladnou bilanci.

 5    3   0   0   0    2    12:14    9

Vzájemné domácí zápasy s Plzní od sezony 2000/01

8.9.2000 HC České Budějovice - HC Keramika Plzeň 5:3 (2:1,0:2,3:0)
Šimánek, Bělohlav, Brabenec, R.Suchánek, V.Nedorost - Volák, Kořínek, Mich.Straka

26.11.2000 HC České Budějovice - HC Keramika Plzeň 4:2 (0:0,2:0,2:2)
Martínek, V.Král, Kotalík, Bělohlav - Chotěborský, Pospíšil

12.10.2001 HC České Budějovice - HC Keramika Plzeň 2:5 (0:3,1:0,1:2)
Šimánek, Brabenec - J.Straka 2, Andrašovský, I.Vlček, Voskár

11.1.2002 HC České Budějovice - HC Keramika Plzeň 0:3 (0:0,0:2,0:1)
Krátoška, Brabenec, J.Straka

4.10.2002 HC České Budějovice - HC Keramika Plzeň 1:3 (0:0,1:2,0:1)
Rob - Voskár,Jiří Hanzlík,Duda

29.12.2002 HC České Budějovice - HC Keramika Plzeň 3:2 (1:1,1:0,2:0)
Štrba, Míka, Jasečko - Matějovský, M.Výborný

24.10.2003 HC České Budějovice - HC Lasselsberger Plzeň 4:3 (1:1,2:1,1:1)
Hřebejk, Rob, Štrba z tr.střílení, Sailer - Sedlák, J.Straka, Krátoška

VEDE OPEROVANÝ ROB

Tabulku nejproduktivnějších českobudějovických hokejistů ze vzájemných zápasů s Plzní vede útočník Luboš Rob, jenž se momentálně zotavuje po operaci třísel. Jen těžko však jeho pozici ohrozí druhý v pořadí, nynější kouč HC České Budějovice Radek Ťoupal, i třetí muž kanadského bodování Filip Turek. Alespoň dvě úspěšné přihrávky z nadcházejícího utkání však na místo Filipa vynesou obětavého forvarda Martina Štrbu.
Tučně vyznačení hráči stále působí v HC České Budějovice.

Jméno                   Góly  Asistence  Body
1.  Luboš Rob             8  +  15        23
2.  Mgr.Radek Ťoupal      4  +  10        14
3.  Filip Turek           5  +   8        13
4.  Martin Štrba          6  +   5        11
5.  Petr Sailer           7  +   3        10

JAK ZACHYTÁ ANDREJ MEZIN?

V úterý čeká Jihočechy možná nejdůležitější zápas sezony. Dokázali na domácím ledě zdolat favorizovanou Slavii, Zlín a ještě před Vánoci rozstříleli Znojmo. „Lépe se nám hraje na týmy z horní poloviny tabulky," přiznal v ohlasech po zápase České Budějovice - Zlín útočník František Mrázek. Při své stíhací jízdě však nyní Jihočeši narazí na Plzeň, která je v podobné šlamastyce, jako Budějovičtí. Klíčový pro případný úspěch bude výkon brankáře Andreje Mezina, jenž proti Západočechům nastoupí poprvé ve své kariéře.
Jak se vedlo v prvních zápasech proti Plzni jeho předchůdcům?
Uvedeni jsou pouze brankáři, kteří nastoupili od první minuty.

14.září 1995 České Budějovice - ZKZ Plzeň 1:0 ( 0:0,1:0,0:0 )
Oldřich Svoboda odchytal 60 minut a připsal si své první čisté konto v sezoně.

29.září 1996 České Budějovice - ZKZ Plzeň 5:2 ( 0:0,2:0,3:2 )
Robert Slávik odchytal celý zápas a vychytal Jihočechům druhou výhru sezony.

7.března 1999 Keramika Plzeň - České Budějovice 2:2 ( 1:1,1:0,0:1 )
Michal Mařík podržel České Budějovice téměř čtyřiceti zákroky a dokonale zastoupil nemocného Oldřicha Svobodu.

5.března 2002 Keramika Plzeň - České Budějovice 5:3 ( 0:2,5:1,0:0 )
V době, kdy už Jihočechům vůbec o nic nešlo, se Vladimír Hudáček nechal ve 31.minutě po pěti inkasovaných gólech vystřídat.

24.října 2003 Lasselsberger Plzeň - České Budějovice 4:3 ( 1:1,2:1,1:1 )
Josef Kučera podržel za stavu 2:2 několikrát svůj tým a nakonec se radoval z důležité výhry 4:3.

POHLED DO MINULOSTI - 20.LEDNA

1995
HC Pardubice - HC České Budějovice 3:3po prod. ( 1:1,1:1,1:1-0:0 )

D.Pospíšil, Kastner, Lubina - Vošta, Rob, R.Horák.

2002
HC České Budějovice - Pojišťovna IPB Pardubice 4:1 ( 1:1,1:0,2:0 )

Sailer, Michálek, Bartoš, Vondrka - Mudroch.

2    1   0  1  0   0    7:4   4 (+1)
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....