Banes Motor České Budějovice
28.03.2017, Matěj Mayer

PCE–CEB 1:2 – Motor urval v Pardubicích první barážové body

PARDUBICE — První seznámení s baráží proběhlo pro českobudějovické hokejisty na ledě dalšího tradičního klubu z Pardubic. Více než desetitisícová návštěva viděla atraktivní hokej s obrovským nasazením na obou stranách. Jihočeši drželi od poloviny zápasu vedení, které ztratili až po sérii oslabení šest minut před koncem. Minutu před závěrečnou sirénou se však ukázala síla Stavjaňových svěřenců a v přesilovce napálil puk do odkryté branky ze špatného úhlu lišácky Luboš Rob. Motor odváží z Pardubic velice důležité tři body a prožil tak úspěšný start do baráže.

První barážové utkání v pardubické Tipsport aréně začalo poměrně zostra. Domácí tým měl už po úvodních devíti sekundách dvě střely na Kváču a v prvních minutách bylo znát, že Pardubice jsou zvyklé na trochu vyšší rychlostní stupeň. Motor se ale dostal do hry velice brzy, zejména Čermák vymýšlel zajímavé akce a brankář Růžička se musel mít na pozoru.

První přesilovku hráli Jihočeši, ale kromě pěkné Fillmanovy rány od modré čáry se k ničemu nedostali. Bránu Kváči naopak ohrozil v oslabení Petr Sýkora. Největší šanci první třetiny měl poté obránce Schaus, který se zapojil do útočných snah, a po bleskovém obkroužení brány měl blízko k prvnímu gólu. Početní výhodu si krátce před koncem třetiny vyzkoušely i Pardubice, ale pár slibných šancí neproměnily.

Na začátku druhého dějství významně zahrozili domácí, když nahození Nahodila nadělalo gólmanovi Motoru velké problémy, a puk už poskakoval kolem brankové čáry. I nadále bylo v první třetině o něco lepší Dynamo a celý jeho první útok dělal Motoru problémy. Mladý Kváča však ukazoval svou extratřídu a byl pro partu kolem trenéra Stavjani skutečnou oporou.

V polovině třetiny hráli hosté 47 sekund dvojnásobnou přesilovou hru a nevedli si v ní špatně. Dlouho sice kombinovali beze střelby, ale když už na led skočil čtvrtý hráč Pardubic, narýsoval kapitán Novák od modré čáry krásnou kolmici na Michala Chovana, který přízemní ranou z první překoval přesouvajícího se Růžičku.

Ve druhé třetině se také výrazně přiostřilo. Pardubickým se nelíbil výkon rozhodčích, což dávali hlasitě najevo. České Budějovice ve druhé třetině převzaly otěže do svých rukou a byly Dynamu více než rovnocenným soupeřem. Růžička se ve druhé části měl co ohánět, Kváča v takové permanenci tentokrát nebyl.

Třetí periodu začali lépe Jihočeši a po nahrávce Nováka pálil připravený z mezikruží Škoda, jenž nebyl daleko od překonání Růžičky. Dynamo však vzápětí dostalo možnost početní výhody a od té doby se hrálo téměř výhradně v obranné třetině hostů. Vzápětí navíc přišla další přesilovka domácích a aby sudí dorovnali počet vyloučení, poslali na trestnou lavici v krátké časovém úseku dva budějovické hráče.

Motor šel na 25 sekund do tří a čekaly jej zhruba v polovině třetí třetiny perné chvilky. Nahodilova rána z mezikruží dokonce zazvonila o tyč. Pardubice tlačily a hrály v podstatě celou třetí část v početní výhodě a zákonitě tak musela přijít vyrovnávací branka, i když České Budějovice dlouho statečně odolávaly.

Domácí měli tlak v brankovišti a sudí k překvapení všech hru ve zmatené situaci nepřerušil. Obránce Schaus si tedy vzal kotouč, rychle obkroužil klec a přihrál Davidu Tomáškovi. Pohotového střelce Kváča vychytal, kotouč ale přesto do branky doputoval vzduchem. Pardubická aréna byla v tu chvíli v extázi.

Co se dělo potom, čekal málokdo. České Budějovice si za svou snahu a bojovnost vykoledovaly alespoň jedinou početní výhodu, a to těsně před koncem třetí třetiny. Obrovské šance měl nejprve obránce Vráblík a Motor byl v tu chvíli usazený ve třetině hostů. Puk se dostal na modrou čáru a po Pavlinově přihrávce ukázal výbornou orientaci Luboš Rob, který napálil ze špatného úhlu puk na bránu, a dokonale překvapil brankáře. Motor tak před více než desetitisícovou návštěvou odvezl z Tipsport arény všechny tři body.

Ohlasy po zápasu

Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice): „Chtěli jsme to za každou cenu urvat. Děkujeme fanouškům za obrovskou podporu, hráči dřeli nadoraz, až jim to svazovalo ruce. Vyzkoušeli jsme si, o čem baráž je. Momentálně jsme mínus jeden zápas a musíme to dohnat. Ohledně nasazení a chtění nemám hráčům co vytknout, ale naopak nás trápí proměňování přesilových her. Máme hráče, kteří to v takových zápasech musí rozhodovat. Musíme jít dál, je to jen první zápas, nesmíme věšet hlavy.“

Antonín Stavjaňa (HC Motor České Budějovice): „Je pozitivní takhle vstoupit do baráže, nicméně je to jen první bitva, ještě jsme nevyhráli válku. Bude důležité potvrdit to výkonem i výsledkově doma.“

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....