Banes Motor České Budějovice
28.01.2014, Jakub Musil

JUN: CEM - LIB 2:0 - Body zůstávají na jihu, Gába zkrotil Tygry

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Českobudějovickým juniorům se povedl především vstup do zápasu a dvoubrankové vedení z prvních deseti minut, o které se postarali Prokeš se Smejkalem, udrželi i díky skvěle chytajícímu Gábovi až do konce zápasu.

Domácí hokejisté dávali hned na začátku utkání najevo, že boj o play-off, který by se po další prohře mohl začít pohybovat v rovině teorie, ještě zdaleka nevzdali. Do utkání vstoupili velice aktivně a na první gól nemuselo několik desítek přihlížejících diváků čekat příliš dlouho. Hned ve druhé minutě šel totiž Radek Prokeš odpykat trest za příliš mnoho hráčů na ledě a když se o dvě minuty později z trestné lavice vracel, dostal kotouč na hůl, propletl se mezi dvěma obránci a svou střelu, kterou ještě hostující Vaněček dokázal vyrazit, bez problémů dorazil za brankovou čáru. Neuběhlo ani pět minut a schylovalo s k další brance. Budějovičtí junioři totiž před sebou měli minutu a čtvrt dlouhou přesilovku pět na tři a to pokaždé zavání gólem. Výjimkou nebyla ani tato situace. Několik dobrých přihrávek nejprve rozebralo hostující tým a Jiří Smejkal střelou z kruhů mířil přesně nad Vaněčkovo rameno. Zbytek třetiny drželi domácí pevně ve svých rukou a několik ojedinělých šancí hostů s klidem likvidoval domácí brankář David Gába.

Ve druhé třetině přidali hosté na aktivitě a Gába se musel ohánět daleko více než v té první. Nejvíc mu asi zatrnulo přesně v půlce zápasu. Ve třicáté minutě totiž několikrát tečovaný kotouč skončil za jeho zády, a co hůř, i za brankovou čárou. Muž v pruhovaném jej ale svým rozpažením v zápětí uklidnil. V brankovišti stál totiž jeden z útočících hráčů a pravidla v tomto případě mluví jasně. Stav 2:0 tak trval i nadále a nezměnil se ani v poslední minutě, kdy sám na Gábu ujížděl Dominik Vlk. Ten měl poměrně dost času na zakončení a Gábu si tak nejprve zkusil rozhýbat a v pravý okamžik mu poslal kotouč mezi nohy. Budějovický brankář ale jeho tah prokoukl a udržel čisté konto i druhou třetinu.

Jestliže ve druhé třetině přidali hosté na aktivitě, v té třetí zařadili ještě vyšší rychlostní stupeň. Nabídnutou přesilovou hru se jim ale využít nepodařilo a když už si pracně vytvořili nějakou šanci, na skvěle chytajícího Gábu byli krátcí. Velkou příležitost navýšit skóre měli naopak Jihočeši. V jednapadesáté minutě totiž poslal liberecký Dominik Hrníčko jednoho z domácích hráčů tvrdě na mantinel a po zásluze tak obdržel trest na 5 minut plus do konce zápasu. Domácí ale dlouho přesilovou hru využít nedokázali a mohli se obávat závěrečného tlaku Severočechů. Ten se ale i díky dobré defenzivě středního pásma nekonal, a všechny body tak zůstávají na jihu.

Ohlasy po zápasu
Ladislav Kolda, trenér HC České Budějovice: Jsme rádi, že jsme vyhráli a hlavně, že jsme nedostali žádný gól, protože v posledních utkáních jsme hodně inkasovali. Gratulujeme gólmanovi, že vychytal nulu a soustředíme se na zítřejší zápas.

Petr Haken, trenér HC Bílí Tygři Liberec: Pro nás se zápas rozhodl prakticky v prvních pěti minutách. Vstoupili jsme špatně do utkání díky hloupým faulům jsme dovolili domácím hrát tři přesilovky za sebou. Myslím, že ve druhé třetině jsme byli lepším týmem, ale paradoxně nám nebyla uznána podle mě regulérní branka. K výkonu rozhodčích se ale nechci vyjadřovat. Zápas jsme prohráli tím, že jsme nebyli schopni dát branku. Myslím, že kdyby jsme dali kontaktní branku, tak by byli domácí nervóznější. Za ten vstup do zápasu si ale na rozdíl od nás zasloužili vyhrát.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....