Banes Motor České Budějovice
03.03.2002, Milan Dvořák

CEB-VSE 2:1 Jihočeši zakončili vítězstvím

Budějovičtí hokejisté hráli dnes před domácím publikem naposledy. Na další extraligové zápasy si budeme muset počkat až do podzimu. Jihočeši opět zvítězili jen díky výbornému Hudáčkovi. Za svůj výkon by si zasloužil čisté konto, přání všech fanoušků na stadionu se ale rozplynulo minutu a půl před koncem zápasu, když Hudáček kapituloval při Streitově střele.
V dnešním zápase oběma soupeřům o nic nešlo, budějovičtí definitivně zahnali barážového strašáka a mohli postoupit v tabulce na desáté místo. Úřadující mistr ze Vsetína má jistou devátou příčku. Vsetínští hráli proto jen pro zábavu, ale Jihočeši byli motivováni faktem, že dnešní zápas je poslední v sezóně před domácím publikem. Domácí fanoušci se ale nestačili divit, a to hlavně dírám v budějovické obraně. Hned po minutě se totiž řítil na osamoceného Hudáčka Vampola. Podobnou příležitost měli během prvních pěti minut také Kotásek a Kucharczyk. Nebýt skvělého Hudáčka, vznášela by se nad ledem hrozba dvouciferného vítezství hostů. Vše korunoval svou šancí mladý Spitzer, jehož střela z bezprostřední blízkosti zaduněla o Hudáčkův levý beton. Za Jihočechy odpověděl Sailer, když se zjevil sám před Bieglem. Ani ten neinkasoval, proto se hra pomalu vyrovnávala. Další příležitost ke vstřelení prvního gólu měl hbitý Hřebejk. Domácí se nechali unést útočnými choutkami, Bieglovu lapačku vyprášil střelou z kruhů Suchánek. V útočném pásmu se uvolnil Šimánek a hledal nahrávkou osamoceného Sailera před bránou. Kotouče se ale se štěstím chopil Biegl. Stejná situace se stala na druhé straně, nahrávajícím byl Sochor. Hosté mohli nedůslednosti v domácí obraně potrestat, nejprve pálil tvrdě zleva Kucharczyk, po něm spálil jasnou gólovou přležitost Sochor. Najel si před bránu a po nahrávce spoza klece bez přípravy vystřelil. Hudáček jeho střelu rychlostí blesku vyrazil. Budějovičtí hrozili Bartošovým brejkem při vlastním oslabení. Další obrovskou šanci nevyužil domácí Suchánek. Dostal se sám před Biegla, jeho střela z prostoru kruhů ale ani netrefila bránu. Jen díky brankářům, kteří se střídali v neuvěřitelných zákrocích, skončila první třetina bezbrankově.

Paradoxně druhá třetina, na střely nejchudší, přinesla první a velice důležitý gól. Bieglovu pozornost otestoval po necelé minutě rychlou střelou mladik Barinka. To byl jeden z mála zajímavých okamžiků z druhé části hry. Oba týmy se sice snažily útočit, chyběla ale finální přihrávka. Domácí bez problémů ubránili přesilovou hru pěti proti třem trvající jednu minutu, aby dali valachům lekci z produktivity. Na trestné lavici pykal za držení Martin Vašut, když se puku zmocnil Petr Sailer a tvrdou ranou propálil vše co mu stálo v cestě, včetně hostujícího brankáře. Budějovičtí tak využili přesilovou hru po deseti vteřinách. Druhou a také poslední šanci hostů v této třetině neproměnil zkušený Vlach. Obránci jej nedokázali před Hudáčkem pokrýt, po nebezpečné střele těsně nad ledem se ale skóre neměnilo.Jihočeši měli před koncem znovu výhodu jednoho hráče v poli, ale nenaložili s ní dobře. Bieglovu pozornost zkoušeli z dálky Suchánek s Bartošem. Další Suchánkova střela skoro skončila gólem, Biegl ji se štěstím vyrazil vysoko přes hlavu za záda, kde byla jen horní síťka brány. Podobně naložil i s Kořínkovým pokusem. Do šaten tedy odcházeli hokejisté za stavu 1:0.

Do třetí části hry vstoupili lépe vsetínští, jejich snaha o vyrovnání byla znát celou třetinu. Domácí byli pod tlkaem, útoky hostů se však rozbíjely o Hudáčka jako o betonovou hráz. Na začátku třetiny ho sice ve skrumáži málem překonal Šafařík, jistému gólu ale na poslední chvíli zabránil fotbalovým skluzem Šimánek. Jihočeši se prosazovali jen sporadicky, nejnebezpečnější byla Mrázkova střela z levého kruhu por vhazování, se kterou měl Biegl velké problémy. Za hosty měl dvě velké šance agilní Veselý, nejprve projel celou domácí obranou a vystřelil, napodruhé pálil bez přípravy do Hudáčkových betonů. Odražený kotouč padající do brankoviště vyrazil Hudáček ve vzduchu za bránu. Budějovičtí hrozili rychlými výpady, na Bieglově vyrážečce skončila i jedovka z hole Jindry. Domácí si zajistili vítězství v další přesilové hře: zleva vystřelil švihem Sailer, odražený puk se dotal přímo na hůl Jiřího Šimánka čekajícího před odkrytou bránou. Po Mrázkově surovém faulu na jednoho ze vsetínských se začalo na ledě jiskřit. Během ošetřování otřeseného hráče pobavili tribuny oba brankáři, když si navzájem posílali přes celé kluziště kotouč. Ale po zahájení hry bránil Demel moc dlouho Hudáčkovi v pohybu, proto ho přišel o nepsaných hokejových pravidlech poučit bek Čierný. Oba kohouti skončili na čtyři minuty na trestné lavici. Jednu z posledních příležitostí neproměnil Šafařík, tvrdá střela zleva skončila na Hudáčkových betonech. Když už tribuny oslavovaly další čisté konto budějovického spasitele v brankovišti, zaúřadoval Martin Streit: Langovu přihrávku zprava poslal bez přípravy do sítě. Na tabuli svítil čas 58:44. Kvůli potížím s přitahovačem stehenního svalu nedohrál zápas hostující kapitán Vlach.

Ohlasy po zápasu
Jaroslav Liška (České Budějovice): " Musíme děkovat výbornému Hudáčkovi, neprohráli jsme jen díky jemu. Od druhého dějství jsme se zlepšili, ale výkon pořád zůstával za očekáváním. Vsetín odehrál dobré utkání, zásluhou větší bojovnosti jsme se nakonec museli bát o výsledek."

Zdislav Tabara (Vsetín): "Bylo vidět, že oběma týmům už o nic nejde. Chtěli jsme hrát pohodové utkání, ale chyběl nám důraz a ochota jít před branku. Hráči navíc špatně řešili situace dva na jednoho. Ve prospěch Budějovic naopak rozhodl větší důraz."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....