Banes Motor České Budějovice
26.02.2002, Milan Dvořák

CEB - HAV 8:2 Střelecký koncert na jihu Čech

Jihočeši se díky dnešní vysoké výhře vyhnuli barážové hrozbě. Budějovičtí museli vyhrát, a proto vlétli na soupeře bez respektu a po šesti minutách vedli už o dva góly. Petr Sailer potvrdil skvělou formu z minulých zápasů a zaznamenal hattrick a dvě gólové nahrávky. Hattrickem se blýskl také Šimánek. Pozadu nezůstal ani junior Michálek, který si připsal čtyři asistence.
Domácí si vytyčili před zápasem jediný cíl: získat tři body a odpoutat se tak ze dna tabulky. Domácím hráčum to trochu svazovalo ruce, ale postupně ze sebe setřásali nervozitu a uhráli nejlepší výsledek v sezóně. Panteři vstoupili do utkání aktivněji, už po dvou minutách se na Hudáčka řítil osamocený Boháč. Za domácí oplácel Michálek. Před mladičkého Čecha v brance hostů se dostal díky kličce, za kterou byl nominován na Zlatou helmu. Skóre se ale měnilo až v dalším protiútoku Jihočechů: Michálek našel v levém kruhu na vhazování volného Sailera a ten poslal puk zápěstím na Čecha. Mladý brankář však lehkou střelu neudržel a puk mu proletěl okolo betonu do brány. Petr Sailer poprvé, stav utkání - 1:0. To Panterům na sebevědomí určitě nepřidalo. Za minutu později se celá akce opakovala jako přes kopírák: Michálek nahrál do levého kruhu a odtud putoval puk do brány. Čech neměl proti nechytatelné bombě bez přípravy žádnou šanci. Petr Sailer podruhé, domácí vedou po šesti minutách 2:0. Oba hráči si mohli vyměnit role když vysílal Sailer Michálka do brejku, tomu ale přeskočil kotouč v kritický okamžik čepel hole. Hosté se po rychle obdržených brankách vzpamatovali a zahrozili Křesťanem. Havířovský útočník jel sám na budějovického brankáře, nezakončil ale přesně. Pár okamžiků potom šel pykat na trestnou lavici kapitán Suchánek a Panteři měli největší šance v utkání. Nejprve nebezpečně střílel Dvořák a dorážel Eiselt. Hudáček byl ale výborný. Po vyhraném vhazování pálil bekendem Korhoň a festival šancí zakončoval střelou švihem z bezprostřední blízkosti agilní Eiselt. Jeho střelu vyrazil Hudáček maskou. Vzrušení přinesl na stadión Kořínek, po jehož střele se rozsvítilo za Čechovými zády červené světlo. Hostující brankář měl ale puk evidentně pod kontrolou a tak musel situaci uklidňovat rozhodčí Rejthar. Situaci chtěl změnit Bartoš, napřed střílel vleže a poté hledal před brankou Štrbu. Ani jeho pokus však brankou neskončil. Před závěrem první části hry si týmy navzájem vyzkoušely brankáře. Skóre se ale po brejcích Štrby ani Korhoně neměnilo.

Do druhé části domácí doslova vlétli. Časomíra odkrojila z třetiny necelé dvě minuty, když Čech zabránil jasnému gólu: vleže dokázal hokejkou zlikvidoval střelu Novotného. O chvíli později se uvolnili Michálek se Sailerem a řítili se na bránu hostů. Lekci z produktivity udělil Panterům kdo jiný než Petr Sailer. Tři šance = tři góly a stav 3:0 ! Další šanci si Jihočeši vypracovali hned po vhazování. Usídlili se v útočném pásmu a roztočili kolotoč přihrávek. Kotouč se tak dostal k Jindrovi, jehož tvrdou ránu ale obránci tečovali mimo bránu. Jindra se proto zviditelnil alespoň trestem do konce utkání za vražení na hrazení. Pětiminutovou výhodu jednoho hráče v poli však hosté nevyužili. Hudáček musel zasahovat jen při střelách Javína a Dvořáka. Oslabení naopak “využili“ domácí, když ve dvou ujeli obráncům. Štrba nahrál na najíždějícího Petera Bartoše a na tabuli svítilo 4:0. Štrba nahrával i o dvě minuty později. Nezkušený Čech se vrhl po střele, ale Peter Bartoš lišácky objel bránu i s ležícím brankářem a bekendem zvýšil na neuvěřitelných 5:0. S hosty to vypadalo na ručník, mladý havířovský brankář neunesl tlak a nechal se vystřídat zkušeným Cagašem. Nemohoucnost Havířova poznal i Hudáček a riskantní kličkou před dotírajícím Pavlem Michálkem rozesmál tribuny. Hudáčka z pohody nevyvedl ani Eiselt, jehož nechytatelná střela zazvonila o tyč. Domácí přestali hrát a napadat a to se jim na konci třetiny vymstilo. Černošek našel před bránou najíždějícího Lubomíra Korhoně a bylo sníženo na 5:1.

Třetí část, do které vstoupili domácí již disciplinovaně, otevřela Brožova střela. Na Panterech bylo vidět, že si nechtějí nechat nandat takový příděl. Proto po chybě domácí obrany snížil osamocený Dušan Pohorelec na 5:2. Ale inkasovaná branka Hudáčka nepoznamenala, kličkou si tentokrát vychutnal Bacula. Jihočeši hráli hokej pro diváky se vším co k tomu patří. Proto musel přijít i další gól. Hučko nahrál při přesilovce na Sailera a ten naznačil střelu. Místo na bránu ale letěl puk přímo na hůl čekajícího Šimánka – 6:2. Cagaš neměl v bráně nejmenší šanci. Budějovičtí hráli s velkou chutí, brzy nato se prokličkoval před bránu Bartoš. Hattricku ale nedocílil, protože jeho střelu Cagaš zneškodnil. Jeden z mála výpadů hostujícího týmu zakončoval z bezprostřední blízkosti P. Michálek. Domácí ale ve své snaze pokračovali, navíc dostali výhodu jednoho hráče v poli při vyloučení Turoně za podražení. Suchánkova střela skončila na Cagašových betonech a následnou Štrbovu bombu na lapačku chytil brankář jen reflexivně. V tom na sebe vzal odpovědnost Hučko: na modré čáře se kličkou zbavil obránce a dojel před hostujícího gólmana. Místo střely ale chladnokrevně volil zadovku na najíždějícího Šimánka. S trefením odkryté brány neměl Jiří Šimánek žádné problémy – 7:2. Další z řady šancí měl Suchánek, jeho střela zblízka byla ale na Cagaše příliš slabá. Domácím obráncům ujel také Eiselt, ale při pokusu o blafák mu sjel kotouč z hole. Stejnou šanci měl také o chvíli později snaživý Štrba. Puk mu ujel kvůli nerovnosti na ledě. Poslední gól padl při závaru před Cagašovou svatyní. Puk po Michálkovi a Sailerovi dotlačil do brány až Jiří Šimánek – 8:2. Utkání se domácím hokejistům vydařilo a ti nejšťastnější z nich si kromě ovací fanoušků za odvedený výkon odnáší také hezký počinek do kanadského bodování: Sailer (3+2), Šimánek (3+1), Michálek (0+4), Bartoš (2+0), Štrba a Hučko (0+2)

Ohlasy po zápasu
Václav Červený (České Budějovice): "O přestávce během olympiády jsme dřeli abychom se vyhnuli barážovým bojům. Do utkání jsme vstupovali s jednoznačým cílem získat tři body. To nám ze začátku svazovalo ruce, ale naštěstí rozhodly dva rychlé góly."

Ivo Peštuka (Havířov): "Setrvání v soutěži už jsme měli jisté, proto jsme se rozhodli nasadit mladé kluky aby ukázali co v nich je. Bohužel někteří z nich na extraligu ještě nemají. Dostali jsme dva rychlé góly které rozhodly. Budějovice vyhrály zaslouženě."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....