Banes Motor České Budějovice
01.12.2020, Klub

Zemřel dlouholetý vynikající trenér Václav Červený

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Velmi smutnou zprávu obdržel náš klub. Ve věku nedožitých 80 let zemřel 15. listopadu v Českých Budějovicích bývalý ligový hokejista Sparty a Motorletu a posléze zejména úspěšný trenér Václav Červený. Ve třech sezonách vedl českobudějovický A tým jako hlavní trenér, další roky jako asistent a jeho rukama prošly stovky hokejistů v českobudějovické mládeži. Jako trenér se uplatnil i u mládežnických reprezentací a velkou stopu zanechal i v zahraničí, zejména ve Slovinsku. Všem příbuzným a kamarádům pana Červeného vyjadřujeme upřímnou soustrast.
Václav Červený začínal s hokejem v Karlových Varech, v dorostu pak zamířil do pražské Sparty, kde se také ve třech sezonách 1961-64 vměstnal mezi šestici (ale často jen čtveřici) obránců, což v konkurenci reprezentantů Guta, Tikala, Masopusta, Büntera a dalších byl nelehký úkol. Po třech sezonách, během nichž vyválčil v roce 1963 ligové stříbro, odešel do Motorletu Praha, který zrovna postoupil do nejvyšší soutěže. Záchrana se sice druhému pražskému týmu nepodařila, ale Červený se stal na dlouhá léta kapitánem tohoto pokračovatele I. ČLTK Praha, kde po jeho boku vyrostla velká spousta talentů. V nejvyšší soutěži odehrál za 4 sezony celkem 84 zápasů, v nichž dal 5 gólů a posbíral 7 kanadských bodů a 32 trestných minut.

V Motorletu se pak stal i hrajícím trenérem, následovaly štace v Litoměřicích, Písku u reprezentační mládeže, v tehdejší Jugoslávii a posléze hlavně v Českých Budějovicích. Trenérská bilance Václava Červeného u A týmu Motoru v letech 1983-86 činila celkem 89 odkoučovaných zápasů, z nichž bylo 40 vítězných a 11 remízových, jeho úspěšnost tedy byla velmi dobrých 51,1 %. Dvakrát dovedl mužstvo k pátému místu v nejvyšší soutěži. V českobudějovické mládeži poté v různých funkcích působil dlouhá léta a ještě po sedmdesátce předával své zkušenosti žáčkům. Čest jeho památce!
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....