Banes Motor České Budějovice
23.11.2022, Adam Černý (TAB)

Žádné vítězství se nebude rodit lehce, a tak k tomu přistupujeme, říká trenér juniorů Herr

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Patnáct ligových zápasů za sebou má juniorský tým českobudějovického Motoru. Jihočeši po sestupu z nejvyšší soutěže zamířili do západní skupiny 1. ligy, kde se jim daří výborně. Svěřenci trenéra Karla Herra nasbírali již pětatřicet bodů a vévodí celé skupině. Jak je zatím se sezonou spokojen hlavní lodivod českobudějovické střídačky?

Po patnácti zápasech jste na špici tabulky. Jak jste zatím spokojen?

Se začátkem spokojenost nepanovala. Odehráli jsme sice dobrá přátelská utkání, ale poté se nám nepodařilo porazit Chomutov na domácím ledě, venku jsme prohráli ve Vsetíně a ve třetí třetině nám otočila zápas Slavia. Takhle jsme začít nechtěli, snažili jsme se ještě více pracovat. Klukům to ukázalo, že soutěž nebude jednoduchá, nikdo se sám neporazí. Vrátili jsme se k tvrdé práci, která začala přinášet úspěch.

Neprohráli jste už jedenáctkrát v řadě. Atmosféra v kabině je teď asi pozitivní.

Jak říkáte, možná až moc dobrá. Občas musíme kluky trošku krotit, aby nevládla extra nějaká euforie a koncentrovali jsme se na každé utkání. Třeba v posledním zápase se Šumperkem byla atmosféra skvělá, všichni jsme byli namotivovaní a očekávali jsme vítězství. Nakonec se to nerodilo vůbec lehce, vedli jsme 3:0, ale soupeř dvěma brankami snížil a strachovali jsme se až do konce. Víme, že žádné vítězství se nebude rodit lehce, a tak k tomu přistupujeme. Na každého soupeře se připravujeme zvlášť a velmi pečlivě.

Působil jste na střídačce týmu už v nejvyšší soutěži, máte tak možnost porovnat soutěže. V čem jsou podle vás největší rozdíly?

Určitě je rozdílná individuální kvalita hráčů. V nejvyšší soutěži hrají hráči, kteří mají zkušenosti s mužským hokejem a třeba nakoukli i do reprezentace. Bylo jednodušší i načíst systémové prvky soupeřů, jakým stylem hrají. To je v této soutěži složitější. Důležitým faktorem je také to, že v nejvyšší soutěži řídili utkání dva kvalitní rozhodčí. Bohužel přijedete na zápas na Moravu, kde píská nezkušený rozhodčí a občas je to v tomhle smyslu složité. Co jsem ještě chtěl dodat, tak že se hraje pouze osmatřicet zápasů, což je na můj vkus málo. Určitě bychom uvítali, pokud by jich bylo více. Je tam dost volného prostoru.

Kdybyste měl zmínit silné stránky, tak jaké by to byly?

Od začátku jsme se s kolegou snažili udělat tréninkový proces hodně náročný. Kluci s tím byli trošku nespokojeni, zdálo se jim, že se trénuje až moc intenzivně. Postupně však přišli na to, že se to vyplácí. Těžko se něco vypichuje. Snažíme se dobře pracovat do defenzivy, trávíme hodně času u videa. Jak jsem říkal, snažíme se připravovat individuálně na soupeře, podle toho třeba i upravujeme tréninkový proces. Zmínil bych možná oslabení, kde máme úspěšnost přes 90 %, což je za mě super číslo. Sráží nás neproduktivita přesilovek, na které se musíme zaměřit, tam vidíme potenciál pro zlepšení. Trápí nás také produktivita. Krásně to ukazuje utkání se Šumperkem, kde jsme měli přes šedesát střel a dali jsme pouze čtyři branky, jeden byl do prázdné branky. Snažíme se na tom pracovat, pouštíme si i videa nejlepších střelců z nejlepších lig, aby kluci si sami uvědomili, jak to vypadá na nejlepší úrovni.

V posledních zápase jste nenastupovali v kompletní sestavě, proč tomu tak je?

Alexander Remeš, který byl součástí našeho týmu, je na hostování v Plzni. Podporovali jsme tohle rozhodnutí, aby měl šanci dostat se na světový šampionát juniorů. Když nám někdo vypadne, tak se snažíme využívat kluky z dorostu, což teď však nebylo možné, jelikož dorost se pokoušel probojovat do lepší skupiny. Nechtěli jsme tedy jim odtahovat hráče, protože ta utkání byla důležitá. Jsou tam však šikovní kluci, o kterých víme, chodí s námi trénovat. Rádi s nimi pracujeme.

Už jste měli možnost porovnat se s ostatními soupeři v soutěži. Koho považujete za největší protivníky v boji o postup zpět do nejvyšší soutěže?

Určitě kvalitním týmem je Slavie, mají kvalitního brankáře a jsou tam šikovné individuality. Mají pod sebe také extraligový dorost, takže jejich základna je široká a mohou doplnit vždycky soupisku. I celky na Moravě jsou velmi silné. Teď je na čele Technika Brno, která odehrála s námi vynikající utkání, u nás dlouho vedli. Dobře vypadá i Přerov. Celkově jsou na té Moravě velmi bojovní kluci, jsou velmi obětaví, hrají hodně pro tým a nebojí se zblokovat střely. To o nich víme a uvědomujeme si, že v play-off tyhle drobnosti budou rozhodovat. I my se to musíme naučit, abychom to měli minimálně na jejich úrovni.

Do konce základní části sehrají junioři ještě třiadvacet utkání. První čtyři celky z každé skupiny zamíří do vyřazovacích bojů. Týmy poté sehrají tři kola play- off (čtvrtfinále, semifinále, finále), všechna kola se hrají na tři vítězná utkání. Vítěz soutěže si zajistí právo účasti v nejvyšší soutěži juniorů pro další ročník.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....