Banes Motor České Budějovice
29.12.2021, Michal Špírek

Trik, který potěší oko diváka. V Budějovicích nebyl k vidění poprvé!

Martin Hanzl si šikovným manévrem a fintou řekl o pozornost extraligové scény. Trikem, kdy nabral kotouč na čepel hokejky a poslal ho zpoza brány za dezorientovaného brankáře, otevřel gólový stav utkání s Plzní a sklidil aplaus tisícovky přítomných fanoušků. Budvar aréna už se úspěšným "Michiganem", tedy touto technickou parádou, ale těšila vícekrát.

Inspirací pro tento trik byl lakros, sport, kde hráči používají hůl se síťkou. V zámoří jím hokejovou veřejnost poprvé ohromil Kanaďan Mike Legg v zápase univerzitní ligy v roce 1996. Za bránou nabral kotouč na lopatu a ze vzduchu poslal puk nad rameno překvapeného brankáře. Od té doby se pro tento způsob skórování užívá označení "Michigan goal", Legg hrál totiž za Michiganskou univerzitu. Možná jste se se setkali i s označením gól á la Granlund. V roce 2011 totiž fintu oprášil a poprvé úspěšně použil na vrcholném mezinárodním turnaji Fin Mikael Granlund. V semifinále mistrovství světa překonal tímto trikem ruského brankáře Barulina. A od té doby zkoušejí hokejisté takto skórovat stále častěji.

Posledním úspěšným střelcem byl útočník Motoru Martin Hanzl, který takto vyzrál na plzeňského gólmana Svobodu. Pro brankáře je velmi těžké proti tomuto triku obstát, pokud hráč dostane za brankou od soupeřů prostor a čas k "přilepení" kotouče na čepel, gólman jen stěží může ucpat všechny kouty brány. Právě dostatek prostoru od protihráčů označil českobudějovický útočník jako spouštěč nápadu zakončit akci tímto způsobem. "Jde hlavně o to, jestli se vám puk nalepí na hokejku. Sice mi to ve finální fázi z čepele sjelo, ale naštěstí gólman koukal úplně jinam, takže to i tak vyšlo," usmíval se po utkání Hanzl.

Nebyl to ale první "Michigan", kterého byla Budvar aréna svědkem. Nadto, šéfkomentátor České televize Robert Záruba uvedl, že podobný trik měl ve svém repertoáru někdejší skvělý obránce Českých Budějovic Antonín Španinger, a to, považte, s rovnou čepelí. V roce 2013 fanoušky při prvním přátelském utkání znovuzrozeného Motoru potěšil gólem v závěru zápasu s Kladnem útočník Miroslav Třetina (čas ve videu 4:50).

Další, a velmi povedenou verzí triku, se ukázal hokejovému světu českobudějovický Michal Švihálek v roce 2014, který takto skóroval do prostějovské sítě v mistrovském zápase.

A pro zajímavost, fintu úspěšně provedl v neděli v mezinárodní ICEHL českobudějovický odchovanec Radek Prokeš, hájící nyní znojemské barvy.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....