Banes Motor České Budějovice
19.01.2022, Michal Špírek

Start na dvacítkách byl zážitek, hodnotí Tomáš Chlubna. Teď ho čeká boj na více frontách

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Tomáš Chlubna a jeho hokejový ročník měl smůlu. Kvůli koronavirové pandemii přišel o možnost představit se na dvou nejprestižnějších mládežnických hokejových akcích - na mistrovství světa osmnáctek a nakonec i z velké míry na šampionátu dvacetiletých. Jeden start na mistrovství světa dvacítek si ale českobudějovický útočník připsat stihl.

Do mládežnických reprezentačních výběrů byl šikovný forvard vybírán pravidelně. Poprvé reprezentoval Česko ve výběru do šestnácti let v roce 2017. Každý rok se posouval o kategorii výše a pomyslnou tečku za působením v mládežnické reprezentaci udělal Chlubna startem na mistrovství světa dvacítek. "Na celých pět let vzpomínám hezky. Mrzí mě, že ten náš ročník minuly ty největší akce. Ale vážím si výhry na Evropském olympijském festivalu mládeže. Vzpomínám na World Hockey Challenge v sedmnáctkách, turnaj samotný se nám sice nepovedl, ale šlo o náš první větší turnaj, v Kanadě. Pak následoval Hlinka Gretzky Cup, ten se nám také nevydařil, ale bylo skvělé hrát před našimi fanoušky. A jsem rád i za to mistrovství světa dvacítek, i když to nakonec dopadlo špatně," hodnotí s hořkým úsměvem Chlubna.

Proč cítí ohledně startu na dvacítkách pachuť, je jasné. Turnaj byl po prvních dnech zrušen kvůli pozitivním případům covidu-19. Chlubna si tak v zámoří prožil povinnou karanténu po příletu, odloučení od rodiny o Vánocích, aby nakonec odehrál jeden zápas. Naskočil do druhého utkání českého výběru s Německem, odehrál přes jedenáct minut. Nabízí se ale otázka, zda to vše Chlubnovi za onen jeden start stálo? "Stálo. Člověk pracuje na tom, aby se na ty vrcholné turnaje, osmnáctky a dvacítky dostal. Jsem rád, že jsem si na to nakonec splnil. I když to bylo jenom na ten jeden zápas, který jsem nakonec odehrál, tak zážitek to byl," je útočník vděčný, že atmosféru turnaje alespoň krátce okusil.

Jaké trenéry Tomáš Chlubna v mládežnických reprezentacích zažil? "Tři roky nás měl Karel Beran, na kterého velice rád vzpomínám. Pak už byla první covidová sezóna a Jakub Petr nás tak vedl jen v jednom turnaji. Nyní ve dvacítce byl pan Mlejnek, který byl také super. Na trenéry, které jsem zažil, si rozhodně nemůžu stěžovat." A koho Chlubna považoval v reprezentacích za své největší parťáky? "Za těch pět let se tam vyměnilo hodně kluků, ale kdybych měl jmenovat pár jmen, tak Novka z Budějovic (Pavel Novák, pozn. redakce), Ondra Baláž z Litvínova a Honza Hampl z Liberce. Spolu jsme prožili více méně celých těch pět. Ale drželi jsme se všema klukama, nasbírali jsme pěkné zážitky."

Po návratu z mistrovství se Tomáš vrátil ke klubovým povinnostem. V Českých Budějovicích zažívá premiéry nejen v hokeji, když si připsal první extraligové starty i gól. Ale čekal na něj také úkol osamostatnit se. V rodné Jihlavě žil u rodičů, teď v devatenácti se poprvé stará o vlastní domácnost. "Já se na to strašně těšil. Všechno pro mě bylo nové. Nový tým, nové město, nové lidi. A začal jsem žít sám. Za mě vše super a moc si to užívám, jsem v Budějovicích spokojen a jsem rád, že jsem sem přestoupil," nenechává Chlubna na pochybách.

Po ruce je i trenérům juniorky. Ta je v tabulce na příčce znamenající sestup z extraligy. Chlubna, který v juniorce zaznamenal ve 13 duelech 23 bodů, se ale odmítá vzdávat: "Naděje je vždycky. Ve hře je ještě hodně bodů. Všichni víme, že situace je kritická, že musíme udělat nějakou vítěznou sérii, ale hraje se do posledního kola. Ještě se o to porveme." I když už by se možná mohl chtít soustředit jen na seniorskou kategorii, hraní v juniorech vzal Chlubna za své. "Ročníkově do juniorů patřím, chci pomoci Budějovicím jako klubu a v té juniorce to teď hoří. Já to beru, že nejspíše budu hrát převážně tam, a i tak trochu beru na sebe úlohu co nejvíce pomoci týmu a klukům, abychom to společně zachránili. Očekává se ode mě, že budu tým táhnout, že budu tím lídrem, každý zápas se o to snažím," hlásí Tomáš Chlubna a pochvaluje si přístup trenérů Motoru: "Jsem maximálně spokojen, trenéři se mnou komunikují, vždy se včas dozvím, kde budu v následujících dnech hrát, jestli v áčku nebo v juniorce. V úvodu sezóny jsem jezdil ještě do Litoměřic do první ligy. Trenéři se mi snaží ušít program na míru, abych měl v týdnu co nejvíce zápasů. Myslím, že to funguje a jsem rád za to, jak se mnou pracují."

V Motoru má smlouvu i pro příští rok. I když byl Chlubna v roce 2020 draftován v CHL Import draftu a mohl by tak působit v kanadské juniorské soutěži, o tomto kroku vůbec nepřemýšlí. "Jsem v Budějovicích spokojený, podepsal jsem tu smlouvu, hraju za Motor a nekoukám se doleva doprava. Chci se prosadit do extraligy a do áčka, to jsou cíle, na které se soustředím." Jak by si tedy sám navrhl nejbližší ideální vývoj kariéry? "Já nerad plánuji. Ale prvním cílem je zachránit juniorku, snažit se odehrát co nejvíce zápasů v áčku a v příští sezóně být trvalou součástí A týmu Motoru."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....