Banes Motor České Budějovice
20.10.2021, Denisa Józsová

Motor pohledem statistik. Jak si vedli hokejisté Budějovic v první čtvrtině?

Extraligová sezóna za sebou má první čtvrtinu, a tak je čas zaměřit se na první statistiky. Jak si vedou hráči jihočeského celku jako tým či individuálně?

Týmové statistiky

Motor má po čtrnácti odehraných zápasech na svém kontě dvacet tři bodů, které mu nyní zajišťují sedmou pozici. Na první Pardubice v současné době ztrácí bodů šest. Ofenziva jihočeského celku se řadí k lepšímu průměru, jelikož nasázela čtyřicet tři branek. Naopak v obraně je co zlepšovat, budějovický celek dosud inkasoval čtyřiačtyřicet gólů. České Budějovice se mohou pyšnit slušnou úspěšností střelby, která činí necelých jedenáct procent. V této statistice jdou na tom lépe jen týmy z Karlových Varů a Třince.

Jihočeši odehráli v extralize druhý největší počet přesilových her, a to šedesát tři. Nejvíce si jich zahrála Mladá Boleslav, nejméně Vítkovice. Využití početních výhod je šesté nejlepší v české nejvyšší hokejové soutěži, konkrétně 20,63 %. Nejlepší je v tomto ohledu Třinec, který má skvělých dvaatřicet procent. Motor dosud hrál rovných padesát oslabení, ve kterých inkasoval jedenáct branek. Úspěšnost ubránění přesilovek soupeře je 78 %, což je páté nejhorší číslo.

České Budějovice jsou čtvrtým nejméně trestaným týmem v extralize, jelikož dosud dostaly tresty v hodnotě 104 minut. Na opačném pólu je Zlín, který jich má na svém kontě už 166. Co se týče hitů, tak i tam je Motor celkem vysoko. Hodnota 88 ho řadí na pátou pozici. Celkem jasným vládcem této statistiky je Kladno se 116 hity.

Individuální statistiky

Nejproduktivnějším hráčem jihočeského celku je letní posila Lukáš Pech, který dosud vstřelil šest branek a přidal jedenáct asistencí. Jen o bod méně má Milan Gulaš, který má ve statistikách osm branek i osm asistencí. Z obránců je na tom nejlépe Petr Šenkeřík, který v sedmi odehraných zápasech získal šest bodů za dvě branky a čtyři asistence. V přesilových hrách se velmi daří třem hráčům – Jindřichu Abdulovi, Lukáši Pechovi a Milanu Gulašovi. Všichni v nich získali šest bodů, Abdul je nejlepším střelcem se třemi brankami v početních výhodách.

Nejlepšího střelce v motoráckém dresu najdeme v kapitánovi Jihočechů. Milan Gulaš totiž dosud vstřelil osm branek. O dvě branky méně dala hned dvojice hráčů – Lukáš Pech a Jindřich Abdul. Mezi obránci se dvakrát trefil Petr Šenkeřík. V asistencích s přehledem vede Lukáš Pech, který jich má na svém kontě jedenáct. Osm přihrávek na branky má na svém kontě Milan Gulaš, o jednu méně Jindřich Abdul. Mezi obránci je v této statistice nejlepší Jan Štencel s pěti asistencemi.

Nejvíce střel na branky soupeřů pošle Milan Gulaš, který v tomto ohledu vévodí celé statistice extraligy! Gólmani proti jeho pokusům museli zasahovat osmašedesátkrát. Druhý nejvyšší počet pokusů na branku má v dresu s emkem na hrudi má Jakub Valský, avšak nemá ani polovinu toho co kapitán (31).

Nejlepší z hráčů Motoru v hodnocení Radegast index (sledující parametry účasti na ledě +/-, hity a zblokované střely) je lotyšský obránce Kristofers Bindulis, a to s číslem 32. Na druhém místě je Jan Piskáček, kterému snižuje výsledné číslo statistika +/-. Z útočníků je na tom nejlépe Daniel Voženílek, kterému patří třetí pozice v týmu. Extraliga má v této statistice rovnou dva lídry – Michala Gulašiho z Brna a Jana Koláře z Pardubic.

Zlým mužem Tipsport extraligy je zlínský Pavel Kubiš (58 trestných minut). Jihočeši nejsou v předních místech této statistiky. Na jednadvacátém místě celé extraligy je Jan Piskáček s šestnácti minutami, Milan Gulaš a Roman Vráblík jich mají dvanáct.

Z hráčů, kteří nejčastěji nastupují na vhazování, je nejlepším hráčem celé Tipsport extraligy plzeňský Petr Kodýtek, který se dostal na velmi dobré číslo – 61,57%. Šedesátiprocentní hranici překročil ještě pardubický Adam Musil. Z hráčů jihočeského celku je na tom nejlépe Martin Hanzl, jehož úspěšnost je 55,45. Těsně druhý je Lukáš Pech s 54,57%. Zbytek hráčů už má padesát procent a méně.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....