Banes Motor České Budějovice
26.09.2022, Denisa Józsová

Motor čeká další výjezd, tentokrát do Hradce Králové

Jihočeši budou chtít navázat na dobrý vstup do sezóny. Po čtyřech duelech mají na svém kontě devět bodů a o další budou bojovat v úterý na ledě Mountfieldu. Utkání startuje v úterý 18:00.

O soupeři

Mountfield loni prožil skvělou základní část, jelikož v padesáti šesti zápasech vybojoval sto šestnáct bodů, díky kterým ovládl tabulku a získal Prezidentský pohár. Východočeši samozřejmě postoupili rovnou do čtvrtfinále a většina fanoušků čekala postup do další fáze. Ten se ovšem nekonal, jelikož Mladá Boleslav tuto sérii vyhrála 4:1 a odsoudila Mountfield k rychlému konci v play-off. Cíle měli východočeští hokejisté po triumfu v základní části rozhodně vyšší.

Hradec Králové svou soupisku přes léto zase tak moc nezměnil, přesto přišla jedna citelná ztráta. Tým totiž opustil finský Ahti Oksanen, jenž loni nastřílel pětadvacet branek a přidal ještě dvacet tři asistencí. Mimo něj odešli jen Filip Novotný, Radim Šalda a Jakub Orsava. Mezi příchozí se naopak počítají brankář Jan Růžička, obránce River Rymsha a útočníci Radovan Pavlík, Marech Zachar, Oliver Okuliar a Petr Moravec.

Východočeši vstoupili do nové sezóny průměrně. Ve čtyřech zápasech vybojovali šest bodů, které jim v současné době zaručují osmou pozici. Tým má zatím velké problémy s hrou v oslabení, jelikož dosud ubránil jen 66,67 % početních výhod soupeře. Do nového ročníku vstoupil Mountfield porážkou na domácím ledě, když v prodloužení nestačil na Liberec, avšak následovaly výhry s Karlovými Vary a s Vítkovicemi po samostatných nájezdech. V posledním kole ovšem Hradec Králové padl těsně na ledě Kladna. Nejproduktivnějším hráčem je Nikita Ščerbak, který zapsal čtyři body, všechny za asistence. V brance zatím nastupují oba gólmani, takže dva zápasy si zachytal jak Jan Růžička, tak Henri Kiviaho.

Sestava Mountfieldu z posledního utkání: Kiviaho – Kalina, Blain, Jank, McCormack, Nedomlel, Gaspar, Rymsha – R. Pavlík, Zachar, Okuliar – Pajer, Cingel, Lev – Smoleňák, Lalancette, Ščerbak – Štohanzl, Kevin Klíma, Jergl.

Z tábora Motoru

O loňském úspěchu Motoru toho už bylo napsáno dost, stejně tak o změnách v týmu. Jihočeši do nové sezóny vstoupili velmi dobře, když ve čtyřech zápasech vybojovali devět bodů, které jim v současné době stačí na třetí pozici. Hned v prvním kole České Budějovice překvapily na ledě mistra, kde neinkasovaly ani jednu, zatímco samy dvakrát skórovaly. Následovaly ještě vysoké výhry s Kometou (6:2) a s Litvínovem (6:3). Až v posledním kole poznali jihočeští hokejisté pachuť porážky, když nestačili na Mladou Boleslav celkem jednoznačně 1:5. Týmovou produktivitu vede kapitán českobudějovického celku Milan Gulaš, jenž dal pět branek a na další tři nahrál. V brankovišti zatím nastoupil pouze Dominik Hrachovina, který má 92% úspěšnost.

Sestava Motoru z posledního utkání: Hrachovina – Štencel, Vráblík, Bindulis, Hovorka, Šenkeřík, Kachyňa, L. Doudera – Přikryl, Pech, Gulaš – Dzierkals, Hanzl, Karabáček – Strnad, Toman, Valský – Tomeček, Vopelka, Doležal.

Komentář Jaroslava Modrého před zápasem:

"Další klub s velkými ambicemi. Ukázal to loni, kdy Hradec skončil po základní části na prvním místě. Minulý zápas nebyli odměněni, budou na nás připravení. Je hodně věcí, které dělají dobře. My budeme připraveni také a myslím si, že to bude kvalitní utkání z obou stran. Oba kluby se znají, byť se týmy trochu pozměnily, ale očekávám, že celky pod vedením trenérů z loňska budou hrát podobným týmem jako v minulé sezóně. Tam se toho moc nezmění, možná pár věcí na přesilovce či oslabení, což se samozřejmě snažíme vysledovat a klukům ukázat tak, abychom byli na utkání co nejlépe připraveni. Do tréninkové jednotky už se naplno zapojil Tomáš Chlubna, je dobré vidět ho připraveného do boje."

Vzájemné zápasy 2021/22:
15. kolo: České Budějovice – Hradec Králové 4:3
30. kolo: Hradec Králové - České Budějovice 3:2p
45. kolo: České Budějovice – Hradec Králové 3:2sn
60. kolo: Hradec Králové - České Budějovice 2:1p

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....