Banes Motor České Budějovice
24.05.2022, Michal Špírek

Mistrovství světa dvacítek, boj o NHL. Pavla Nováka čeká náročná sezóna

Dvacetiletý útočník Pavel Novák, draftovaný v roce 2020, byl za své výkony v kanadské juniorce odměněn tříletým nováčkovským kontraktem s Minnesotou Wild. V uplynulé sezóně se stal bodovým lídrem týmu Kelowna Rockets, teď se chce prosadit do farmářského týmu Minnesoty v AHL, odkud je to přece jen nejblíže k dosažení snu každého hokejisty - startu v NHL.

Pavel Novák má za sebou starty za Motor, v sezóně 2018/19 naskočil poprvé v první lize, o dva roky později dostal ve druhé polovině ročníku příležitost i v extralize. Uplynulou sezónu ale už odehrál opět v kanadské juniorské soutěži WHL v dresu Kelowny Rockets. Zaznamenal 72 bodů v 62 zápasech a za povedený ročník se dočkal odměny v podobě nováčkovské smlouvy v NHL. Novák si ale uvědomuje, že to ještě samo o sobě nic neznamená. "Splněný sen to bude, až si NHL zahraju a udělám si tam kariéru. Od té doby, co jsem byl draftovaný, jsem měl poslední roky za cíl upozornit na sebe takovým způsobem, abych si svými výkony a přístupem řekl o tu smlouvu. To se teď povedlo, je to jeden z kroků, které je třeba na cestě do NHL udělat, ale nic tím nekončí. Budu makat, budu dřít a věřím, že se to jednou může povést," řekl Pavel Novák v rozhovoru pro jcted.cz.

Zajímavostí hokejového léta by mělo být opakované mistrovství světa dvacetiletých, kde by Pavel Novák neměl v české nominaci chybět. "Když si mě trenéři vyberou a dostanu nominaci, tak strašně rád přijedu, protože reprezentace se neodmítá. Doufám, že se nám třeba povede zahrát dobrý turnaj a pomohu týmu k pěknému výsledku. Myslím, že v srpnu v Kanadě to bude super turnaj, mohlo by přijít hodně lidí, opravdu se na to těším. Sice je to malinko jiné, než tam jet rozehraný klasicky v prosinci, bude se tomu muset trochu uzpůsobit příprava na sezonu, ale třeba mi to pak pomůže v Minnesotě. Když se tam dostanu, tak odehraju spoustu kvalitních zápasů, než poletím na kempy, to bude určitě výhoda a navíc velká zkušenost," řekl redaktoru Pavlu Pubalovi v úvodu zmiňovaného rozhovoru. Co přidal v interview pro náš web?


Hlásíte, že na předsezónní zámořské kempy chcete přijít co nejlépe připraven. Co to znamená v praxi, jak bude vypadat vaše letní příprava?
Před dvěma týdny jsem se vrátil z Kanady, zatím mám volnější režim. Chodím na tenis, na kolo, trávím čas s rodinou a přítelkyní a stále tak trochu regeneruji. Ale už se to přece jen blíží, za chvíli začnu s tréninkem na suchu a pomalu i na ledě. Je třeba se na sezónu, která bude náročná, pořádně připravit. Bude to tvrdá dřina.

Jak do přípravy na sezónu promluví fakt, že se netradičně v srpnu odehraje mistrovství světa dvacítek?
Nejsme sice zvyklí, že bychom takhle velký turnaj hráli v polovině srpna, ale na druhou stranu, i loni jsme už v červenci a srpnu hráli za dvacítku zápasy. Bude to trochu jiné, do přípravy to trochu zasáhne, ale podle mě to nebude zásadní změna.

Co pro vás ale velkou změnu znamená, tak to je podpis nováčkovského kontraktu v NHL. Minnesota vás draftovala před dvěma lety, byl jste od té doby pod dohledem klubu?
Musím říct, že už od draftu se mnou Minnesota neustále komunikuje a zajímají se o mě, dostávám zprávy, v čem je třeba se zlepšit i v čem jsem třeba naopak dobrý. Podpisem smlouvy se tak nic nezměnilo, jejich přístup je pořád stejný a pořád o mě mají velký zájem. Jsou tam jeden dva lidé, se kterými se bavím nejvíc, ale spousta z lidí z organizace, třeba kondičák, se o mě zajímá, když něco chtějí vědět, napíšeme si, nebo si o mě zjistí, co je potřeba. Od draftu jsem od nich cítil, že se mi všichni snažili pomoct a měl jsem z toho radost. Ještě jsme neřešili, co bude nebo nebude příští rok, je chvíli po sezóně. Ale brzy si i s agentem sedneme a řekneme si, co a jak bude následovat.

Jak je pro vás v aktuální fázi kariéry agent důležitý?
Teď už je to podle mě nezbytná součást. Všechny smlouvy a tak podobně jdou přes něj, nemyslím si, že by si hráč takové věci dokázal vyřešit sám. Je tak pro mě obrovsky důležitý, ale nejen kvůli tomu. Mými agenty jsou Aleš Volek a Zbyněk Hrdel, máme spolu velmi dobrý vztah, když něco potřebuji, poradím se s nimi a vždycky mi pomůžou.

Vaše přání je jasné, hrát v příští sezóně nejméně v AHL. Ale možnou variantou by bylo i zůstat na výjimku ještě v juniorce. Je to něco, co byste případně byl ochoten podstoupit?
Je to jedna z možností. Pro mě je samozřejmě prioritou vybojovat si místo na farmě v AHL a mít tam dobrou sezónu. Když se to bude vyvíjet tak, že bych musel zpátky do juniorky, tak já bych to určitě neodmítl. V Kelowně jsem byl spokojený a líbilo se mi tam. Ale mojí prioritou je hrát na farmě.

Poslední sezóna se vám podle získaných bodů velmi povedla, jste spokojený?
Z týmového hlediska to bylo poměrně povedené. Velmi dobrá základní část, možná až nad očekávání. Náš tým byl mladý, moc se od nás nečekalo, ale vyhrávali jsme, poráželi i lepší týmy. V play-off to ale nevyšlo, vypadli jsme hned v prvním kole. Moje sezóna se mi víceméně podařila. Nějaké body jsem uhrál. I za nároďák se mi poměrně dařilo. Na druhou stranu, myslím, že jsem mohl dát více gólů. Měl jsem v týmu malinko jinou roli než v prvním roce v kanadské juniorce. Stal jsem se lídrem, už jsem musel i pomáhat mladším klukům, v tom to pro mě bylo jiné.

Kelowna mimochodem vypadá jako hezké místo pro život...
Celkově Britská Kolumbie je velmi krásná oblast Kanady. Kdybych měl někoho nalákat do Kelowny, tak myslím, že jde o nádherné spojení hor s jezerem, krásná příroda. Co se týče WHL, za mě je to jedno z nejhezčích míst, kde hrát.

To skoro zní, že by se vám v Iowě mohlo po takovém místě stýskat?
(úsměv) To nedokážu posoudit, zatím jsem v Iowě nebyl. Ale Kelowna je opravdu nádherná, až bych si dokázal představit se tam někdy vrátit a žít tam.

Jak to v kanadské juniorce funguje pro evropského hráče co se týče péče mimo hokej?
V Kanadě mám náhradní rodinu. Musím říct, že mě přijali jako vlastního syna, oba roky jsme si spolu užili a je pro mě těžké je po sezóně opouštět. Cítil jsem se v podstatě stejně, jako když opouštíte domov. Každému, kdo do zámoří jde, bych přál, aby prožil to, co já. Protože jsem od nich dostával péči opravdu jako kdybych byl tady doma s rodiči v Čechách.

Takže v kontaktu zůstáváte i nadále?
Je to tak. Neustále si píšeme, občas si zavoláme, mají v plánu přijet za námi do Česka a setkají se s mojí rodinou. Rodiče už v Kanadě byli, seznámili se, společně byli na mistrovství světa dvacítek. Máme s nimi hezký vztah. Stal jsem se součástí jejich rodiny a myslím si, že tak tomu bude až do konce života, to už se nezmění.

V AHL v Iowě už by vás čekalo úplné osamostatnění...
(úsměv) Něco jiného by to bylo. Ale už takhle při příchodu do kanadské ligy se trochu osamostatnit musíte. Ale je pravda, že kdyby se povedla farma, už bych tam byl sám. Musím říct, že se na to těším, je to pro mě velká výzva a myslím si, že jsem na to připravený.

Čekají vás předsezónní kempy, jaké s nimi zatím máte zkušenosti?
V létě jsem absolvoval svůj první nováčkovský předsezónní kemp a také hlavní kemp Minnesoty, kdy jsem si dokonce zahrál jeden zápas v přípravě v NHL. Je to obrovská změna, zázemí, hráči, už je to vše na nejlepší úrovni a nic lepšího už asi nezažijete. Musím říct, že ze začátku jsem byl ze všeho vykulenej, byl jsem jak v Jiříkově vidění, ale docela rychle jsem si na to navykl. Kluci byli hrozně fajn, i ty největší hvězdy přijdou, poradí, chtějí se s vámi bavit. Byl jsem tam měsíc a moc jsem si to užil, zahrál jsem si zápas proti Saint Louis, byl to pěkné. A zároveň to byla obrovská nominace makat, abych se tam dostal a mohl s těmito kluky hrát. Je přede mnou hodně práce.

Jak si v Minnesotě stojíte v rámci draftovaných hráčů? Dostali všichni hráči vašeho věku nováčkovské smlouvy?
Z mého ročníku draftovala Minnesota pět hráčů. Šel tam Rakušan Marco Rossi v prvním kole, dále ruský útočník, který ještě podepsáno nemá, poté dva obránci, ti už také smlouvu mají. Já podepisoval jako čtvrtý v pořadí. U mě to myslím přišlo v pravý čas, jsem moc rád, že se to povedlo a že se můžu posouvat dál.

V Iowě byste tedy byl mezi nejmladšími členy kádru. Ale mohla by se vám hodit zkušenost s dospělým hokejem z Motoru, ne?
Jo, už jsem si to trochu vyzkoušel, vím, že je to fyzicky náročnější, ale věřím si, že se v dospělém hokeji neztratím, že se budu zlepšovat, že se přizpůsobím a budu platným členem týmu.

Našel jste si čas sledovat výsledky Motoru?
Vždycky budu velký fanoušek Motoru, kluky sleduju. Mám tam stále pár kamarádů, kteří v Budějcích hrajou. Když jsem měl čas, tak jsem si zápas Motoru pustil, play-off už jsem viděl skoro celé. Měl jsem letos velkou radost, třetí místo je obrovský úspěch po tom všem, co se v Budějovicích dělo, po letech v Chance lize, kdy se nedařilo postoupit, po loňské sezóně, která nebyla úplně povedená. Věřím, že budějovický hokej bude jenom vzkvétat.

Šanci v extralize jste dostal od trenéra Václava Prospala. Jakou roli hrál ve vaší kariéře?
Od začátku jsem s ním měl velmi dobrý vztah, pomohl mi se přesunout do Kanady. Jsme spolu dodnes v kontaktu, hodně spolu řešíme, snaží se mi radit. Jako hráče i člověka mě velmi posunul a moc si toho vážím. Doufám, že ještě jednou dostanu šanci si pod ním v nějakém týmu zahrát.


ČTĚTE TAKÉ:
Byl to můj dětský sen, užívá si Jáchym Kondelík po podpisu smlouvy v NHL

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....