Banes Motor České Budějovice
03.11.2021, Marek Baloun

Místa v Motoru i rad si moc vážím a chci to týmu splácet, říká mladíček Chlubna

Devatenáctiletý útočník Tomáš Chlubna odehrál v Plzni své sedmé extraligové utkání, zatím zaznamenal jednu asistenci. V sezóně se má zatím co otáčet - nastupoval také v první lize za Litoměřice, pomáhá českobudějovické juniorce a dostal se do nominace dvacítky na generálku před mistrovstvím světa.

Proti Plzni to vyšlo, jaké jsou pocity?
Věděli jsme, že je Plzeň na vlně, že má výborné hráče, o to jsou ty body cennější. Zvládli jsme to dobře týmově a vezeme dva cenné body, které jsme si zasloužili.

Trenér Modrý vás dal na křídlo k Jiřímu Novotnému a Michalu Vondrkovi, jak se vám hraje po boku takových legend?
(úsměv) Je to skvělý. Oba jsou hodně zkušení a hodně mi radí. Já si toho vážím a jsem moc rád, že s nimi můžu hrát.

Přesto jste ale neposbíral tolik minut jako oni, čím si to vysvětlujete?
Ve třetí třetině to hráli už zkušenější, což chápu a respektuju to. Já si vážím každého střídání.

Vy nyní sedíte na spoustě židlí. Hrajete v A-týmu, vypomáháte juniorce, jste v hledáčku reprezentace... Zažíváte podle vás nejlepší moment kariéry?
Tak kdo ví... (úsměv) Ale samozřejmě si užívám, že mám tolik zápasů. V každém se snažím odvést maximum a uvidíme, jak to půjde dál.

Takový šum měl v Motoru naposled asi Martin Beránek. Jak se vám líbí být středem pozornosti?
Já si nemyslím, že jsem středem pozornosti. Jak říkám, užívám si, že můžu hrát za áčko Motoru, snažím se pomáhat v juniorce, když hraji v Litoměřicích, tak tam taky a snažím se odvádět nejlepší výkon.

Jaroslav Modrý o Tomáši Chlubnovi: "Učí se. Je to mladý kluk. A my se snažíme ho učit co nejrychleji, aby byl co největší součástí našeho klubu. Jsme si vědomi, že je v nominaci dvacítky, je to pro klub vynikající reprezentace na mezinárodní scéně a jsme na to hrdí. Pracujeme na tom, aby se každým dnem zlepšoval, učil se kolem hráčů, jako je Jirka Novotný, Milan Gulaš, Lukáš Pech nebo třeba Michal Vondrka. Je to pro něj hokejová univerzita."

Trenér Modrý mluvil ve spojení s vámi o hrdosti a že Motor je pro vás taková hokejová univerzita. Souhlasíte?
Já jsem rád, že můžu hrát za Motor a snažím se mu to splácet, jak jen to jde.

Když zůstaneme u toho vzdělávacího přirovnání, jste v týmu s Milanem Gulašem, Lukášem Pechem, v lajně pak s Michalem Vondrkou a Jiřím Novotným, chodíte si za nimi pro rady?
Tak samozřejmě když něco potřebuji, tak se zeptám. Oni mi radí i sami od sebe, čehož si moc vážím, a snažím se okoukávat, co dělají v tréninku i v zápasech. Moc si toho vážím, jsou to kluci, za které jsem hrával před třemi lety na Playstationu (smích). Teď jsem s nimi v kabině a je to neskutečný.

Kdo z nich je největší mentor, kdo si vás hned vzal pod křídla?
Těžko říct. Já si vážím každé rady, kterou mi někdo dá a ať je to Milan Gulaš, Lukáš Pech, Michal Vondrka, Jiří Novotný, všichni se mi snaží pomáhat.

Co třeba váš otec, radíte se s ním? Přece jen v toho extralize odehrál hodně, radoval se i z titulu...
Podle mě byl třetí (Tomáš Chlubna st. skutečně vyhrál nejvyšší soutěž v sezóně 1990/91, bylo mu tehdy ale 18 let a naskočil za Jihlavu jen do dvou zápasů - pozn. red.), ale samozřejmě to sleduje, radí mi a bavíme se, co dělám špatně, a snažím se z toho poučit a být každým zápasem lepší.

V čem cítíte, že jste se v Motoru zlepšil a co naopak musíte ještě trénovat?
Myslím, že jsem silnější v osobních soubojích. Snažím se na každém tréninku zlepšovat všechny vlastnosti, hlavně obranné, kde jsem měl mezery, a snad to půjde.

Jaké jsou vaše kariérní cíle? Uvažujete o Americe nebo nějakém jiném zahraničí?
Já se teď soustředím jen na Motor a co bude, bude. Pro mě je teď důležité pomáhat tady klukům a dostat se stabilně do sestavy. To je prvotní cíl.

Tak když se soustředíme na tu přítomnost, v pátek nás čeká zápas doma, co od něho čekat?
Přijedou Pardubice, hodně silný tým. Ale my jsme dobrý mančaft a hlavně jsme doma. Já doufám, že nás poženou lidi, kteří jsou v Budějovicích úžasní a já věřím, že urveme tři body.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....