Banes Motor České Budějovice
17.12.2021, Michal Špírek

Matěj Toman vyhlíží návrat na led. Kdy se dočká?

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Útočník Matěj Toman po smolném zranění ruky vyhlíží možnost zapojit se zpět do přípravy s týmem. Aktuálně trénuje v posilovně, bruslení na ledě musí na doporučení lékařů zatím oželet.

Matěj Toman vypadl kvůli zranění ze sestavy Motoru. Ke zlomenině ruky přišel dá se říct nenápadně, hned při prvním střídání zápasu v Karlových Varech, hraného na začátku října. "Byl to divný souboj, asi nikdo by neřekl, že z toho může být takové zranění. Ani sám pořádně nevím, jak k tomu zranění vlastně došlo," vzpomíná na nešťastný okamžik dvacetiletý hráč.

Od té doby je mimo hru. "Doufám, že už brzy bude rekonvalescence u konce. Na konci roku už to bude dvanáct týdnů od zranění. Pak mě čeká kontrolní rentgen, kde se uvidí, zda už je kost srostlá. Podle toho se bude vše odvíjet dál, jestli už půjdu na led nebo budu pořád zavřený v posilovně," krčí rameny Toman a dodává: "Zatím vše nasvědčuje k tomu, že by to mělo být v pohodě, já tomu věřím, ruka vypadá fajn, tak uvidíme, co na to rentgen."

Toman už zlomeninu ruky zažil v žákovské kategorii, ale mezi dospělými ho delší pauza postihla poprvé. Jak to snáší? "Takhle dlouho mimo hru jsem nikdy nebyl, takže je to pro mě psychicky docela náročné, kdy ani nemůžu jít na led a na kluky můžu jen koukat," nezastírá hráč, který v minulé sezóně nasbíral 12 extraligových bodů ve 28 zápasech. Nyní může jen omezeně trénovat na suchu, zůstává v kontaktu s týmem, ale na led na doporučení lékařů kvůli riziku obnovení zranění při možném pádu v aktuální době vůbec nevyjíždí. "Na zimák chodím skoro každý den, pokud nemám trénink s mým kondičním trenérem Josefem Žáčkem. Chodím tam posilovat nebo na kolo, mezi klukama jsem tak skoro pořád, chodím se dívat na zápasy," vypočítává Matěj Toman. Přísloví, že všechno zlé je pro něco dobré, v případě zlomeniny ruky u hokejisty tak úplně neplatí. "Doufám, že nohy dostanou v posilovně trochu víc zabrat, ale zase bude problém s vrškem, kdy budu muset vše dohánět. Hlavní problém bude led, tři měsíce bez ledu je hrozná doba. Takže se zase budu učit bruslit," říká s nadsázkou majitel jedné branky z aktuální sezóny.

Datum, kdy by se Toman mohl mohl znovu objevit v sestavě, je zatím ve hvězdách. "Nedokážu odhadnout, kdy bych po případném dobrém výsledku rentgenu na konci roku mohl být ve formě a fit, kdy mě trenéři budou chtít postavit. Já doufám, že nejdéle do měsíce bych mohl hrát, ale jde spíš o moje přání," krčí rameny budějovický talent.

Matěji Tomanovi těsně utekla šance ukázat se na loňském mistrovství světa dvacítek, kdy mohl naposledy být v nominaci. V té aktuální jsou jeho současný spoluhráč z Motoru Tomáš Chlubna a také Pavel Novák, který hájil barvy Motoru loni. "Budu se na dvacítky určitě dívat, je to skvělý turnaj a skvělé zápasy. Speciálně těmto dvěma pak budu přát všechno nejlepší," vzkazuje budějovickým zástupcům.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....