Banes Motor České Budějovice
09.04.2022, Petra Bicková

Manželka mu starty zakázala, doktor nedoporučil. Terminátor Voženílek přesto nechává na ledě vše

Hrdina semifinálových zápasů Daniel Voženílek utrpěl zranění čelisti, podstoupil dvě operace, přesto se rozhodl zapojit do boje proti Spartě. Jako by se stal symbolem pro boj Motoru - nikdy se nevzdat. Trenér Jaroslav Modrý řekl, že chtěl být hokejistou, protože hokejisti jsou chlapi, ale že právě Daniel Voženílek hranici ještě posunul. Jak se muž s celoobličejovým krytem cítí po operaci na ledě?

Dane, velký obdiv před vámi. Hrál jste s vážným zraněním, ale s chutí. Navíc jste korunoval váš výkon gólem, stejně jako už ve třetím zápase. Jak jste se cítil na ledě?
Fyzicky se cítím strašně. Týden jím pouze polévky, kaše a nutri drinky, zhubnul jsem asi čtyři kila, takže ideální strava to není, snažím se vše doplňovat, ale je to těžké.

Jak k vašemu zranění vlastně došlo?
Na tréninku jsme trénovali přesilovku a Petr Šenkeřík nahrával přihrávku na Milana Gulaše, který vystřelil na bránu, trošku mu to sjelo a puk mě trefil přímo do horní čelisti.

Hrajete se speciálním krytem, ten vám nezpůsobuje problémy, například s dýcháním?
Díky krytu se cítím bezpečně, to žádný problém není, vůbec mě to nelimituje, mně jde spíše o fyzickou a kondiční stránku, tam je to opravdu náročné.

Jaroslav Modrý o výkonech Daniela Voženílka
"Začal jsem hrát hokej jenom proto, že nám říkali, že hokejisti jsou chlapi. Ale Daniel to posunul ještě dál. Klobouk dolů před tím, čím si prošel, jak rychle se nám vrátil a co ještě dokáže týmu přinést. To je prostě něco neuvěřitelného. O takových příbězích by se mělo psát."

Popsal byste blíže, jak léčba probíhá?
Mám to zdrátované, mám tam danou titanovou destičku, která mi čelist drží, neustále to stahujeme, za chvíli běžím zase do nemocnice, pan doktor mi nasadí gumičky, které mi drží čelist u sebe, pak si je na zápas zase sundám a takhle to bude probíhat až do konce sezony.

Kdo rozhodl, že nastoupíte zpět do zápasu i se zraněním?
Já osobně, protože pan doktor říkal, že by byl blázen, kdyby mi něco takového dovolil, standardní doba léčby je 4 až 6 týdnů, jelikož mám v puse šrouby. Takže mi to rozhodně nedoporučil, ale zároveň mi to nezakázal, řekl, že je to na mně.

Podpořila vás manželka ve vaší oddanosti pro tým nebo o vás měla starost?
Ta mě rozhodně nepodpořila, ta mi to vyloženě zakázala, i maminka mi řekla, že sem přijdou, a že mě tam nepustí. Nakonec jsem to ustál a je to dobré.

Nastupovali jste do čtvrtého zápasu s tím, že Sparta má mečbol, jak těžké to pro vás bylo?
Ve třetím zápase jsme vedli 2:0, už jsme se viděli, že to dáme, pak nás ale čekalo těžké prodloužení, měli jsme tam šance. Čtvrtý zápas jsme se rozhodli odmakat, řekli jsme si, že to zvládneme a pokusíme se o zázrak.

V pondělí se vrací série na Spartu, s čím tam pojedete?
Je to takové klišé, ale jdeme vyhrát každé jednotlivé střídání a vrátit sérii sem před skvělé fanoušky. Už se to stalo ve Švýcarsku, že otočili sérii z 3:0, tak jednou se to musí stát i tady.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....