Banes Motor České Budějovice
16.08.2022, Petra Bicková, foto: facebook Old boys HC Motor Č. Budějovice

MUŽI S CÉČKEM: Vždycky jsem se cítil jako lídr mančaftu, byla to čest, vzpomíná Radek Ťoupal

Je čas přiblížit si kariéru dalšího budějovického kapitána. Kapitánské céčko v roce 1989 a poté mezi lety 1995 až 2000 nosil legendární Radek Ťoupal. Právě dnes již šestapadesátiletý hokejový útočník má za sebou bohatou hráčskou kariéru včetně zisku bronzu na olympiádě. V Českých Budějovicích je také známý díky svému podnikání v oblasti realit. Jak vzpomíná na svou roli kapitána extraligového mužstva?

Radek Ťoupal vyrůstal na malém městě v Milevsku, kde s kamarády hrával kromě hokeje také fotbal či házenou. „Hokej tam byl nejpopulárnější. Můj otec sice také hrával hokej, ale to není ten hlavní důvod. Všichni kluci ze třídy chodili na hokej, takže to bylo jasné,“ popisuje svou cestu k hokeji bývalý kapitán Ťoupal.

S hokejem tedy začínal ve zmiňovaném Milevsku a v sezóně 1982/1983 přešel do prvoligových Českých Budějovic, kde strávil většinu své hokejové kariéry. Jeho hráčská kariéra byla velmi bohatá. Radek Ťoupal se dostal i do reprezentace, kde zaznamenal také úspěchy. Na olympiádě v Albertville získal bronz: „My jsme byli trochu zklamaní ze třetího místa. Ale tenkrát nikdo nevěděl, že medailí z olympiád bude čím dál tím méně, a že to bude tak ceněné. V dnešní době je to zázrak, ale my to tak nebrali. Ale z dlouhodobého hlediska a z hlediska, jak to teď vypadá v pozici českého hokeje ve světě, je to dobrý výsledek a beru to jako svůj největší úspěch,“ říká internacionál Ťoupal.

Radek Ťoupal
Narodil se 16. srpna 1966. Šikovný centr, který nasázel v nejvyšší soutěži 248 gólů. Patří k nejvýznamnějším hráčům českobudějovické hokejové historie. Probojoval se i do reprezentace. Dva roky hrál finskou nejvyšší soutěž, nastupoval i v nejvyšší německé lize a poslední rok kariéry v Rakousku. Na startu své kariéry zvládl vystudovat pedagogickou fakultu. S bratrem Kamilem se sešli v budějovickém týmu. Má syny Jonáše a Ondřeje. Kompletní medailonek Radka Ťoupala najdete na našem webu zde.

V roce 1989 oblékl Ťoupal poprvé dres s kapitánským céčkem, to nakonec nosil v Budějovicích v součtu dlouhých šest sezón! „Vždycky jsem se cítil jako lídr mančaftu, byla to velká čest, že mě vybrali. V jakémkoliv týmu, když děláte kapitána, musíte něco umět a být v kolektivu tmelící článek. Přede mnou byli kapitány osobnosti jako Jirka Lála, Láďa Caldr a Míra Dvořák a já se měl od koho učit,“ hodnotí kapitánskou roli Ťoupal.

Radek Ťoupal se aktuálně věnuje podnikání v oblasti nemovitostí, se kterým začal ještě při působení v hokeji. „Každý myslí na zadní vrátka, co bude dělat po skončení hokejové kariéry. Potkal jsem se na dovolené s jedním mým dlouholetým kamarádem a protihráčem z Pardubic, který jeden čas dělal také prezidenta hokejových Pardubic. On mě trochu navedl tímto směrem, já jsem pak začal v Českých Budějovicích úplně od píky. Pak se to rozběhlo a dnes už děláme devatenáctý bytový projekt a velký kus v podnikání už je za námi," říká Ťoupal.

Hokej a podnikání s nemovitostmi jsou odlišné světy. „Hokej je mnohem těžší a složitější v tom, že sice můžete všechno připravit dopředu, tým může být ve výborné kondici, může mít formu, ale pak se stane individuální chyba a tým prohraje. Jsou tam neočekávané události, které sport dělají zajímavým, ale vám to může ublížit nebo naopak pomoci. Ale v byznysu všechno připravíte a pak přichází výsledek," hodnotí Ťoupal, podle kterého v obchodu neočekávané události nejsou tak časté, výjimkou však je aktuálně ruská invaze na Ukrajině. „Válka na Ukrajině je taková černá labuť v obchodním prostředí, nedala se očekávat. Ale v hokeji je v každém zápase něco nepředvídatelného, ať už se jedná o zbytečný faul či něco jiného. Ale v byznyse, když se to připraví, tak výsledek dopadne tak, jak člověk nastavil podmínky,“ vysvětluje úspěšný podnikatel Ťoupal.

I přes pracovní vytíženost v podnikání si najde čas na sledování hokeje, a to pasivně jako divák z domova. „Výsledky sleduji a v televizi také koukám. Jarda Modrý udělal pořádný kus práce, obzvlášť s obránci, tam vidím velký posun. Byl to šťastný tah, že ho vedení vybralo jako hlavního trenéra,“ hodnotí aktuální tým Radek Ťoupal.

ČTĚTE TAKÉ:

Zdeněk Kaucký - kapitán ze sezóny 1958/59

Jan Šrámek - kapitán ze sezóny 1965/66

Josef Pártl - kapitán z let 1970-1973

Karel Pražák - kapitán ze sezóny 1973/1974

Václav Mařík - kapitán ze sezóny 1973/1974

Jaroslav Kočer - kapitán sezóny 1981/1982

Jiří Lála - kapitán z let 1986 - 1989


Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....