Banes Motor České Budějovice
25.02.2021, Michal Špírek

Karel Plášil se blíží k hranici tisíce odehraných minut a chválí si spolupráci s parťákem Vydareným

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Obránce Karel Plášil je nejvytíženějším mužem sestavy trenéra Václava Prospala. V průměru tráví na ledě 21 minut a 8 vteřin, v sezóně nashromáždil na ledě už 972 minut, s touto porcí je dvanáctý v rámci celé extraligy. Jak je těžké v závěru sezóny hledat síly? A jak v dalším zápase poprvé v sezóně předčit Olomouc? Nejen k tomu se Plášil vyjádřil pro klubový web.

Vysoký ice time máte pravidelně. V posledním zápase v Liberci jste ale strávil na ledě dokonce téměř 27 minut. Vnímá hráč už při zápase, že má takto vysoký ice time?
V první třetině jsme hráli ještě na šest obránců, postupně se to stáhlo na čtyři. Když bylo to vytížení ob střídání, tak to bylo ze začátku docela náročné, pak se do toho člověk dostane, vůbec nad tím nepřemýšlí a nevnímá to. Ve zbytku zápasu jsem tak únavu nepociťoval, myslím, že stejně na tom byli zbylí tři kluci, co hráli.

Takže při zápase se zatáhnete a únavu nevnímáte. Ale jak to pak vypadá po zápase s velkou minutáží? Je to znát?
Jako obránci teď máme vytížení veliké a únava se nasčítá. Naštěstí jsme teď měli den volna, ale únava druhý den už je docela velká.

Šlo o váš osobní rekord v čase stráveném na ledě v jednom zápase?
Určitě jsem se dostal na své maximum, dosud jsem měl nejvíce kolem 24 minut. Jsem za to rád.

Jste jedním z železných mužů sestavy, chyběl jste v jediném zápase sezóny. Je ještě kde brát síly v tom nabitém extraligovém programu?
Zápasů už moc nezbývá. Všichni jsou unavení, je nás tam více, co hrajeme hodně. Člověk se snaží připravit na každý zápas, ať je unavený nebo ne, někdy je to znát méně, někdy bohužel více.

V dalším zápase vás čeká Olomouc, s kterou jste třikrát těsně prohráli. Jak na ni?
Systém a tým Olomouce je postaven na bránění středního pásma, hrajou dost zataženě a jako my hrají agresivní hokej. Čekají na chyby soupeře, které dokážou dobře využívat. Na to si musíme dát pozor. Bude těžké se k nim přes střední pásmo dostávat a vytvářet si nějaké šance. V tréninku jsme se na to připravovali, tak snad vyhrajeme.

V sezóně jste nasbíral doposud 15 kanadských bodů, ale také 17 záporných bodů ve statistice plus mínus. Jak své výkony hodnotíte?
Sezóna se mi moc nepovedla. Začátek byl dobrý, kolem Vánoc přišly nějaké osobní záležitosti, nějakým způsobem i ta únava, týmu se nedařilo, bylo to jedno s druhým. Tam jsem měl hodně špatných zápasů. Poslední zápasy se to o něco zlepšuje. Sezónu nehodnotím kladně, jak týmově, tak osobně.

V průběhu aktuálního ročníku se vám narodila dcera. Tak jak se vám daří v roli otce?
No, je to hodně náročné. Malinká hodně brečí, je to jak na houpačce, spím velmi málo. U dětí je to individuální, my máme ty první dva měsíce dost náročné.

Říkáte, že hůře spíte, to může na život a výkonnost hokejisty mít vliv, ne?
(úsměv) Neměl bych to říkat, ale určitě to nějaký vliv má. Člověk hodně hraje, do toho dítě, je toho dost, nebudu říkat, že ne.

V sezóně jste hrál v obranné dvojici převážně s Pavlem Pýchou a nyní s Reném Vydareným. Jací jsou to parťáci?
Čenda je hodně útočný hráč, já se také snažil tak hrát. Myslím, že v některých zápasech jsme měli i dost smůly, kdy nám tam padaly takové zvláštní góly, i vlasťnáky. S Rendou se mi vždycky hrálo výborně. Je to zkušený hráč, vždy u něj vím, kde bude, musím říct, že s ním se mi v Motoru za ty tři roky, co tu jsem, hraje nejsnáze.

René Vydarený ohlásil, že po sezóně ukončí kariéru. Když se vám s ním hraje tak dobře, nepřemlouváte ho, aby ještě přidal další sezónu?
Já myslím, že je rozhodnutý. (úsměv)

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....