Banes Motor České Budějovice
04.11.2022, Pavel Mádl

Je to velká úleva, říká po první brance v sezoně Matěj Toman

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Konečně protrhl střeleckou smůlu. Naposledy se útočník Matěj Toman trefil 14. září 2021 ve Zlíně, následně ho po celou sezonu zbrzdila zlomenina ruky. Proti královehradeckému Mountfieldu otevřel gólový účet zápasu a přispěl k výhře 2:1.

Matěji, utkání mělo skvělou kulisu. Jak jste si ho užil?
Užívám si každé utkání. Doma nám to poslední dobou šlape, takže musíme sbírat body. Muselo to být skvělé i pro fanoušky, a ještě proti Hradci.

Vy osobně hrajete velmi důrazně, létáte po ledě. Vstřelil jste první branku v sezoně, takže musela přijít úleva.
Je to velká úleva po těch zápasech, kdy se mi to nepovedlo. Snažím se bojovat za tým, protože od střílení gólů jsou tam jiní, ale my bychom taky měli přispět.

Velmi tvrdě dohráváte souboje. Je to něco, co jste si tehdy přenesl z kanadské juniorky?
Možná ano. Spíše to praktikuji teprve dvě sezony, poněvadž vidím, jak je mi nepříjemné, když vidím, jak protihráči hrají. Snažím se hrát stejně, byť na to nemám ty nejlepší parametry. Protihráči si ale pak dávají větší pozor a je jim to nepříjemné.

Taky jste strávil více času na ledě.
Proti Třinci také, ale na to moc nekoukám. Samozřejmě je lepší, když tam strávíte více času, ale každé střídání jdu do toho naplno. Když jsem tam méně, hraju také důrazně a tvrdě.

Byl jste zrovna u branky, která byla nejdříve uznána, po trenérské výzvě soupeře ji nakonec rozhodčí neuznali. Jak jste viděl celou situaci?
Nejdříve rozhodčí řešili, že puk přešel za brankovou čáru po hvizdu a poté si Hradec vzal trenérskou výzvu kvůli nedovolenému bránění brankáře. Ale sebrali jsme se a pak jsme ten gól dali, a to ukázalo naši sílu.

U vítězné branky, která už byla regulérní, musela propuknout velká radost.
Rozhodně. Krásný gól Romana Vráblíka necelé tři minuty před koncem, byla krásná atmosféra a máme zasloužené tři body.

Do týmu se vrátili Michal Vondrka i Milan Gulaš. Přinesli vám tito hráči určitou pohodu do kabiny?
Ano. Kluci jsou výborní na puku, umí tvořit šance, dostaneme se do tlaku a všichni si více věří. Umí rovněž hrát skvěle přesilové hry. Jsou lídři týmu a díky nim se cítíme silnější.

Do Olomouce tedy pojedete s větším sebevědomím.
Určitě. Musíme si dát pozor na začátek, protože to je to, co nás sráží. Celkově hrajeme jinak než v domácích zápasech. Musíme více bojovat a tlačit se do brány.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....