Banes Motor České Budějovice
02.04.2021, Petra Bicková

Doufám, že se tým zvedne, hlásí Martin Beránek

Nejvytěžovanější junior, tak byl nazýván Martin Beránek, který měl opravdu pestrou sezonu. Kromě extraligy stihnul ještě mistrovství světa do dvaceti let. V Motoru naskočil do čtyřiceti zápasů a připsal si celkem devět bodů. Jak je se svými výkony mladý útočník spokojen?

Jak byste zhodnotil sezonu 2020/2021?
Z toho týmového hlediska se nám to nepovedlo, to už zaznělo několikrát, takže to nechci hodnotit jako celek, ale spíše se zaměřit na svůj výkon. A pro mě to byla úžasná zkušenost. Bylo super, že jsem si to mohl tuhle sezónu vyzkoušet. Doufám, že do další sezóny mi ta nepovedená sezóna hodně pomůže.

Vám osobně se začátek sezony vydařil, dostával jste hodně prostoru, ale v závěru sezony už jste tolik vidět nebyl. Čím si to vysvětlujete?
Těch faktorů bylo víc. Mistrovství světa do dvaceti let, kde jsme byli zavření měsíc jen na pokoji a občas chodili na zimák. Kondička a fyzická síla pak není taková a tohle vše se promítlo na konci sezony. Ale ani se mi tolik nedařilo a týmu také ne. V úvodu jsme byli takoví natěšení a pak se přestalo dařit.

Přesto jste vstřelil sedm gólů a připsal si dvě asistence, což na nováčka v extralize není špatné. Jste s těmi čísly spokojený?
Spokojený nejsem, to nebudu asi nikdy. Jsem rád za těch sedm gólů, všech si hrozně cením, ale mohlo jich být víc a asistencí také.

Zahrál jste si na MS dvacítek. Dá se nějak porovnat hokej na šampionátu a v extralize? Aspoň ta rychlost bruslení zámořských týmů bývá obrovská.
Extraliga se hraje spíše na rychlost a zkušenosti. Na dvacítkách ti kluci lítají, všichni jsou výborní bruslaři, kdo neumí bruslit, tak nemá šanci. Je to rychlejší než extraliga.

Už se moc ani nerozebíral váš dodatečný trest po zápase s Kanadou. Vyfasoval jste trest na dvě utkání za kopnutí protihráče. Není to přísné, když v zápase jste ani trest nedostal?
Přísné to nebylo, já jsem ho opravdu kopl. Bylo to za hranou. Jsem rád, že jsem nic nevyfasoval přímo v utkání. Sám rozhodčí mi řekl, pokud to udělám ještě jednou, tak jdu do konce utkání. Jsem rád, že jsem neoslabil tým. Pro mě už juniorské mistrovství skončilo, bylo mé poslední. Já bych musel teď teoreticky nastoupit za A tým národního mužstva, což je dost nereálné. A ten trest má platnost rok a jelikož to bylo moje poslední mistrovství, tak trest ani nic neznamená.

Na MS jsme porazili ruský výběr, což bylo velké překvapení. Jak na to vzpomínáte?
To byl nejhezčí moment celého mistrovství. Byl to parádní zápas. My jsme se na ně výborně takticky připravili, hodně dobře jsme bránili a Rusáci se k ničemu moc nedostali. Za mě parádní tah trenérů, že to na ně takhle vymysleli.

Pro juniora to byla docela přelomová sezona – extraliga, účast na MS. Splnilo se vám vše, co jste od sezony 2020/21 očekával?
Vlastně ano, ale zase je tu týmové hledisko, kdy jsme s Motorem nepostoupili dál. Minimálně na předkolo jsme měli. To je pro mě stinná stránka sezony, ale jinak byla parádní.

Jaké máte cíle do příští sezony?
Držet se v A-týmu. Ukázat novému trenérovi, že můžu hrát dospělácký hokej.

Co říkáte na prodloužení smlouvy? Těší vás, že budete mít po boku Šimona Kubíčka a Matěje Tomana jakožto vaše vrstevníky?
Určitě. My se známe hrozně dlouho a jsme kamarádi. Je super, že může být spolu parta mladých. Pro nás pro všechny to bude super. A že budu zůstávat jsem věděl už dlouho, opci jsem měl na dva roky.

Co si slibujete od nové sezony pod novou trenérskou dvojicí?
Doufám, že se tým zvedne a přijdou nové posily. Těším se na novou zkušenost a jsem zvědavý. S trenérem se ještě osobně neznáme, zatím jsme si jen volali.

Co vám daly tréninky pod Václavem Prospalem?
Asi to, že když někdo zařve, tak se z toho nemám hned pos*at. Tréninky byly občas náročné, ale jsem vděčný za to, že jsem si mohl vyzkoušet pod někým takovým hrát. Z té psychické stránky mi to hodně pomohlo. Když někdo zařve, tak se prostě nehroutí svět. Tréninky byly náročné i fyzicky, pilovali jsme kondici, za to jsem také vděčný.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....