Banes Motor České Budějovice
22.05.2021, Michal Špírek

Daniel Voženílek: Se získanými body jsem nebyl spokojen. Mám na víc

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Pětadvacetiletý útočník Daniel Voženílek byl v minulé sezóně třetím nejproduktivnějším hráčem Motoru. A věří, že má na to předvést v další sezóně ještě lepší výkony a bodové zisky.

Na první trénink na ledě jste vyjel jako první. Byl jste tak natěšený, nebo se jen rychle oblékáte?
Chtěl jsem si to zkusit, než tam budou všichni. Přece jenom jsem od posledního zápasu nebyl na ledě, tak jsem se chtěl v klidu projet (úsměv).

Co jste tomu vlastně říkal, že jste vyrazili na led už zkraje letní přípravy?
Je to zajímavé zpestření. Led je k dispozici, takže v pátky si budeme chodit zahrát, abychom se nějak udržovali na ledě. Jsem za to rád, i když ty první ledy jsou vždy náročné. Dvě měsíce jsem na bruslích nestál, takže je to znát.

Jaké zatím máte pocity z letní přípravy?
Zatím v ní nejsme v kompletní sestavě. Je hodně náročná, v úterý a ve čtvrtek máme dvoufázové tréninky, kdy odpoledne chodíme běhat, což vzhledem k mojí váze není úplně jednoduché. Ale snad to zvládám.

Tentokrát Motor netrénuje v létě individuálně, ale týmově. Jak to hodnotíte?
Není to nic špatného. Všechno má své plusy a mínusy. Letos hrajeme hodně her, což mě baví, něco si ale člověk procvičí zase možná lépe individuálně. Při objemu našich tréninků by ale bylo spíše kontraproduktivní chodit se ještě někam připravovat zvlášť.

Chystáte se na druhou sezónu v Budějovicích. Vaše pokračování ale bylo oznámeno až v minulém týdnu. Nebyl už jste trochu nervózní, zda se dohoda podaří?
Původně jsem o tom nevěděl, že to ještě není domluvené, přes agenty jsem se pak dozvěděl, že do toho vstupovaly ještě jiné kluby. Nakonec jsem tak trochu nervózní byl, ale zaplaťpánbůh, že to všechno dobře dopadlo.

Co pro vás další rok v Motoru znamená?
Jsem rád, že tu můžu být. Snad konečně v září přivítáme fanoušky na stadionu a pevně věřím, že se budeme pohybovat ve vyšších patrech tabulky, moc se těším.

Jak budete z osobního hlediska vzpomínat na loňskou sezónu?
Bylo to hodně zajímavé. Venca Prospal je obrovská osobnost a má takový přístup k hokeji, že vám to dá na hokej úplně jiný pohled, než co jsem byl zvyklý tady v Česku. Ze začátku pro mě bylo náročné vše pochytit a pochopit, ale snažil jsem se dělat, co se po mně chtělo, abych stále dostával důvěru. A nakonec jsem toho snad nějak využil.

Alespoň ze získávání kanadských bodů se dá vyčíst, že jste se zlepšoval s průběhem sezóny. Cítil jste to tak i vy sám na ledě?
Určitě. Bylo to hlavně tím, že jsem přešel do nového klubu a nového prostředí, nevěděl jsem, jak to chodí, musel jsem se sžít třeba právě se způsobem trénování, kdy Venca Prospal, pokud jste třeba nedohrál nějaký souboj, vás klidně posadil. Musel jsem se tak chvíli rozkoukávat. Ale snažil jsem se držet toho, co mi Venca říkal a myslím, že i kvůli tomu jsem dostával šance, když viděl, že plním, co je mi dáváno za úkol. A jsem rád, že tomu tak bylo.

Co z toho, co jste se v minulé sezóně naučil, si budete nejvíce chtít uchovat?
Je to o návycích, co má Venca z Ameriky, chodit hodně do brány. A ta jeho velká zarputilost. To se člověk jen tak nenaučí, ale rozhodně je inspirativní zkusit pochytit co nejvíce od lidí, co byli v hokeji úspěšní.

Vy jste byl jedním z hráčů, co už jste měl s extraligou zkušenosti z dřívějších let. Ale loni jste si stanovil díky 23 bodům nové bodové maximum.
Těch bodů ale nebylo tolik, byl jsem se sebou ohledně toho nespokojený, myslím, že mám na daleko lepší čísla a větší pomoc týmu. Ale jinak to bylo samozřejmě jinou rolí v týmu, kdy jsem dostal důvěru. I když mi to v začátku moc nešlo, snažil jsem se držet pokynů, i díky tomu mě Venca podržel na přesilovkách a já to nakonec zlomil. Škoda jen, že jsem takhle nezačal od září.

A jakou roli byste chtěl hrát v týmu Motoru v příští sezóně? Přišli noví hráči, bude zase o něco těžší zůstat mezi těmi top útočníky, co budou chodit třeba právě na ty přesilové hry.
Jsou tu noví, zkušení hráči, ale myslím, že typologicky jsou ode mě trochu rozdílní. Myslím tak, že bych se tam mohl vejít. Vím, že jsem schopný předvést lepší výkony než loni, takže věřím a doufám, že zažiju celkově lepší sezónu.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....