Banes Motor České Budějovice
27.05.2003, Antonín Vansa

Výměna pro mě nebyla překvapením, tvrdí Radek Dvořák

Běžela 46.minuta třetího zápasu série mezi Edmontonem a Dallasem, když se forvard "Olejářů" Radek Dvořák prosmýkl obranou Dallasu a skvělým gólem dokonal obrat v zápase na 3:2. „Provedl to skvěle. Nešlo s tím nic dělat," skládal po zápase poklonu Dvořákovi gólman "Hvězd" Marty Turco. V dalším zápase se však odchovanec budějovického hokeje nešťastně zranil a sezona pro něj předčasně skončila. „Mrzí mě to. Když už jsem se tam jednou dostal, tak se hned zraním," usmívá se při vzpomínce na zlomený prst sympatický útočník.
Těžko začít jinde než u trejdu, který Vás letos potkal. Z New Yorku jste se stěhoval do kanadského Edmontonu. Počítal jste s tím?
Překvapení to pro mě určitě nebylo, já jsem to dokonce očekával. V New Yorku to poslední dobou nebylo optimální. Vzpomínám si, že když jsem šel loni na operaci, tak na moje místo ihned angažovali Pavla Bureho. Já jsem se pak začal z toho zranění kolene vzpamatovávat, ale stále to nebylo stoprocentně v pohodě a tak před Vánoci přišel do týmu ještě Kovalev z Pittsburghu. V tu chvíli se moje pozice ještě více zhoršila, manažer podepsal velká jména a pro mladé hráče, jako jsem já, nebo Honza Hlaváč nebylo místo. A tak mne vyměnili do Edmontonu, čemuž jsem ze srdce rád, protože jsem byl v roce 1995 Edmontonem draftovaný, mám tam známé a navíc je tam mužstvo, které je mi bližší, protože já jsem tam ve 26 letech čtvrtým nejstarším hráčem. Musím říci, že v Edmontonu je to zatím parádní!

Kde vidíte hlavní rozdíl mezi New Yorkem Rangers a Edmontonem Oilers?
V Edmontonu všichni makají na 100%. Tam neexistuje, že by někdo ten zápas vypustil...teď to zní, jako kdyby se to v New Yorku nedělo, co? To jsem říct nechtěl. V New Yorku samozřejmě také všichni jedou na 100%, ale je tam ta chyba, že je tam nakumulováno moc hvězd najednou. Když je moc velkých jmen v jednom týmu, tak zákonitě některá z nich musí hrát třeba třetí nebo čtvrtou lajnu a to se jim nelíbí, protože pak hrají málo minut. Ale na New York vzpomínám moc rád, protože mám pocit, že teprve tam jsem odstartoval svou kariéru.

Je velký počet hvězd v týmu Rangers tím hlavním důvodem, proč se "Jezdci" nedostali již čtvrtým rokem do play-off?
Na to se těžko odpovídá. Já ty kluky znám a vím, že patří mezi ty nejlepší a nejšikovnější na světě. Spíše je problém ve vedení týmu...Hráči se opravdu moc snaží, není to tak, že bychom se nesnažili vyhrát, ale prostě je ten tým špatně poslepovaný. A druhá věc je ta, že proti Rangers hrají všechna mužstva jinak, než třeba proti Floridě nebo Vancouveru...

...takže něco takového, jako je Sparta Praha u nás?
Přesně tak! Proti Rangers hrají všechny týmy najednou o 15% lépe a více si věří. Navíc v New Yorku je neúnosný tlak od novinářů a fanoušků. Je to dané i tím, že se zveřejňují v NHL platy - když se vyhrává, tak je vše v pořádku, ale když to pak nejde, tak jsou úspěchy zapomenuty a novináři tě úplně strhají. A toto je jenom v New Yorku. Nikde jinde, možná kromě Toronta, takhle pod palbou kritiky nejsi. Možná, že to ti hráči neumí unést...

Na Vás tlak vyvíjený nebyl? Vás to nijak nenervovalo?
První dva roky ano, protože to na nás (na útoku Dvořák-Nedvěd-Hlaváč; pozn.aut.) v New Yorku stavěli. Ale nám se zase docela dařilo, takže nám neměli co vyčítat (smích). Na to období vzpomínám moc rád - Petr Nedvěd nám ty puky skvěle rozděloval, Honza jich zase spoustu vybojoval, a já jsem tam zase hodně těžil ze své rychlosti. Pak přišel nový manažer, chtěl podepsat velké jméno, vyměnil Honzu Hlaváče za Lindrose a roztrhli nás. Poté ještě přišel Mark Messier, Bure a ačkoliv jsem stále hrál, tak ti novináři měli najednou jiné objekty zájmu. Proto na mě ten tlak nebyl takový.

Vrátil bych se zpět k tomu trejdu. Asi bude hodně velká změna přejít z největšího města U.S.A. do provinčního kanadského města...
Co se týká normálního života, tak je to hodně velká změna. Není divu, přejít z dvanáctimilionového města do půlmilionového města, ten rozdíl tu je. V New Yorku máš stále co dělat. Je tam otevřeno 24 hodin denně, nemusíš ani nikam jet autem, jen tak si vyjdeš do města. Byla tam taková pohoda a my jsme byli s manželkou hodně spokojení, měli jsme tam hodně kamarádů, speciálně bych uvedl Petra Nedvěda. S tím jsme opravdu velcí kamarádi. No a v Edmontonu je to úplně jiné. Tam to žije hokejem, lidé tě poznávají na ulici...ale změna je život, poznáváš nové lidi. Dokud nemáme malého, tak je to stěhování v pohodě, pak už to bude těžší.

Rozdíl bude i v herním stylu. Říká se, že Východní konference je kvalitnější než západní konference.
Západní konference je taková pomalejší a techničtější. Východní konference je rychlejší, více se napadá, více se střílí. Pro lidi je ta východní určitě zajímavější. Já osobně jsem to určitě hodně pocítil, ale zároveň musím říci, že mi ta hra, produkovaná ve Východní konferenci sedí více.

Už několikrát jste zmínil jméno Petra Nedvěda a mě to nedá abych se Vás na něj nezeptal. V České republice nemá moc dobrou pověst. Hodně mu ublížil Světový pohár 1996, kdy byl spolu s Bobbym Holíkem označen za hlavní příčinu neúspěchu. Prý národní tým rozhádal...
Já Petra moc dobře znám a vím, že moc chtěl hrát za národní tým a všechno pro to dělal. Už když se za námi byl Sláva Lener podívat, to bylo někdy v Lednu, tak tam sepisovali nějaké papíry, aby mohl hrát za nároďák. Nakonec to ztroskotalo na tom předsedovi Faselovi, ačkoliv tam nějaká klauzule byla, že by nastoupit za Čechy mohl. Je to hrozná škoda! Ještě bych se vrátil k tomu Světovému poháru - víš, že vždy se na někoho porážky hodí. A většinou se hodí na toho nejlepšího. To máš v každém sportu, nejen v hokeji. Když hráli fotbalisté o Mistrovství světa a prohráli, tak to noviny hodily na Pavla Nedvěda. Přitom to není jen o jednom hráči, ale o celém týmu. Vyhrává tým a ne jenom jeden hráč! Jenže lidé si raději přečtou, že za propadák může Nedvěd, než že za propadák může tým. Někdo si prostě potřebuje ukazovat prstem a někdo jiný od novin mu k tomu musí pomoct.

Na popularitě mu určitě nepřidala ani reprezentace Kanady na Olympijských hrách 1994 v Lillehammeru, kde nastoupil za Kanadu!
Byl mladý. Já vím, že kdyby mu teď Kanada nabídla reprezentaci a Česká republika ne, tak by za Kanadu hrát nešel. Určitě ne!

Zpět k Vám. Letos jste hrál play-off v kanadsko-americké NHL teprve porduhé v kariéře. Těšil jste se na něj?
Strašně moc! Pro mě to bylo něco nového. Já jsem hrál play-off naposledy v roce 1997, kdy jsme vypadli hned v prvním kole s New York Rangers a pro mě bylo to čekání strašně dlouhé. Člověk ti řekne: Tak co, budeš mít alespoň trochu volna. Ale tak to není. Měsíc nic neděláš a už se zase těšíš do posilovny, nebo na led. Já když teď koukám na to Jersey s Anaheimem, tak jim moc závidím. Oni hrají o něco, o Stanley cup. A o tom to celé je. Je to podobné, jako Mistrovství světa, nebo Olympijské hry. Nejdeš si jen tak zahrát, ale jdeš vyhrát a chceš vyhrát! Chceš, aby si přijel s pohárem do Budějovic a lidé ti mávali, o tom to je. Chceš, aby po tobě něco zůstalo, aby si na tebe lidé ještě někdy vzpomněli. Já jsem na play-off čekal strašně dlouho, ale teď to stálo za to. Fanoušci v Edmontonu, to bylo něco super. Fandili celých 60 minut, strašně se na to těšili. Já jsem takovou atmosféru v životě nezažil a jen doufám, že to ještě někdy zažiju. Doufám, že zase nebudu čekat 5 let...(smích)

V play-off jste se uvedl skvělým gólem, ale pak jste se nešťastně zranil. Jak se to vlastně stalo?
Já jsem chtěl narazit na mantinel Lehtinena, ale on se mi uhnul, nechal tam nohu a já jsem o ní tak metr od mantinelu zakopl. Padl jsem na hranu mantinelu a vyhodil jsem si malíček. Druhý den jsem musel na operaci. Byla to škoda, že jsem se zranil, když jsem se tam už jednou dostal. Zítra už to bude šest týdnů a už by to mělo být úplně v pořádku a budu smět posilovat znovu i hořejšek, protože teď mohu posilovat jen nohy.

V Edmontonu budou Dallas asi nenávidět. Není to poprvé, co Dallas vyřadil "Olejáře"...
(smích) Je to tak. Za posledních 9 let se s nimi osmkrát potkali v play-off. No, to už je snad prokletí (smích). Je to škoda, protože letos jsme si na ně moc věřili. Zklamání bylo určitě velké. Snad dostaneme příští rok někoho jiného...

Čeká Vás dlouhá doba, než znovu začne NHL. Už víte, jak vyplníte volný čas?
Budu se připravovat tady v Budějovicích, jako to dělám každý rok. Po sezoně si dám vždy tak měsíc volno a potom se začínáme s klukama scházet v posilovně, od příštího týdne s námi začíná už i Venca Prospal. Od srpna už posilovnu a kola nahrazujeme přípravou na ledě. A koncem srpna letíme za moře a tam se připojujeme k mančaftům. No a poslední dva týdny máš přípravné zápasy a dolaďuješ formu na start soutěže.

Co Jágr Tým? Vzpomínám-li si dobře, tak Vy jste vždy patřil k jeho pravidelným členům.
Já jsem v něm každý rok a letos rozhodně nebudu dělat výjimku.

V hokejových kruzích se hodně diskutuje stávka, která má příští rok vypuknout v NHL. Říká Vám to něco?
Je to pravdivé. Smlouva mezi hráčskou asociací a majiteli klubů NHL končí v roce 2004 a ty podmínky, co po nás majitelé chtějí, jsou neúnosné! Je to v jednání a doufám, že se to nějak vyřeší, protože by to byla hrozná škoda. A když bude stávka, tak si asi Evropa užije (smích).

Bude-li stávka, bude Vám blízký návrat do Českých Budějovic?
Zatím jsem o tom moc nepřemýšlel. Uvidíme, jak to bude. Určitě bych tu rád nastoupil, protože jsem odsud z jižních Čech, ale teď je na to strašně brzo.

Přemýšlel jste už i o tom, zda byste se chtěl na závěr kariéry vrátit do Českých Budějovic?
Určitě ano. Ale nechci se sem vracet, abych tu něco dohrával. Když se vrátím, tak chci pro ten tým být ještě platný a chci podávat dobré výkony! Kdyby to tak nebylo, tak by mě ten hokej nebavil. Ale zatím je na to moc brzy.

Ještě bych se Vás rád dotázal na letošní Mistrovství světa. Mrzí Vás moc, že jste se zranil a že jste nemohl nastoupit za národní tým?
Mrzí mě to. Se Slávou jsem byl domluvený, že když nebudu hrát play-off, tak určitě přiletím. Já bych jel hned! Myslím si, že když máš šanci jet hrát za nároďák, tak bys měl jet, protože ten hokejový život je krátký a nikdy nevíš, co může být za rok...

...máte pochopení pro ty hráče, kteří kvůli únavě účast odřekli?
Já tu nemohu mluvit za ty hráče, je to jejich rozhodnutí a to se musí respektovat. Mnozí z nich odehráli spoustu náročných zápasů, vypadli s týmem z play-off, z čehož byli určitě také moc zklamaní a proto nakonec raději zvolili odpočinek. Já vím, že Slováci přijeli v plné síle, ale ani my jsme tam neměli špatný tým...to jsi určitě viděl při tom zápase, kdy jsme s nimi remizovali 3:3.

Příští rok je Mistrovství světa tady v Čechách. Pokud budete zdravý a nebudete hrát play-off, přijedete?
Rád přijedu, ale bude také záležet na trenérech, zda mě nominují. Více k tomu teď říct nemůžu.

Mistrovství světa na domácí půdě bývá dost ošidné. Stačí si vzpomenout na hvězdný výběr Ruska, který doma v Petrohradu 2000 vypadl už v osmifinálové skupině, či na Finy, kteří přivezli na turnaj Selänneho a Koivu a přesto vypadli už ve čtvrtfinále...tento scénář Vás nyní nestraší?
Na to nesmíme teď myslet! Stalo se to Rusákům a Finům, ale ani jedni z nich nejsou Češi. Rusové to hrají hodně talentem a nejsou tým. My jsme spíše takoví, že se semkneme a bojujeme jako jeden muž. Ale na to teď nesmíme myslet, musíme se semknout a bojovat jako tým a nezklamat fanoušky.

Díky moc a ať se Vám daří.

Statistiky Radka Dvořáka

Sezona      Tým                         Zápasy  Góly  Asistence   Body   Tr.minuty
1993/94     HC České Budějovice            8       0 +  0           0         0
1994/95     HC České Budějovice           19       8 +  6          14         4
1995/96     Florida Panthers              93      14 + 17          31        20
1996/97     Florida Panthers              81      18 + 21          39        30
1997/98     Florida Panthers              64      12 + 24          36        33
1998/99     Florida Panthers              82      19 + 24          43        29
1999/00     Florida / New York Rangers    81      18 + 32          50        16
2000/01     New York Rangers              82      31 + 36          67        20
2001/02     New York Rangers              65      17 + 20          37        14
2002/03     N.Y.Rangers / Edmonton Oilers 75      10 + 25          35        30
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....