Banes Motor České Budějovice
12.05.2003, David Lukeš

Neliba s Caldrem se konfliktu z mládí už jen smějí

Je to již více než měsíc, co se spolu s Vladimírem Caldrem chopil dirigentské taktovky u budějovického A-týmu Jan Neliba. Rozhovor s ním jsme záměrně naplánovali na pozdější dobu, kdy nám řekne i první dojmy z nového působiště. Ten moment přichází právě teď, téměř dva týdny po zahájení letní přípravy hokejistů HC ČB.
Pane trenére, jak si zvykáte na nové působiště?
"Pro mě je to něco nového. Já jsem poslední tři roky trénoval ve Vsetíně, kde je všechno v menším. Poznal jsem tam hodně lidí, s nimiž vznikla nějaká vazba. Teď si zvykám na nové prostředí. Ulehčuje mi to fakt, že s některými lidmi tady jsem se znal už před svým příchodem. Konkrétně s trenéry a manažerem Pařízkem. Teď si především zvykám na město."

A to se Vám líbí?
"Budějovice jsou pěkné město. Hlavní rozdíl mezi nimi a Vsetínem je kromě velikosti v tom, že příroda tu není tak blízko. Ale okolí už také poznávám, s hráči jsme byli na kolech."

Řekl jste, že některé lidi jste v Budějovicích znal. Jak velkou roli to sehrálo při Vašem rozhodování?
"Svou roli to sehrálo, ale já se především díval na skladbu týmu. To rozhodlo především."

Troufnete si po tak krátké době odhadnout, kam sahají možnosti tohoto mužstva?
"Je tu hodně zkušených, ale i mladých hráčů. Navíc nedávno přišli Radek Bělohlav s Petrem Sailerem. Ten tým má podle mě potenciál, aby hrál v horní části tabulky a vybojoval play-off. To je náš cíl, od kterého se bude všechno odvíjet. My se budeme snažit najít optimální složení a k tomu já osobně musím poznat hráče blíž."

Jaký jste si zatím o nich vytvořil obrázek?
"Tak já zatím mohu hodnotit pouze podle prvního dojmu. Prostředí je tady určitě příjemné. Kluci trénují dobře a akceptují, co se jim řekne. Je ale třeba připomenout, že květen je "pouze" přípravnou částí, kdy se nabírá kondice. Doufejme, že si současnou pohodu přeneseme i do finálové části přípravy na začátku července."

Co Vám k úplné spokojenosti chybí?
"Chtěli bychom získat ještě jednoho hráče na post centra. Uvidíme, zda se to podaří. Kvalitních volných hráčů na trhu moc není."

A pokud se to nepodaří?
"Tak bude hrát centra Martin Štrba. Dál se budeme rozhodovat podle možností. Ale je ještě hodně brzy to konkretizovat, variant je několik."

Odbočme k trenéru Caldrovi. Jak ho hodnotíte coby svého kolegu?
"Když jsem byl Budějovicemi kontaktovaný, měl jsem o jeho schopnostech informace. Spolupráci s ním hodnotím za přínosnou. Každý přináší impuls. On i já se snažíme přijít s prvky inovace, což oba respektujeme. Bude záležet na domluvě, kdo bude v daném zápase koučovat. Podle mě by to mělo fungovat."

Jak tedy máte práci rozdělenou?
"Budeme například dělat dělené tréninky, kdy já coby bývalý bek povedu obránce a Vladimír zase útočníky. Vše bude podléhat komunikaci a konzultaci, tedy vzájemné domluvě. Tam by neměl být problém. Když on povede trénink, já ho budu moci doplnit, ale ne měnit."

Kdo bude koučovat, až přijede Vsetín?
"Proti Vsetínu nejspíš povede tým Vláďa. Mě to nejspíš bude vtahovat. Mám ve Vsetíně přátele, což zůstalo i po mém odchodu. Pochopitelně ale teď budu hájit barvy nového klubu."

Takže zápasy se Vsetínem pro Vás budou mít vyšší náboj?
"Já jsme profesionál a při zápase nebudu Vsetínu nic darovat. Víceméně můžu odhalit přednosti jeho hráčů, to se budu snažit použít."

Zpátky k panu Caldrovi. Není mezi vámi velký věkový rozdíl. Potkali jste se na ledě?
"My jsme se potkali i na střídačkách coby trenéři. Bylo to v sezóně 94/95, kdy jsem vedl Kladno. V souboji o bronz tenkrát byly úspěšnější Budějovice. Na ledě jsme se pochopitelně také střetli. Měli jsme spolu dokonce jednou konflikt."

O co šlo?
"Jemu se nezdál můj přístup ke hře. Já jsem ho zasáhl a on se divil. Proběhla tam jistá výměna názorů. Ale to je už dávno, dneska se tomu oba smějeme."

Jak hodnotíte svého partnera na střídačce lidsky? Působí poměrně klidným dojmem, v tom se může podobat Zdislavu Tabarovi, s nímž jste až donedávna vedl Vsetín...
"Zdislav Tabara je hodně specifický kliďas, hodně nad věcí. U trenéra Caldra hrají emoce víc, ale my dva se blíž teprve poznáme. V létě přijdou první přátelská utkání, kdy se budeme snažit poznat tým po herní stránce a poskládat ho do ideální sestavy. V současné době máme k dispozici přibližně třicet hokejistů, takže bude z čeho vybírat."

Jak se v současnosti s touto třicítkou připravujete?
"Jedná se o klasickou přípravu. Jezdíme na kolech, běháme, na řadu přichází i atletika, protože trénujeme odrazovou sílu a vytrvalost, ale také například vzpíráme. Začínáme postupně, kluci měli dovolené a na pohyb si musí zvyknout. Následující týden už bude těžší, pak bude následovat soustředění na Lipně, které bude už hodně intenzivní."

Děkuji za rozhovor.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....