Banes Motor České Budějovice
07.05.2003, David Lukeš

Radek Bělohlav se vrací do HC ČB

Začátkem května vrcholí snahy klubů o posílení svých kádrů. Nejinak tomu je v HC ČB. Získáním Vladimíra Gýny uzavřel kapitolu s názvem Obrana. Kde ale Jihočechy tlačí bota, je útok. Proto určitě potěší, že se do týmu vrací Petr Sailer, z Prahy ho doprovodí i další odchovanec Radek Bělohlav. "Radek projevil zájem u nás hrát. Dohodli jsme se na dvouleté smlouvě s roční opcí navrch," přibližuje v rozhovoru pro naše stránky generální manažer HC ČB ing. Jaroslav Pařízek.
Pane manažere, můžete prozradit novinky v hráčském kádru?
"Již minulý týden jsme se dohodli s obráncem Vladimírem Gýnou na dvouleté smlouvě. Je sice pravda, že to ještě nemáme podepsané, ale jsme domluvení. Vláďa v pondělí nastoupil do přípravy, s týmem trénuje a v Budějovicích už i bydlí."

Bližší informace o příchodu Gýny dlužíme. Jak k tomu došlo, Litvínov přece zpočátku na nabídku jeho uvolnění nereagoval...
"Je pravda, že severočeský klub o tom nechtěl ani slyšet. Proběhla však série jednání a po určitém čase na jeho uvolnění kývli."

Co Vás k jeho angažování vedlo?
"S trenéry jsme se domluvili, že obranu posílíme příchodem jednoho zkušeného obránce a zbytek doplníme z vlastních zdrojů. Gýna u nás strávil konec uplynulé sezóny a svými výkony i věkem (27 let, pozn. aut.) prokázal, že kvalitním a zkušeným bekem je."

Jakou obranu tedy budeme v příštím ročníku extraligy vídat?
"Ze zámoří se vrátil Láďa Kolda, který mimojiné reprezentoval na mistrovství světa dvacetiletých. S ním jsme se dohodli na dvouleté smlouvě. Vše je nyní v jednání, které bychom měli příští týden dotáhnout podpisem smlouvy. Další novou tváří v kádru A-týmu bude Jáno Mucha. Kvůli naplnění kvóty cizinců nemohl v áčku hrát. Věříme, že Peter Bartoš obdrží české občanství, takže pak by se dostalo i na Muchu. Podle mého názoru má perspektivu a může se trvale zabydlet v kádru. Dále jsme se dohodli s Pískem na uvolnění Zbyňka Neckáře, který už se zapojil do přípravy. Věříme, že u nás bude mít budoucnost a vybojuje si místo v kádru. A v neposlední řadě tu máme mladíky Vomelu s Macháčkem, kteří letos Českou republiku reprezentovali na nedávno skončeném mistrovství světa osmnáctiletých."

O dalším talentovaném obránci Barinkovi se v současné době mluví v souvislosti s odchodem do zámoří...
"S hráčem i jeho agentem jsme se dohodli, že bude v Budějovicích v příští sezóně hrát i přes možnost jeho draftování. Věřím, že se to nezmění a bude za náš klub nastupovat i nadcházející sezónu."

Jak vypadá možnost příchodu Zdeňka Kutláka?
"Zdeněk se vrátil domů, jednali jsme s ním v pondělí. Je nakloněn návratu do Evropy, ale NHL upřednostňuje, což je pochopitelné. Když nedostane smlouvu v Bostonu, vrátí se do Evropy a nemůžeme vyloučit variantu, že by nastupoval za HC ČB."

V defenzívě tedy budou mít trenéři poměrně bohatý výběr. Už máte konkrétní představu, kteří hráči dostanou šanci?
"Máme čtveřici zkušených Suchánek, Jasečko, Babka a Gýna, na nichž bychom chtěli stavět a kteří by měli pravidelně nastupovat. Pak následuje trojice obránců Barinka, Jindra a Kotaška, kteří už mají něco odehráno a nastupující generace Kolda, Mucha, Neckář, Vomela a Macháček. Z těchto dvanácti jmen vzejde osm hráčů, kteří budou pravidelně nastupovat. Co se obrany týče, trenéři jsou spokojení a nechtějí už dál posilovat."

Jasná je i situace u brankářů, že?
"Máme čtveřici gólmanů Hudáček, Kučera, Kubeš a z Ameriky navrátivší Chábera. První dva jmenovaní by měli vytvořit dvojku u A-týmu, Kubeš bude jedničkou v juniorce a zároveň se mu budeme snažit dohodnout střídavý start v první nebo druhé lize tady v kraji. Chábera bude uvolněn na hostování. Máme spolu dohodu, že když obdrží nabídku ze zámoří, bude na rok klubem uvolněn."

Neangažováním Jana Marka ale zůstávají útočné vazby nekompletní...
"To je pravda. Na získání Honzy Marka jsme vynaložili obrovské úsilí a strašně nás mrzí, že se ho nepodařilo přivést. Měli bychom s Turkem dva vysoce kvalitní centry, na nichž jsme chtěli stavět naší hru."

Můžete prozradit jiná jména nově příchozích hráčů?
"V první řadě se vrací Petr Sailer. Stává se tak po dohodě s trenéry, kteří o něj měli zájem, neboť Petr je kvalitním hráčem. Chtěl bych vyvrátit možné spekulace, že přichází pouze kvůli tomu, že ho k HC ČB váže ještě jednoletý kontrakt a že ho sem taháme násilím. K dohodě a vyjasnění určitých otázek došlo na obou stranách. Petr projevil velký zájem tady hrát, o čemž svědčí fakž, že je ochoten jednat o dvouletém prodloužení stávající smlouvy. V současnosti je ale na dovolené a k týmu se připojí 12. května. Jednat tedy budeme až po tomto datu."

Takže důvody jeho listopadového odchodu z týmu už pominuly?
"Vztahy se vyčistily, vyříkali jsme si to nejen my dva, ale i hráči v kabině. Jsou to profesionálové a já v tom nevidím problém. I vstřícný postoj Petra je toho důkazem. Chce hrát a bojovat za HC ČB."

V posledních dnech se také vyrojily spekulace o angažování Radka Bělohlava. Co je na nich pravdy?
"Ano, je pravda, že po dvou letech přichází Radek Bělohlav. Dohodli jsme se na dvouleté smlouvě s roční opcí navrch. V současné době je také na dovolené a k týmu se vrátí též 12. května. Pak proběhne akt podepsání smlouvy."

Nebude na překážku fakt, že předloni opustil tým? Spousta lidí mu to nemůže odpustit.
"Radek projevil zájem vrátit se a má chuť za Budějovice hrát. To dokázal tím, že odmítl nabídku Sparty na prodloužení smlouvy. Je hráčem do nepohody a já jsme si jist, že nám pomůže. Co se týče jeho odchodu před dvěma lety (J. Pařízek tehdy působil spolu s J. Liškou jako trenér u A-týmu, pozn. red.), nebyla mu plněna smlouva a on toho využil k odchodu. K tomu se musíme stavět čelem. Jsme profesionálové a volíme lepší podmínky, na tom přece není nic divného."

Jaká je tedy Vaše vize útoku?
"Chceme tři silné lajny a jeden útok mladíků s tím, že v současné době vyvíjíme úsilí na získání jednoho centra nebo pravého křídla, který nám do skládanky ještě chybí. K devítici hráčů v podobě Turek, Bartoš, Rob, Štrba, Sailer, Bělohlav, Šimánek, Ondřej + jedno volné místo se přidávají talenti Vondrka, Škoda, Hřebejk, David Nedorost (návrat z Písku, pozn. red.), Květoň a Lála. Chybí nám kvalitní centr nebo pravé křídlo a jak jsem řekl, v současnosti takového hráče hledáme. Jinak si myslím, že máme z čeho vybírat. V případě potřeby se do středu útoku mohou postavit Štrba, Šimánek nebo Bělohlav, kteří s tímto postem mají zkušenosti."

Ve Vašem výčtu chybí Milan Michálek...
"Počítáme s tím, že na 90 procent Milan odejde do Ameriky. Pochopitelně bychom byli rádi, kdyby u nás zůstal, ale jsme realisty."


Na závěr pro přehlednost uvádíme širší kádr HC ČB k 6. květnu:
Hudáček, Kučera, Kubeš, Chábera - Suchánek, Jasečko, Babka, Gýna, Barinka, Jindra, Kotaška, Kolda, Mucha, Z. Neckář, Vomela, Macháček - Turek, Bartoš, Rob, Štrba, Sailer, Bělohlav, Šimánek, Ondřej, Vondrka, Škoda, Hřebejk, D. Nedorost, Květoň, Lála.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice